Βαρέα και Ανθυγιεινά -Πόρισμα: Δύο σενάρια με χαμένους εργαζόμενους δήμων (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

α βασικά σημεία του πολυαναμενόμενου πορίσματος για τα βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που μετά από πεντε προτάσεις στις εργασίες της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής  παραδόθηκε στην  κυβέρνηση, παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr.

Σύμφωνα με τη «ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», όπως τιτλοφορείται επισήμως το σχετικό πόρισμα:

-Προβλέπονται δύο σενάρια.

-Και τα δύο είναι δημοσιονομικά ουδέτερα: 175 εκατ. το σημερινό δημοσιονομικό κόστος, 176 με το πρώτο σενάριο και 174 με το δεύτερο.

-Και στα δύο σενάρια χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν το επίδομα τους είτε να περικόπτεται είτε και να μηδενίζεται, ενώ για άλλους είτε προβλέπεται αύξηση είτε ένταξή τους στο επίδομα.

Τα δύο σενάρια

Συγκεκριμένα:

-Με την ισχύουσα κατάσταση (βλ. σχετικό πίνακα) υπάρχουν πέντε κατηγορίες επιδομάτων από 30 έως 150 ευρώ μηνιαίως με δικαιούχους, συνολικά, 102.731 εργαζόμενους.

-Με το 1ο σενάριο (βλ. σχετικό πίνακα) οι κατηγορίες μειώνονται σε τρεις (από 70 έως 170 ευρώ) και οι δικαιούχοι αυξάνονται σε 114.244.

-Με το 2ο σενάριο (βλ. σχετικό πίνακα) οι κατηγορίες αυξάνονται σε τέσσερις (από 70 έως 180 ευρώ) και οι δικαιούχοι αυξάνονται σε 114.244.

Χαμένοι οι εργαζόμενοι δήμων

Από την ανάγνωση των πινάκων, προκύπτει ότι χαμένοι είναι εργαζόμενοι των δήμων στους οποίους περικόπτεται είτε ολοκληρωτικά είτε μερικώς το επίδομα των 150 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Αναλυτικά με βάση τους πίνακες που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, και με τα δύο σενάρια του πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής:

-Οδηγούνται στους μη δικαιούχους Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας -Πρασίνου (βαθμολογία 23), οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α (150 ευρώ).

-Στην κατηγορία Γ (70 ευρώ) από Α (150 ευρώ) οδηγούνται, μεταξύ άλλων, μια σειρά ειδικότητες, όπως: καθαρίστριες σχολικών κτηρίων, επόπτες καθαριότητας, εργάτες οικοδόμοι, βοηθοί τεχνίτη υδραυλικού, εργάτες κήπου, δενδροκηπουροί- δενδροκόμων, κηπουροί.