Σωτήρης Παπαμιχαήλ: Παραιτήσεις θεσμικές συγχύσεις και τυπικές αντιπολιτεύσεις

Η παραίτηση της Προέδρου των ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΠΑΙΣΔΑΠ) Η.Αντωνοπούλου, αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για τη διοίκηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής Β.Ζορμπά.

Όχι μόνο διότι υπήρξε επί έτη ενεργό και προβεβλημένο στέλεχος της πλειοψηφίας, ούτε μόνο διότι προστίθεται σε άλλες παραιτήσεις και αποχωρήσεις στενών συνεργατών του, όσο κυρίως διότι οι λόγοι της παραίτησης συνιστούν πολιτικά θέματα λειτουργίας, τα οποία αφορούν στον ίδιο το δήμαρχο με επίπτωση στις υπηρεσίες που παρέχει το νομικό πρόσωπο.

Απόδειξη της σοβαρότητας του πλήγματος αποτελεί το ότι τα καθήκοντα του Προέδρου αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας με την απόφαση του αυτή ότι απαιτείται δική του απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώθηκε.  

Από την άποψη αυτή, η άρνηση του στην πρόταση μου να συζητηθούν τα πολιτικά θέματα της παραίτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (25.8.2021) εκδηλώνει την ιδιαιτέρως δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Αλλά, η ηχηρή παραίτηση προκάλεσε επίσης προσωπική και θεσμική σύγχυση.

Ενώ, η Πρόεδρος δεν παραιτήθηκε και από μέλος του ΔΣ των ΠΑΙΣΔΑΠ, ο δήμαρχος πρότεινε την αντικατάσταση της και από μέλος του ΔΣ με την «αιτιολογία» ότι η παραίτηση αποτελεί και αποχώρηση από την πλειοψηφούσα παράταξη και επιπροσθέτως ότι δεν έχει παραδώσει τους …κωδικούς πρόσβασης του ν.π. σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τα …κλειδιά του γραφείου της.

Ωστόσο, η αντικατάσταση μέλους ΔΣ ν.π. γίνεται μόνο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου «..για σοβαρό λόγο που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων του..», σύμφωνα με το άρθρο 240 του Κώδικα Δήμων, συνθήκη που προφανώς δεν συντρέχει με βάση όσα ανέφερε ο δήμαρχος.

Συνεπώς, ο δήμαρχος μετέτρεψε την αμηχανία και αδυναμία του σε προφανή πολιτική παρανομία, με πρόσθετη επίκληση ψευδολογιών, τις οποίες όμως δεν είχε ανάγκη, αφού συγκεκριμένοι εκπρόσωποι συγκεκριμένων παρατάξεων της τυπικής αντιπολίτευσης του προσέφεραν την υποστήριξη τους, την οποία πράγματι είχε ανάγκη, όπως άλλωστε κάνουν κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Αλλά, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης στο σύνολο της είναι ο έλεγχος της πλειοψηφίας και όχι η υποστήριξη της ιδιαιτέρως σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκτός εάν αυτός είναι ο ρόλος της τυπικής αντιπολίτευσης, η υποστήριξη της πλειοψηφίας για να μην επέλθει αλλαγή της. Οψόμεθα.

Σωτήρης Αν. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Δικηγόρος

Δημοτικός Σύμβουλος.

τ. Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής (2014-2019)

ΣΚΟΥΦΑ 66, ΑΘΗΝΑ, 10680

210 33 00 460

6932 43 44 58, 6932 84 40 25