Μητσοτάκης: Προ-πληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών μετά την πρώτη δόση

Το πλαίσιο των διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, σκιαγραφεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην έναρξη της παρουσίασης τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος ο οποίος παρουσίασε τα τελευταία αριθμητικά δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

«Μετά από 16 μήνες, η χώρα μας φαίνεται να κερδίζει τη μάχη», ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η ύφεση συγκρατήθηκε ενώ έρχεται μια σταθερή ανάπτυξη. Προχωρώντας στα «προνόμια», πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους περίπου 900.000 νέους 18-25 ετών.

«Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουμε τους νέους 18-25 ετών. Με την πρώτη δόση του εμβολίου τους αποκτούν μια προ-πληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ που θα τους παρέχει διευκολύνσεις σε ταξίδια, εισιτήρια, είσοδο σε μουσεία, συναυλίες κλπ.

Η κάρτα θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Με αυτό το «ψηφιακό πορτοφόλι» οι νέοι θα μπορούν να κάνουν πιο άνετες διακοπές ή να χαλαρώσουν σε χώρους πολιτισμού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για δώρο ευγνωμοσύνης και ένα «ευχαριστώ» για την υπομονή τους, καθώς και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν, ειδικά οι νέοι.

Στην παρουσίαση μετέχουν επίσης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για εμβολιασμένους.

Φαίνεται πως θα υπάρχουν δυο ταχύτητες: Καταρχάς θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης μέσω ειδικής εφαρμογής.

Με την προετοιμασία και υποστήριξη της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι επιφορτισμένο το στρατηγείο της hi-tech ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην περίπτωση που το κατάστημα ενταχθεί στην κατηγορία των covid-free η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα, που ενδέχεται να φτάσει και στο 100%.

Στην άλλη ταχύτητα θα ενταχθούν κατά τις πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και για μη εμβολιασμένους. Στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και αφορούν στον αριθμό των πελατών, τη χρήση μάσκας κλπ.

Η αυλαία πάντως στο κυβερνητικό πλάνο συμπίπτει με την πρεμιέρα επιπλέον βημάτων ελευθερίας, που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μπαίνει τέλος στην πολύμηνη απαγόρευση κυκλοφορίας, καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.