Συζήτηση για Αναπτυξιακή Επιχείρηση με φόντο την αλλαγή Νομικού Προσώπου του Δήμου

Photo by Bilal Abed Alwahab

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 23 Ιουνίου γράφοντας για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων και τα αποτελέσματα που επιφέρει, γράφαμε για την αναφορά του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ως τη μόνη λύση για την επάνδρωση των δήμων με το αναγκαίο προσωπικό.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες συμπράττουν από κοινού με τους ΟΤΑ στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής. Κάτι σαν τις παλιές δημοτικές επιχειρήσεις και έρχονται ξανά στο προσκήνιο λόγω της ανάγκης εξεύρεσης προσωπικού στους ΟΤΑ.

Πέρα από την κινητικότητα και η διαχείριση αποβλήτων των ΟΤΑ εμπλέκει τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, μελέτη έδειξε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για να ανταποκριθεί στο εθνικό και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα πρέπει αφενός να αυξήσει το μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 40-50% και αφετέρου το προσωπικό να αυξηθεί κατά 50%. Όσον αφορά το πρώτο, η μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα μηχανήματα που πρέπει να διαθέτει ο δήμος, από τα οποία τα περισσότερα είναι στο διαγωνισμό που “τρέχει” η δημοτική Αρχή και θα αγοραστούν. Επίσης ένα ακόμη για την κομποστοποίηση θα αποδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής σύντομα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το προσωπικό. Χρειάζονται ακόμη 50 άτομα, αλλά η κυβέρνηση απαγορεύει τις προσλήψεις ακόμη κι αν τις αντέχει το ταμείο του δήμου.

Αποτέλεσμα πάρα πολλοί δήμοι να οδηγούνται στη δημιουργία αναπτυξιακών εταιρειών, συνήθως διαδημοτικών.

Ο κ. Ζορμπάς ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της ύπαρξης δημοτικών επιχειρήσεων, δυστυχώς όμως και αναγκαστικά θα πρέπει και ο δήμος Αγίας Παρασκευής να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα διευκολύνει τη λειτουργία του δήμου.

Για να γίνει αυτό, όπως ενημέρωσε θα πρέπει ένα από τα δύο Νομικά Πρόσωπα να αλλάξει και να γίνει Αναπτυξιακή Επιχείρηση ΑΕ. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποκλείεται γιατί είναι «κατ’ εξαίρεση Νομικό Πρόσωπο», οπότε απομένουν ο ΠΑΟΔΑΠ και οι ΠΑΙΣΔΑΠ. Σε επικοινωνία με τον κ. Ζορμπά μας δήλωσε πως, εξαιτίας της άποψης που έχει για τις δημοτικές επιχειρήσεις, αν γίνουν πράξη όλα αυτά, προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία.

Βέβαια το ζήτημα μένει να ελεγχθεί και να εξεταστεί και νομικά, γιατί όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) υπάρχει δικαστική απόφαση που απαγορεύει την πρόσληψη προσωπικού από Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Όλες οι επιλογές είναι προς συζήτηση και το γεγονός είναι ότι ο δήμος χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται μέσω ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής.

Σχετικά με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό να πούμε ότι η νομική του υπόσταση, ως Ανώνυμη Εταιρεία, υπογραμμίζει τη φυσιογνωμία του ως ιδιωτική εταιρεία «δημοσίου συμφέροντος». Έχοντας αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, πλέον η ψήφισή του μπορεί να γίνει και μόνο εντός της Οικονομικής Επιτροπής. Θα πρέπει όμως η λειτουργία του αναπτυξιακού οργανισμού να διέπεται από πλήρη διαφάνεια, ώστε να μην έχει την τύχη αντίστοιχων αναπτυξιακών εγχειρημάτων του παρελθόντος. Βλέπε ΚΟΙΚΕΔΑΠ, ΚΟΙΠΕΔΑΠ, και τον αναπτυξιακό “εφιάλτη” ΑΜΝΕΠ ΑΕ (συνολικής ζημίας ύψους 1.121.000€ για τους Μετόχους-Δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης και Αγίας Παρασκευής) που ταλανίζουν πάνω από δεκαετία το δήμο και όσους συμμετείχαν.

Μην ξεχνάμε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ΚΟΙΚΕΔΑΠ- ΚΟΙΠΕΔΑΠ,  που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρήσει τους δημότες, επιτέλους εκκαθαρίστηκαν. Η ζημιά όπως φαίνεται στη μια είναι περίπου 25.000χιλ ευρώ και στην άλλη γύρω στις 100.000 χιλ ευρώ,  με οφειλές προς το δημόσιο. Επίσης θα αποφέρουν ένα κόστος της τάξεως των 500.000χιλ. ευρώ στον Δήμο ως συνολική ζημιά στα έσοδα -έξοδα.