ΚΟΙ.ΠΕ.Δ.Α.Π. – Η επιχείρηση έκλεισε εντέλει, αλλά άφησε ανοικτά ερωτηματικά (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

  • Γιατί άργησε 10 χρόνια να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση;
  • Πως από τα 580.000€ του ταμείου έφτασε σε 100.000€ χρέος μέσα σε 9 μήνες;
  • Θα κινηθούν ποινικές διαδικασίες;

Είναι τα τρία βασικά ερωτήματα που συνδέονται άμεσα με την εκκαθαρισμένη πλέον Κοινωφελή Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.).

****

Ο Δεκέμβρης ξεκίνησε με ευχάριστα νέα για το Δήμο Αγίας Παρασκευής αφού επιτέλους ξεκαθάρισε μια εκκρεμότητα που κρατούσε 10 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος για την δημοτική επιχείρηση ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π. της οποίας συντελέστηκε επιτέλους η εκκαθάριση από τους ορκωτούς λογιστές. Οι εργασίες εκκαθάρισης της ΚΟΙΠΕΔΑΠ περιελάμβαναν τη διερεύνηση ύπαρξης παγίων, την εκτίμηση υπαρχόντων παγίων επιδεχόμενων εκτίμησης, τη διερεύνηση όλων των εκκρεμοτήτων με τις τράπεζες και τον οριστικό προσδιορισμό των οφειλών. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών παρουσιάστηκε στην Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. την 1η Δεκεμβρίου 2021 όταν το θέμα τέθηκε για έγκριση ή μη αποτελέσματος. Στην συζήτηση που ακολούθησε όμως διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάριος Γεωργίου (ένας εκ των δύο ορκωτών λογιστών που ήταν παρόντες) η εκκαθάριση, από το συγκεκριμένο γραφείο, κράτησε 2 χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι για τη συγκέντρωση των στοιχείων που έλλειπαν. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Δήμος ανέρχεται στις 62.000€. Δεν φαίνεται κάτι που να μπορεί να ακολουθήσει ποινική διαδικασία σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν. Και με την πάροδο τόσων ετών είναι δύσκολο να ασκηθούν διώξεις σε πιθανούς υπαίτιους. Μερικά από τα στοιχεία που υπάρχουν είναι πως

  • Χάθηκαν στοιχεία από την εποχή του 2011-2012 όταν έγινε μετακόμιση του λογιστηρίου και πετάχθηκαν τα αρχεία και τα κομπιούτερ σε μια αποθήκη, όπως ανέφεραν οι προηγούμενοι ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι και παραιτήθηκαν. 
  • Υπήρξε ένα κενό 1-2 ετών κάθε φορά μέχρι να αναλάβουν νέοι ορκωτοί ελεγκτές.
  • Για το 2010 είχε κατατεθεί ισολογισμός.
  • Υπάρχουν 83 καταγεγραμμένα έργα τέχνης (πίνακες γνωστών ζωγράφων και χαρακτικά έργα).
  • Αρκετές από τις οφειλές της δημοτικής επιχείρησης παραγράφηκαν λόγω 5ετίας. Οι ημερομηνίες παραγραφής των παγίων ξεκίνησε από τον 6ο του 2011.
  • Ο Δήμος με το κλείσιμο της επιχείρησης  παραλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία και τα παθητικά της.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είπε ότι το 2011 ο τότε πρόεδρος της επιχείρησης του ανέφερε ότι ο σκληρός δίσκος «κάηκε». Μετά από αυτό ο κ. Ζορμπάς ανέλαβε ο ίδιος την δημοτική επιχείρηση και τη διαχείριση του θέματος. Άμεσα υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σχετικά. Είχε ενημερωθεί, ότι κάποιοι έμπειροι θα μπορούσαν να ανακτήσουν στοιχεία από τον δίσκο που είχε «καεί». Το Μάρτιο 2011 σταμάτησε να υπάρχει η επιχείρηση και παρέλαβε εκκαθαριστής που παρέλαβε όλο το υλικό και τα κλειδιά των γραφείων.

Ο σκληρός δίσκος που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ουδέποτε αναγνώστηκε (!!!!…) σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά. Μάλιστα, ο συμπολίτης μας υποστράτηγος κ.  Μανώλης Σφακιανάκης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του είχε πει ότι ήταν πανεύκολη η ανάκτηση των αρχείων.

Το ποσό οφειλής των 62.000€ είναι ένα «ευχάριστο» γεγονός κατά τον κ. Δήμαρχο, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Ευτυχές χαρακτήρισε το γεγονός και ο κ. Σταθόπουλος, με τον Γιώργο Οικονόμου να λέει ότι βλέπουν μόνο το λογιστικό σκέλος της υπόθεσης. Εκείνος εστίασε στα έργα τέχνης και ζήτησε απαντήσεις για το που βρίσκονται. Όπως είπε υπάρχουν στο δήμο ντοκουμέντα και καταγραφή των έργων, αλλά και κάποιες μεταφορές που έγιναν μετά. Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο ζήτησε απαντήσεις για το αν  υπάρχουν τώρα τα έργα και αν έγινε εκτίμησή τους;

Η απάντηση εντέλει ήταν, πως υπάρχουν 12 αγάλματα στις πλατείες της πόλης, 4-5 έργα στο γρ. Δημάρχου, υπάρχουν πίνακες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο και αλλού στο Δήμο.

Ο κ. Οικονόμου επέμενε στο ότι τα 83 έργα θα έπρεπε να έχουν περάσει στην ΔΗΠΕΑΠ και να υπάρχουν σαφώς αναφερόμενα στην έκθεση εκκαθάρισης.

Η ΚΟΙΠΕΔΑΠ είναι ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ το δήμο είπε ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης και έπειτα από 10 χρόνια έχουμε στα χέρια μας την εκκαθάριση της επιχείρησης. Αν αυτό υποκρύπτει κάτι ή υπάρχει κάποια σκιά, υπάρχουν όργανα της πολιτείας για να το ψάξουν και όχι το δημοτικό συμβούλιο. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να προχωρήσουμε και να λύσουμε αυτή την εκκρεμότητα. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει παρακάτω έχοντας στα χέρια του την εκκαθάριση, την οποία πρέπει να υπερψηφίσει και να την εγκρίνει. Από κει πέρα ο Δήμαρχος πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες και να πάει σε άλλα αρμόδια όργανα.

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης τόνισε πως το μέγεθος της προσβολής της πόλης και του Δ.Σ. έχει να κάνει με τη συνολική διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Βλέπετε το θέμα κατά βάση λογιστικά, είπε στα μέλη του Δ.Σ.. «Μέμφομαι τις δημοτικές Αρχές που άφησαν να περάσουν 10 χρόνια. Ήρθαν οι ορκωτοί λογιστές να μας πουν ότι σε 1-2 χρόνια θα μπορούσε να έχει κλείσει το θέμα». Μήπως, θα έλεγε κάποιος, το άφησαν για να παραγραφούνε κάποια; Πολιτικές ευθύνες; Δικαστικές ευθύνες; Νομικές ευθύνες; Κάποια χρέη;

Αναφέρθηκε επίσης στη σκοπιμότητα της τότε κυβέρνησης για τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, με σκοπό να διευκολύνει τους δήμους σχετικά με τη γραφειοκρατία. Τελικά εξελίχθηκαν σε εστίες μικροεξυπηρετήσεων, διαφθοράς, πολιτικής συναλλαγής και πολιτικής πελατείας.

Σε μια σημαντική δήλωση προέβη ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς:  

Το Μάρτιο του 2006 ο κ. Σάββας Αντωνιάδης παραιτήθηκε από πρόεδρος και αποχώρησε από την παράταξη του κ. Α. Σιδέρη, παρέδωσε την επιχείρηση στη ΔΗΠΕΑΠ με 580.000€ και στη συνέχεια αυτή παραδόθηκε στο Βασίλη Γιαννακόπουλο, μέσα σε 9 μήνες, με 100.000€  χρέη!!!…

Στον αντίποδα με τον κ. Γκιζιώτη ήταν ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ που υπήρξε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου όπως και του ΠΑΟΔΑΠ αργότερα. Ο κ. Παπαμιχαήλ υπερασπίστηκε τις δημοτικές επιχειρήσεις λέγοντας πως είναι σύγχρονα εργαλεία τα οποία σε αρκετές από τις διαδικασίες τους αποτελούν εργαλεία για τους δήμους για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους χωρίς τις γραφειοκρατικές  αγκυλώσεις. Και υπάρχουν τα εργαλεία για να ελεχθεί η δράση τους. Ευθύνες υπάρχουν από το 2011 και μετά, στους ορκωτούς ελεγκτές που δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να εισπραχθούν οι απαιτήσεις. Οι ουσιαστικές πολιτικές και ποινικές ευθύνες δεν έκλεισαν.

Για οικονομικές και πολιτικές ευθύνες μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ζόμπολας. Όπως και για «τρύπες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».  

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσαν περισσότερες απορίες και πολλά «γιατί» σε όσους παρακολουθούσαν.  

Γιατί δεν επίσπευσαν τη διαδικασία; Ακούστηκε πως ανάμεσα στην παράδοση-παραλαβή των ορκωτών λογιστών μεσολαβούσε ένα διάστημα έως και 2 χρόνια. Πόσο δύσκολο άραγε ήταν να κινηθούν οι διαδικασίες και αντί για 10 να γίνουν 2 τα χρόνια και να έχει ξεμπερδέψει ο δήμος;

Σχετικά με τη διαφορά του ποσού σε διάστημα 9 μηνών, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι υπάρχουν παραστατικά.  Γιατί λοιπόν, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο μετά τη μήνυση του κ. Ζορμπά δεν παρουσιάστηκαν ώστε να αιτιολογηθεί η διαφορά και να μην υπάρχουν υπόνοιες;

Σκληρός δίσκος – η πολύ μεγάλη προσωπική απορία. Ακόμα και πριν ο Δήμαρχος ανακοινώσει τα σχετικά με την ανάκτηση αρχείων από το σκληρό δίσκο, γνώριζα από προσωπική εμπειρία ότι εύκολα με ένα σεβαστό μεν ποσό μπορούν να ανακτηθούν τα αρχεία. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις είχε και ο Δήμαρχος. Γιατί λοιπόν δεν πιέστηκαν οι καταστάσεις για να λήξει το ζητούμενο;;;; Τι σημαίνει ότι η Εισαγγελία δεν ανέγνωσε το σκληρό δίσκο; Να σκεφτούμε ότι έπεσε δάκτυλος;

Είναι σαφές ότι για όσα συνέβησαν φέρουν ευθύνες το τότε προεδρείο της ΚΟΙΠΕΔΑΠ, αλλά και ο Δήμος που προφανώς αντιμετώπισε χαλαρά το όλο θέμα. Πόσο δύσκολο ήταν να ελεγχθούν τα άτομα που εμπλέκονταν; Ένας έλεγχος των πόθεν έσχες θα απομάκρυνε ίσως κάποιες σκιές. Από την άλλη όσοι εμπλέκονταν τότε γιατί άφησαν να αιωρούνται υπόνοιες πάνω από τα κεφάλια τους και δεν έκαναν το παν ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση ΚΟΙΠΕΔΑΠ;

Δυστυχώς, η επιχείρηση εντέλει έκλεισε, τα περιουσιακά στοιχεία -όποια κι αν είναι – θα περιέλθουν στο Δήμο, αλλά η σκιά, οι αμφιβολίες και οι υποψίες θα πλανώνται στον αέρα και το μυαλό θα αναζητά όσα χάθηκαν ή δεν «διαβάστηκαν» …