Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός περιβαλλοντικού project το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στάθηκε δίπλα μας

Η διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτεί τη συστηματική παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Έτσι όταν συμμετείχα πιο ενεργά στα δημοτικά δρώμενα είχα προτείνει τη συνεργασία του Δήμου Αγίας Παρασκευής με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ανέξοδα την παρουσία του σταθμού μέτρησης «Αγία Παρασκευή» που βρίσκεται μέσα στον χώρο του προκειμένου να ενημερώνουμε τους δημότες. Δυστυχώς η προσπάθεια τότε δεν τελεσφόρησε.

Το θέμα το έφερα με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή μου σε επίπεδο σχολικής μονάδας και στην δραστήρια περιβαλλοντική του ομάδα. Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός περιβαλλοντικού project λοιπόν, υπήρξε επικοινωνία της διοίκησης του σχολείου τόσο με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όσο και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος (στο οποίο αποδείχτηκε ότι ανήκει εν τέλει ο συγκεκριμένος σταθμός μέτρησης).

Ενημερωθήκαμε λοιπόν για την πρόσφατη λειτουργία ενός online δυναμικού χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα των μετρήσεων ανά ρύπο για τον σταθμό της Αγίας Παρασκευής (και άλλων στην Αττική), ενώ παράλληλα αποτυπώνεται ο Δείκτης Ποιότητας της Ατμόσφαιρας. Τα παραπάνω δεδομένα ενημερώνονται ανά ώρα και τα στοιχεία παραμένουν στη διάθεση των πολιτών για δέκα ημέρες.

Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση τους προϊσταμένους στο «Δημόκριτο» και το ΥΠΕΚΑ οι οποίοι μας καθοδήγησαν και μας έδωσαν τα στοιχεία που ψάχναμε. Καιρός να μπει ο σύνδεσμος του χάρτη στη ιστοσελίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής προκειμένου να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι. Από τη μελέτη των δεδομένων προκύπτει ότι το πράσινο προάστιο είναι ένας από τους «πρωταθλητές» στην συγκέντρωση του όζοντος. Έχει και αυτό την επιστημονική του εξήγηση. Θα μας την πουν τα παιδιά με την εργασία τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

http://84.205.254.113/airqualmap/leafletmap.html

Αθανάσιος Ι. Μπαλάσκας
Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος Α’
ΜSc Ηλεκτρονικής Φυσικής και Τηλεπικοινωνιών
Υποδιευθυντής 1ου Γενικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής