Ανακοίνωση του Συλλόγου Τσακού για τα Δημοτικά Ιατρεία και το Κέντρο Υγείας

Σε μια πόλη 100.000 κατοίκων με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση το ΚΥ να υπολειτουργεί λόγω απόσπασης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο εμβολιαστικό κέντρο και με τα δημοτικά ιατρεία υπό διάλυση και μια αδιάφορη Δημοτική αρχή διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας .

Eίναι αδιαμφισβήτητο γεγονός η εγκατάλειψη των δημοτικών Ιατρείων τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς καμμία μέριμνα δεν έλαβε η σημερινή δημοτική αρχή για την αναβάθμιση τους , σε καιρό πανδημίας.

Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης,είναι να μην μπορούν τα δημοτικά Ιατρεία να έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας,στην πρόληψη και στην μέριμνα όλων των ηλικιακών ομάδων της πόλης μας.

Αυτό που διαπιστώνουμε,είναι ,η δημοτική αρχή,η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κακή κατάσταση των Δημοτικών ιατρείων,υλοποιεί πολιτικές μετατροπής τους σε ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στους δημότες και τα ιδιωτικά κέντρα υγείας για μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, προτρέποντας τους δημότες να προστρέξουν σε αυτά,βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η οριακή λειτουργία του ΚΥ της περιοχής και η διάλυση των δημοτικών ιατρείων ολοκληρώνουν την τραγική κατάσταση ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπό κατάρρευση.

Ο Σύλλογος κατοίκων Τσακού, από τον περσινό χειμώνα,που μας καθήλωσε η πανδημία, ανάδειξε το θέμα της ΠΦΥ (Πρωτοβαθμιας Φροντιδας Υγειας) πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Δήμαρχο, την Δ/ση του Κέντρου Υγείας και όσους εμπλέκονται στο θέμα αυτό.

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ.,του Συλλόγου, έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων αναπτύσοντας συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αναβαθμιση του ΚΥ οσο για την μεταγκατάσταση και για την ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρειων Τσακου με εμπειρο ιατρικο προσωπικο σε εθελοντική βαση ώστε να καλυπτει τις αναγκες των κατοίκων της περιοχης.

Για εμάς τα δημοτικά Ιατρεία, πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο, στις κρίσιμες μέρες που βιώνουμε,θα μπορούσαν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη μας και μαζι με τον οικογενειακο γιατρο, που και αυτος καταργήθηκε ,θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο μέτρο ελέγχου της πανδημίας

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ.

Ως κοινωνικό αγαθό,οι δαπάνες για την ΥΓΕΙΑ,

πρέπει να είναι κάθε χρόνο αυξανόμενες, ενώ παρατηρείται,να μειώνονται,αντίθετα οι εξοπλιστικές δάπανες  αυξάνονται άνισα .

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να επιμένουμε γιατί και αναγκαία είναι η προστασία της υγείας των δημοτών μας και σωστό είναι και δίκαιο !

Ζητάμε απο το δημοτικό συμβούλιο να αναλαβει τις ευθύνες του .Να ξανασυζητησει την κατάσταση που εχει διαμορφωθει στην πρωτοβάθμια φροντιδα υγειας στην πολη .Να διεκδικήσει απο την πολιτεια μετρα που να αναβαθμιζουν τις παρεχομενες υπηρεσιες υγειας τοσο απο το ΚΥ οσο και απο τα Δημοτικα Ιατρεια.

Καλουμε τους μαζικους φορεις της πολης να συνταχθούν  μαζι μας για την υπεράσπιση και αναβαθμιση της ΠΦΥ.

                                                   ΤΟ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ