Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΓΙΟΠΑΡΑΣΚΕΥΙΩΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ Η άγνωστη ιστορία του στρατοπέδου “Σπυρούδη”

Η άγνωστη ιστορία του στρατοπέδου “Σπυρούδη”

Μια εν τάχει ιστορική αναδρομή για το πρώην στρατόπεδο “Σπυρούδη” (νυν πολιτιστικό πάρκο Σταύρος Κώτσης) κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και κάτοικος της περιοχής, κ. Σπύρος Παπασπύρος.

Σήμερα (8 Οκτωβρίου 2021), στο Πάρκο “Σταύρος Κώτσης”, υποδέχθηκα, ως Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, για να συμμετάσχει σε κάποια εκπαιδευτική-πολιτιστική δράση του Οργανισμού. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας γνωρίζουν τον χώρο και ως Στρατόπεδο “ΣΠΥΡΟΥΔΗ”. Και ήταν πράγματι Στρατόπεδο, από το 1951 έως το 1998. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του, μεταξύ αυτών και εγώ, αφού πρώτον γεννήθηκα στην πόλη μας (πολύ κοντά στο Στρατόπεδο) και δεύτερον είχα την τιμή να υπηρετήσω σ΄ αυτό από το 1991 έως το 1998.

Ο χώρος αυτός, ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας και βρίσκεται στην περιοχή “Πατιές” του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ευρύτερη περιοχή, που οριζόταν από τις οδούς Γραβιάς, Πευκακίων, Δήμητρος, Μεσογείων, Γραβιάς). Η ονομασία “Πατιές” έχει χαθεί πλέον στον χρόνο.

Το 1951, παραχωρήθηκε για χρήση στο Αρχηγείο Στρατού και μεταστάθμευσε εκεί το 551 Ειδικό Τάγμα Πεζικού, που μέχρι τότε βρισκόταν στον Έβρο. Το Στρατόπεδο έλαβε το όνομα του προηγούμενου Διοικητού του, Ταγματάρχου Χρήστου Σπυρούδη, ο οποίος είχε φονευθεί μετά από ενέδρα το 1949, κατά την ταραγμένη και θλιβερή εκείνη περίοδο. Στα μέσα της 10ετίας του 1960, το Τάγμα επέστρεψε στον Έβρο και την θέση του έλαβε το 521 Τάγμα Πεζοναυτών. Το 1975, το 521 ΤΠΝ μεταστάθμευσε και στο στρατόπεδο στρατωνίσθηκε η Προεδρική Φρουρά, έως το 1982, οπότε και μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις πίσω από την Βουλή. Το 1982, ενώθηκαν οι 951 και 952 Λόχοι Στρατονομίας (Αθηνών και Πειραιώς) και δημιουργήθηκε το 951 Τάγμα Στρατονομίας, στον ίδιο χώρο.

Το 1990, ανέλαβα Διοικητής του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της Στρατονομίας, που έδρευε απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, μαζί με το Φρουραρχείο. Το 1991, το Τμήμα μεταφέρθηκε και αυτό στο Στρατόπεδο Χρήστου Σπυρούδη. Παραμείναμε εκεί έως το 1998, οπότε ο χώρος (39,5 στρέμματα) θα παρεδίδετο στον Δήμο μας και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (1,5 στρέμματα περίπου, λόγω του Ι.Ν. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που είχε ανεγερθεί το 1996). Η Στρατονομία, μεταφέρθηκε στου Γουδή.

Το αρχικό Στρατόπεδο περιελάμβανε και τον χώρο της Ελληνογαλλικής Σχολής, που παραχωρήθηκε για την χρήση αυτή στα τέλη της 10ετίας του ΄70.

Το Στρατόπεδο μετονομάσθηκε σε “Πάρκο Σταύρος Κώτσης”, πρός τιμήν του αειμνήστου Δημάρχου που είχε προβεί στις ενέργειες για την παραχώρησή του στον Δήμο. Επισήμως, παραχωρήθηκε επί δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου.

Υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες για τον χώρο, πολύ σημαντικές. Αλλά νομίζω ότι αρκετά πλάτειασα…

Στις φωτογραφίες, ο Ταγματάρχης Χρήστος Σπυρούδης και η πύλη του Στρατοπέδου κάποιο Πάσχα επί των ημερών μου.