Μ. Βορίδης: Τέλος το Αυτόφωρο για Δημάρχους και Περιφερειάρχες

Στην κατάργηση του αυτοφώρου για Δημάρχους και Περιφερειάρχες για πλημμελήματα, προχωράει με διάταξή του το Υπουργείο Εσωτερικών

Με αφορμή τα όσα υποστήριξε και υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σταματάει η ταλαιπωρία των αιρετών, για ασήμαντες αφορμές, να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η κατάργηση του αυτοφώρου θα φορά τα πλημμελήματά τους και όχι κακουργήματα (έχουν άλλη διαδικασία), σημειώνοντας ότι οι αιρετοί έχουν ειδική δωσιδικία.

Παρακάτω τα όσα είπε ο κ. Βορίδης στη Θεσσαλονίκη: 

“Αυτόφωρο, αυτόφωρη διαδικασία στους αιρετούς. Θα εξηγήσω, για να μην παρεξηγηθώ. Οι αιρετοί έχουν ειδική δωσιδικία. Τα πλημμελήματά τους, τονίζω, γιατί με ακούν, τα πλημμελήματά τους, όχι τα κακουργήματα, τα κακουργήματα έχουν άλλη διαδικασία, τα πλημμελήματά τους εκδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δεν συνεδριάζει ποτέ για να δικάσει αυτόφωρο.
Έχει κανονική και τρέχουσα λειτουργία. Επομένως, η σύλληψη των αιρετών για να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, δεν έχει κανένα απολύτως περιεχόμενο.
Επειδή όμως μπορεί να υπάρχουν στενοκεφαλιές, θα κανονίσουμε ώστε νομοθετικά να μην υπάρχει η αυτόφωρη διαδικασία για τους αιρετούς”