Στο myAADE.gov.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021 – Για ποιους θα είναι «φουσκωμένα»

Στη σελίδα myAADE.gov.gr μπορούν να βρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ   για το 2021. Για όσους δεν υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση ή δεν έχουν γίνει αλλαγές στα εισοδήματα τους, ο λογαριασμός θα είναι ίδιος με πέρυσι

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά έως το τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να πληρωθούν οι υπόλοιπες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ειδικά για φέτος και εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος πληρωμών που έχουν οι ιδιοκτήτες, το υπουργείο Οικονομικών δίνει την ευκαιρία η πρώτη δόση του φόρου να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, μαζί με τη δεύτερη δόση, χωρίς καμία προσαύξηση.

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:

1)Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE εδώ.

2)Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

3)Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

4)Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

5)Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.

6)Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

 Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής και τα ποσά της κάθε δόσης.

 Υπολογισμός ΕΝΦΙΑ

 Καλό είναι οι ιδιοκτητες να κάνουν έναν βασικό έλεγχο εάν το υψος τους φόρου είναι αντίστοιχο με αυτό που περίμεναν. Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει να γίνει ένας πρώτος έλεγχος για λάθη που ίσως έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9. Απο τα πιο συχνά λάθη ειναι ο όροφος, βασική αιτία για να «φουσκώσει» ο λογαριασμός. Συχνα είναι τα λάθη που γίνονται στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου. Εφόσον πρόκειται για εξοχική κατοικία η για αγροτεμάχιο σπουδαίο ρόλο παίζει η απόσταση από την θάλασσα καθώς μικρότερη των 800 μέτρων προσαυξάνει το ποσό του φόρου.

Κερδισμένοι και οι χαμένοι

 Έως και 50% θα είναι μειωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες που είδαν τα εισοδήματα τους να μειωνονται από την πανδημία, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που ο υπολογισμός τους βγάζει μηδενικό φόρο. Αιτία είναι τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

 Αντίθετα, «φουσκωμένα» θα είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες το 2020:

 • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.
 • Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.
 • Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

 Χωρίς καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι θα είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) θα διαπιστώσουν ότι και φέτος ισχύουν οι μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

 • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
 • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
 • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
 • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
 • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

 Πυρόπληκτοι

 Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που εντάσσονται στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, καθως έχουν κριθεί πυρόπληκτες μετα τις φετινές πυρκαγιές.

 Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι:

 • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
 • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.
 • Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει τακτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

 Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

 Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.