Ηλέκτρα Αντωνοπούλου-Πανάγου: Κάποιες φορές δεν ξέρεις πραγματικά τι να πείς…

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε κείμενο αντιπολιτευομένης παράταξης, στο οποίο, καταγράφονται ανακρίβειες, αφήνονται υπονοούμενα, δημιουργούνται εντυπώσεις και γενικά είναι ένα παράδειγμα του πως να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση…

Όσον αφορά στους ΠΑΙΣΔΑΠ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν αφήνουν  χώρο για αντιπολίτευση αυτού του τύπου.

1ον. Οι Όροι Φιλοξενίας για το 2021-2022 εκπονήθηκαν με βάση τους Όρους Φιλοξενίας του 2020-2021, με διαβούλευση με όλες τις παρατάξεις – με πρωτοβουλία της τρέχουσας διοίκησης & με σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου – και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η καραντίνα για τον κορονοϊό, δεν επέτρεψε να έχουν δοκιμαστεί πλήρως οι Όροι Φιλοξενίας 2020-2021. Μια σειρά προτάσεων των παρατάξεων ενσωματώθηκαν στους όρους Φιλοξενίας 2021-2022. Όχι όλες οι προτάσεις, βεβαίως. Και αυτό είναι λογικό για όποιον έχει την ευθύνη του Δήμου, κάθε φορά. Είναι λογικό να μην γίνονται αποδεκτές όλες οι  προτάσεις της αντιπολίτευσης, απλώς επειδή η συμπολίτευση έχει διαφορετική άποψη. Η άποψη όμως, δεν ψηφίζω του Όρους Φιλοξενίας επειδή δεν υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους οι προτάσεις μου, απέχει παρασάγγας από το να θεωρηθεί, ότι υπηρετεί την ιδέα της συν-διαμόρφωσης. Σε συνεργασία μου δε, με επικεφαλής αντιπολιτευόμενης παράταξης επί του θέματος, παρασχέθηκαν αναλυτικές πληροφορίες επί όσων θεμάτων μου ζητήθηκαν, έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε πνεύμα πολιτισμένο, φιλικό και με αμοιβαία κατανόηση, έτσι ώστε στο τέλος με ευχαρίστησε, λέγοντάς μου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχα τέτοια λεπτομερή ενημέρωση και εποικοδομητική συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα το καταδείξει «προς τα έξω». Δεν έγινε. Δεν πειράζει.

2ον. Δεν κατατέθηκε καμμία πρόταση στο Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ για κάλεσμα σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από γονείς, σχετικά με την επιθυμία τους να εγγραφούν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς για το 2021-2022, όπως ανακριβώς αναφέρεται.

Πέραν όμως αυτού, μια τέτοια πρόταση, στην περίπτωση που αυτή θα γινόταν αποδεκτή, δεν είχε τίποτα να προσφέρει και θα δημιουργούσε σύγχυση στους γονείς.

3ον. Όταν πέρισυ το καλοκαίρι καθυστέρησε η έναρξη της υποβολής των αιτήσεων επειδή έπρεπε να δούμε τι θα γίνει με την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δεχθήκαμε σφοδρή κριτική για καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στους γονείς, αναποτελεσματικότητα κλπ. Φέτος δεχόμαστε κριτική γιατί ξεκινήσαμε κανονικά. Τί είδους κριτική χωρίς αρχές είναι αυτή; Γιατί θα έπρεπε να ασκείται κριτική στην διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ, επειδή, με βάση τους Όρους Φιλοξενίας, κινήθηκε όπως αυτοί υπαγορεύουν; Μήπως είναι ευθύνη των ΠΑΙΣΔΑΠ η καθυστέρηση της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος; Τελικά η υποβολή αιτήσεων υπόκεινται ή όχι στους χρονικούς περιορισμούς που περιγράφονται στους Όρους Φιλοξενίας;

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η ανακοίνωση (για την ανακοίνωση) ότι θα πρέπει να παραταθεί, πάλι, γιατί έχει ήδη παραταθεί μία φορά, η περίοδος των αιτήσεων, αγνοώντας ότι η φορολογική δήλωση, δεν αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εγγραφή ενός παιδιού στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά για τον υπολογισμό των τροφείων. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες να αποδέχονται την εκπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των γονέων, και ο υπολογισμός των τροφείων να γίνει αργότερα. Αν και, υποθέτω, ότι, τότε θα κατηγορηθούμε για καθυστέρηση του υπολογισμού των τροφείων…

4ον . Η ανακοίνωση (…για την ανακοίνωση…) αναφέρεται επίσης γενικώς και αορίστως, χωρίς δηλαδή καμμία συγκεκριμένη αναφορά, στο θέμα των σχέσεων μεταξύ διοίκησης και διοικητικών υπηρεσιών καθώς και σε ένα «μπάχαλο» που επικρατεί…Δεν θα ασχοληθούμε με αυτού του τύπου τις γενικόλογες αναφορές, εφ΄όσον δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να απαντηθεί. Η διοίκηση παράγει έργο, όπως κατατέθηκε πρόσφατα στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – προφανώς θα ήμουν αφελής αν περίμενα αναγνώριση από την  αντιπολίτευση  – και με την συνεργασία των δοικητικών υπηρεσιών. Αν κάποιος έχει κάτι συγκεκριμένο να ρωτήσει είμαι στην διάθεσή του. Υπονοούμενα και λάσπη στον ανεμιστήρα, δεν αποτελούν βάση για συζήτηση.

Τέλος, λέμε ναι στην αντιπολίτευση, λέμε ναι στην κριτική, λέμε ναι και στα πιό σκληρά σχόλια, υπό την προϋπόθεση ότι βασίζονται σε υπαρκτά προβλήματα των ΠΑΙΣΔΑΠ, ότι εντοπίζονται έτσι λάθη και παραλείψεις, που πρέπει να βελτιωθούν, και θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν να γίνει.

Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση αυτή καλώς έγινε γιατί ρίχνει φώς σε προθέσεις, αποκαλύπτει τους ουσιαστικούς λόγους που έγινε και μας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τη δουλειά που γίνεται στους ΠΑΙΣΔΑΠ από την διοίκηση Ζορμπά. Ίσως να μην αρέσει η απάντησή μας, αλλά είναι αληθής, ακριβής και συγκεκριμένη.

Ηλέκτρα Αντωνοπούλου-Πανάγου

Πρόεδρος ΠΑΙΣΔΑΠ