Κακουργηματική δίωξη στον “ΕΟΑΝ” για τους μπλε κάδους

Απάτη κατά συναυτουργία άνω των 120.0000 ευρώ σε βάρος ΟΤΑ και ηθική αυτουργία τα αδικήματα – Στα 97 εκατομμύρια ευρώ το ποσό της οφειλής στους δήμους που προσπάθησαν να συγκαλύψουν.

Η ενδελεχής και τεκμηριωμένη δημοσιογραφική έρευνα από τα «Π» αποκάλυψε τη σωρεία μεγάλων σκανδάλων που γίνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ, με στόχο να βοηθήσουν να μην κλείσουν οι μπλε κάδοι, αλλά και να υπεξαιρεθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό από το Δημόσιο

Το δικηγορικό γραφείο «Αλεξίου Χ. Κούγια και συνεργατών», με τεράστια εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα, αξιοποίησε τα ευρήματα των «Π» και προχώρησε σε βάθος την έρευνα. Ως αποτέλεσμα, τεκμηριώθηκε και αποκαλύφθηκε αυτό που φέρεται να ήταν κοινό μυστικό, αλλά κανένας δεν το ακουμπούσε μέχρι πρόσφατα. Εντός του ΕΟΑΝ έχει συσταθεί και λειτουργεί «εγκληματική οργάνωση», που διαπράττει επαναλαμβανόμενες κακουργηματικές πράξεις, με σκοπό να αποκομίσουν όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ οι μπλε κάδοι.

Το πολυσέλιδο δικόγραφο κατά της «εγκληματικής οργάνωσης» του ΕΟΑΝ αποκαλύπτει ότι οι κακουργηματικές ενέργειες των μελών της οργάνωσης περιλαμβάνουν: α) την προσπάθεια συγκάλυψης της οφειλής περισσοτέρων από 97 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν οι μπλε κάδοι στους δήμους, β) την, κατά παράβαση των πραγματικών δεδομένων, θετική εισήγηση για ανανέωση τις έγκρισης του συστήματος των μπλε κάδων, γ) τη διευκόλυνση προς την ΕΕΑΑ.Α.Ε. ώστε να συνεχίσει να μην εφαρμόζει την εγκριτική απόφαση ανανέωσης του συστήματος της, δ) τη μη εφαρμογή κυρώσεων, όπως ορίζει ο Νόμος 4496/2017, προς την ΕΕΑΑ Α.Ε. για την εφαρμογή της εγκριτικής απόφασης ανανέωσης, όπως και πολλές άλλες παράνομες ενέργειες. 

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Στη συνέχεια, τον  ρόλο ανέλαβαν οι δικαστικέςΑρχές, ώστε να διερευνήσουν και να εξακριβώσουν εάν πραγματικά έχουν τελεστεί κακουργηματικές ενέργειες και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης εντός του ΕΟΑΝ για λογαριασμό των μπλε κάδων. Η έρευνα προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η προκαταρκτική διαδικασία ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία (όχι σε πταισματοδίκη όπως συνήθως γίνεται( καθόσον φαίνεται πως ελήφθη υπόψη το εξαιρετική υψηλό ποσό των 97 εκατομμυρίων ευρώ που έχει παρακρατηθεί από την ΕΕΑΑ Α.Ε. με τους μπλε κάδους και δεν έχει αποδοθεί στους δήμους. Σημειώνεται ότι οι Δήμοι, ως νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο, αποτελούν δημόσιο τομέα. Ως αποτέλεσμα, η φερόμενη απάτη και υπεξαίρεση κατά του Δημοσίου, και μάλιστα εξαιρετική υψηλού ποσού.

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα αποκαλύπτεται από τα «Π» ότι έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη από τον εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1404/2021 Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Βάσει του συγκεκριμένου δικαστικού εγγράφου, που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ασκήσει κακουργηματική δίωξη κατά: α) του Ιωάννη Σιδέρη του Αντωνίου-Αθανασίου, τότε διευθύνοντος συμβούλου του ΕΟΑΝ, β) της Αργυρώς Ρεμούνδου του Δημητρίου, τότε αν. προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εναλλακτικής   Διαχείρισης του ΕΟΑΝ γ) της Φανής Κοτζιά του Νικολάου, υπαλλήλου της ανωτέρω διεύθυνσης του ΕΟΑΝ, δ) της Ελένης Κουρουδή του Θρασύβουλου, υπαλλήλου της ανωτέρω διεύθυνσης του ΕΟΑΝ, αλλά και ε) κατά παντός υπευθύνου (καθώς η υπόθεση είναι ακόμα ανοικτή και σε εξέλιξη).

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, οι κατηγορούμενοι διώκονται κατηγορηματικά για τα ποινικά αδικήματα α) της απάτης κατά συναυτουργία, άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΟΤΑ και β) της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη (άρθρα: 26, παράγρφ.1, 271, 45, 46. Παράγρφ. 1Α, 386 παράγρ. 2Α-1 του Ποινικού Κώδικα).

Οι έγκριτοι καθηγητές του Ποινικού Δικαίου με τους οποίους επικοινώνησαν τα «Π» για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο τόνισαν ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επιβαρυντικό, ενώ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί τόσο σε παλαιότερα μέλη της διοίκησης του ΕΟΑΝ όσο και σε μέλη της διοίκησης και σε νόμιμους εκπροσώπους της ΕΕΑΑ Α.Ε., που φέρεται να έχουν διαπράξει το κακούργημα της υπεξαίρεσης ενός εξαιρετικά σημαντικού ποσού από το Δημόσιο (όπως είναι οι ΟΤΑ Α΄Βαθμού).

Τα «Π» παρακολουθούν τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορά στο δημόσιο συμφέρον, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των μετόχων της ΕΕΑΑ Α.Ε. που αποτελούν τις μεγάλες πολυεθνικές αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις (όπως Coca-ColaΕλληνική Εταιρείας Εμφιαλώσεως Α.Ε., ColgatePalmolive(ΕΛΛΑΣ)  Μ. ΑΒΕΕ, ChipitaGlobalΑ.Ε. CrownHellasCanΒιομηχ. Ειδών Συσκ., Α.Ε. ΙΟΝ Α.Ε., NestleΕλλάς Μον Α.Ε., PepsicoHellasΜον. ΑΒΕΕ. VibartiaΣυμμετοχών Α.Ε., Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., Ελαϊς-UnilleverΕλλάς α.ε. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος-ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., Παπαστράτος, ΑΒΕΣ, Πρόκτερ&Γκαμπλ Ελλάς Μον. ΕΠΕ, ΤέτραΠακ Ελλάδας Μον ΑΕΕ, Εξοπλισμοί  Σσυσκευασίας Προϊόντων, ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας Μον Α.Ε., ΦΑΓΕ Ελλάδας Βιομηχ Γάλακτος Μον Α.Ε., Φρήσλαντ Καμπίνα Ελλάς ΑΕΒΕ Κλιάφας Α.Ε.) αλλά και η Κνετρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπως δημοσιοποιείται στο siteτης ΕΕΑΑ Α.Ε.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ερευνηθεί αν οι επιχειρήσεις-μέτοχοι της ΕΕΑΑ Α.Ε. γνωρίζουν το θέμα της υπεξαίρεσης προς τους δήμους όλης της χώρας και ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η κακουργηματική δίωξη για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι μέτοχοι της ΕΕΑΑ Α.Ε. θα κληθούν να εισφέρουν το ποσό των 97 εκατομμυρίων ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο για να εξοφληθούν οι δήμοι και να επιστραφούν τα χρήματά που φέρεται να έχουν υπεξαιρεθεί από αυτούς, καθόσον τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΕΑΑ Α.Ε είναι μόλις 12.646.402 ευρώ (σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους 2020).

Τα «Π» θα παρακολουθούν τις αντίστοιχες εξελίξεις στην ΚΕΔΕ για να μάθουν τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ή θα προβούν για να διασφαλίσουν τα σημαντικά οικονομικά συμφέροντα των δήμων, καθώς αυτό επιτάσσει ο ρόλος της ΚΕΔΕ.

Είναι βέβαιο ότι η διοίκηση της ΚΕΔΕ δεν θα οδηγηθεί σε αποφάσεις (ή μη αποφάσεις) λόγω προσωπικών σχέσεων με μέλη της διοίκησης των μπλε κάδων.

Βέβαια, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές των «Π» αρκετοί δήμαρχοι δεν αναμένεται να περιμένουν τις ενέργειες ή μη ενέργειες της ΚΕΔΕ και θα προσχωρήσουν στις δικές τους νομικές κινήσεις, καθόσον η υπεξαίρεση αφορά κάθε δήμο ξεχωριστά και όχι την ΚΕΔΕ.

Οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι, που ήδη έχουν μιλήσει στα «Π», σημειώνουν ότι αποτελεί μονόδρομο η άμεση κατάθεση αγωγής κατά των μπλε κάδων, αλλά και η υποβολή μήνυσης, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ίδιους.  Πιο αναλυτικά, διευκρινίζουν ότι είναι ευάλωτοι σε οποιονδήποτε δημότη τους, ο οποίος μπορεί να ζητήσει να ελεγχθεί ο δήμαρχος (λόγω της παράλειψης αυτού να εισπράξει από την ΕΕΑΑ Α.Ε. την προβλεπόμενη ενίσχυση προς τον Δήμο) και να εξετασθεί αν στοιχειοθετείται το πειθαρχικό αδίκημα της σοβαρής παράβασης καθηκόντων του, εάν δημιουργείται αστική ευθύνη και ευθύνη καταλογισμού των μη εισπραχθέντων ποσών της υποχρεωτικής οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕΑΑ Α.Ε. προς τον δήμο, καθώς και εάν δημιουργείται ποινική ευθύνη στο πλαίσιο της παράβασης καθήκοντος, κατά το Άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.

Είναι σαφές ότι η χώρα μας, για να πετύχει τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης, χρειάζεται την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αλλά και την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση, καθόσον το σύστημα των μπλε κάδων είναι απαρχαιωμένο και ήδη έχει γίνει φανερό ότι είναι υπό κατάρρευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες και την εφαρμογή του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» με την  χρήση αποκλειστικά αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης για τις πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες από τις αρχές του έτους 2023.

“Παραπολιτικά” Έντυπη έκδοση στις 15/1/2022

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 15/1/22

Πηγή: parapolitika

σ.σ Κανένα μέσο ενημέρωσης – έντυπο ή ηλεκτρονικό – δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόλογο για τη θέση ή τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται από τους ενδιαφερόμενους με άρθρα, ανακοινώσεις ή συνεντεύξεις τους.