“Νέα Αρχή” Μείζονος σημασίας η υπογειοποίηση και ο εκσυχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου στο δήμο μας

Τα τελευταία χρόνια τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τη χώρα μας, αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού, έχουν αναδείξει την ανάγκη υπογειοποίησης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου.

Ο Δήμος μας αναμφισβήτητα επλήγη πολλαπλώς πέρσι με τη «Μήδεια» αλλά και φέτος με την «Ελπίδα», αφήνοντας για πολλές ώρες ή και ημέρες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση κυρίως λόγω πτώσης δέντρων και κλαδιών στα καλώδια και τους στύλους της ΔΕΗ, καθώς και από άλλες αιτίες που αφορούν στην παλαιότητα του δικτύου.

            Είναι προφανές ότι το υπέργειο δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να υπογειοποιηθεί σε περιοχές και δήμους, όπως στην Αγία Παρασκευή, μία από  τις περιοχές των βορείων προαστίων που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες κάθε βίαιου κύματος κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF),  τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα(187 εκατ. ευρώ) καιαρκούν μόνο για υπογειοποίηση2.000 χιλιομέτρων περίπου.Θα πρέπει αυτά τα δεδομένα να αναθεωρηθούν γιατί οι ανάγκες είναι σαφώς μεγαλύτερες και πιεστικές.Στην λογική αυτή, μερικοί Δήμοι έχουν ήδη δρομολογήσει προγράμματαυπογειοποίησης με την συνδρομή του ΥΠΕΝ, το οποίο προωθεί περαιτέρω ενέργειες χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής θα πρέπει  άμεσα να προβάλει και να πείσει ότι η ανάγκη αυτή στην περιοχή μας είναι υψηλής προτεραιότητας.

Στο πλαίσια αυτό,  προτείνουμε να συζητηθεί την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάγκη εκσυγχρονισμού και υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης για την πόλη μας, αντί της συζήτησης περί της ανέφικτης πρότασης κατασκευής στάσης Μετρό στην κεντρική πλατεία.

Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, κλίμα  συνεννόησης και  κοινή προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του αναγκαίου και μεγαλόπνοου έργου.

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή