ΚΙΝΑΛ: Όλα τα νέα ονόματα που παίζουν στα ψηφοδέλτια -Οι εκπλήξεις, οι νέοι και οι «παλιοί»

Σε εκλογικούς ρυθμούς μπαίνει το ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές του, έστω και αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρατηρείται μεγάλη προθυμία ένταξης στα ψηφοδέλτια, απόρροια της δημοσκοπικής «άνοιξης» που απολαμβάνει υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη. Εκτός του συναισθήματος και του κομματικού πατριωτισμού, υπάρχουν και οι απλοί μαθηματικοί υπολογισμοί: Όσο μεγαλύτερα ποσοστά πάρει στις εκλογές, τόσοι περισσότεροι θα εκλεγούν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων και υπεύθυνος για το… σκάουτινγκ πολύπειρος Βαγγέλης Αργύρης, πάσχει από ευχάριστο πονοκέφαλο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς βλέπει καθημερινά να έρχονται στο γραφείο του δεκάδες δηλώσεις υποψηφιοτήτων για όλη την επικράτεια.

Στόχος της Χ. Τρικούπη και εκπεφρασμένη φιλοδοξία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η Ανανέωση και στιβαρότητα.

Άπαντες διαβεβαιώνουν ότι θα επέλθει ανανέωση των ψηφοδελτίων σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ενώ στόχος είναι κατ’ ελάχιστον ένας στους τρεις σχεδόν (30%) να είναι νέοι κάτω των 40 ετών.

Η δουλειά που γίνεται για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι επίπονη και ενδελεχής:

Αφενός καταρτίζεται μια λίστα για κάθε εκλογική περιφέρεια με υπερδιπλάσιους από τον αριθμό των υποψηφίων. Κατόπιν η λίστα αυτή θα συζητηθεί στις τοπικές οργανώσεις, όπου θα προστεθούν ή θα αφαιρεθούν ονόματα μετά από σχετική συζήτηση ώστε να υπάρξει η «δημοκρατική νομιμοποίηση» και να αποφευχθεί η αίσθηση που κυριαρχούσε ότι «τα ψηφοδέλτια έρχονται έτοιμα από το κέντρο».
Επίσης γίνεται επισταμένη «έρευνα» σε βάθος χρόνου στα social media για τον κάθε ένα που θέλει να είναι υποψήφιος ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές «εκπλήξεις» που θα μπορεί να αξιοποιηθούν καταλλήλως από ανθυποψήφιους ή αντιπάλους κατά τον προεκλογικό αγώνα.
Σημειώνεται ότι στην επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ μετέχουν από όλες τις εσωκομματικές τάσεις: Εκτός των «προεδρικών» Βαγγέλη Αργύρη, Νίκου Σαλαγιάννη και Μάρας Κουκουδάκη, μετέχουν ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας, ο Άγγελος Καραχάλιος (που είχε στηρίξει Λοβέρδο) η Πωλίνα Λάμψα (στενή συνεργάτις του Γ. Παπανδρέου), ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η Γεωργία Γαζά και ο Νίκος Τσούκαλης.

Είναι δεδομένο ότι όλοι οι νυν βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ αναζητούνται τα πρόσωπα που «θα κάνουν τη διαφορά».

Στη Χ. Τρικούπη έχουν τρία πεδία αναζήτησης: Την επιστροφή κάποιων έμπειρων στελεχών που σηματοδοτούν τις ρίζες, την αυτοδιοικητική χοάνη και τα πρόσωπα-κράχτες.

Η επιστροφή των παλιών
Εκτός από την ανανέωση, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλουν να επιστρέψουν έμπειρα στελέχη και πρώην βουλευτές και υπουργοί που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια σε αδρανοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται συζητήσεις με τον Νάσο Αλευρά για την Α’ Αθήνας, τη Μιλένα Αποστολάκη για κάποιο τομέα της Αθήνας (εκλεγόταν στη Β’ Αθήνας με σημαντικά ερείσματα και 280.000 σταυρούς!), τον Κώστα Καρτάλη για τη Μαγνησία, τον Γιώργο Φλωρίδη για τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει οι σχετικές συζητήσεις πάντως ή δεν είναι ανακοινώσιμες.

Το ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί να έχει στις λίστες του τη Μιλένα Αποστολάκη

Για την Άννα Διαμαντοπούλου εικάζεται ότι δεν ενδιαφέρεται να μπει ξανά στην εκλογική αρένα. Επίσης ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, είναι σε επαφή με τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από την ευρωπαϊκή τους διαδρομή.

Κώστας Καρτάλης και Τόνια Αντωνίου
Αυτοδιοικητικοί
Στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πολύ ρεύμα όπως διαβεβαιώνουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Θεωρείται κρίσιμος χώρος καθώς έχουν ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσουν την κοινωνική δυναμική του κόμματος.

Γνωστά πρόσωπα-κράχτες
Το μόνιμο ζητούμενο στα κόμματα, όπως και στο ΚΙΝΑΛ, είναι η προσέλκυση αναγνωρίσιμων-διασήμων. Γίνονται διερευνήσεις στον καλλιτεχνικό-αθλητικό-δημοσιογραφικό και ευρύτερο κοινωνικό χώρο για την ανεύρεση τέτοιων ονομάτων που θα προσθέσουν στα ψηφοδέλτια. Σε αυτό το πεδίο μάλλον συμπεριλαμβάνεται και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία -πασίγνωστος ανά το πανελλήνιο – Θανάσης Κατερινόπουλος. Όπως είχε αποκαλύψει τo iefimerida.gr ο κ. Κατερινόπουλος θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ εκ νέου είτε, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου είχε πολιτευθεί στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, είτε στη Δυτική Αθήνα. Απαντήσεις σε αυτό θα δοθούν μάλλον σήμερα, καθώς θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ.

Ο Θανάσης Κατερινόπουλος θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ
Αττική
Βόρειος Τομέας Αθηνών

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών εκτός από τον νυν βουλευτή (και υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ) Ανδρέα Λοβέρδο που εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2000, υποψήφιος θα είναι και ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Παναγιώτης Βλάχος καθώς και ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Κεντρικός τομέας Αθηνών

Το ιστορικό στέλεχος, επί χρόνια βουλευτής και α’ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, θα είναι φυσικά εκ νέου υποψήφιος στον γνώριμο γι’ αυτόν τομέα της Α’ Αθήνας. Όπως όλα δείχνουν υποψήφιος θα είναι και ο Παύλος Γερουλάνος (υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και νυν εκπρόσωπος του κόμματος στην αντιπολίτευση του δήμου Αθηναίων.

Ο Παύλος Γερουλάνος
Πειραιάς
Για τον Πειραιά στη Χ. Τρικούπη θα ήθελαν τον νύν δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μώραλη, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό κάτι τέτοιο για την ώρα. Ο έμπειρος Δημήτρης Καρύδης -αντιδήμαρχος Πειραιά και παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που στήριξε με θέρμη το Νίκο Ανδρουλάκη – θεωρείται επίσης μια εξαιρετική επιλογή, ωστόσο τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη. Για την Α’ Πειραιά, συζητείται επίσης το όνομα του Λευτέρη Χρυσοφάκη, μέλος γραμματείας του τομέα Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ.

Ο Δημήτρης Καρύδης
Θεσσαλονίκη
Φυσικά στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι ξανά υποψήφιος ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος διεκδίκησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης όπως και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας. Συζητούνται επίσης και ο Αντώνης Σαουλίδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, η Χαρά Αμανατίδου, ο Νίκος Ξυλούρης, η Βίκυ Παπαγεωργίου.

Ο Θανάσης Γλαβίνας
Κρήτη
Ηράκλειο

Εκτός του νυν βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, δυνατά παίζει ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, που στήριξε ενεργά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακούγονται επίσης ανδρουλακικοί, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, όπως ο Παύλος Μπαριτάκης και ο Σταύρος Τζεδάκης αλλά και η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη. Από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, είναι πιθανή μια νέα υποψηφιότητα του Χρήστου Στρατάκη.

Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στο Ρέθυμνο ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, που στήριξε ενεργά τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ερώτημα είναι ποια εκλογική περιφέρεια θα επιλέξει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ρέθυμνο

Πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Μανόλη Χνάρη, πρώην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης.

Ανατολική Αττική

Εκεί θα είναι υποψήφιος ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας επικοινωνίας Βάσια Αναστασίου και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σμέρος.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης
Δυτικός τομέας Αθήνας

Η νυν βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου διαθέτει ευρύ πυρήνα υποστηρικτών στην περιοχή. Στήριξε ένθερμα Ανδρέα Λοβέρδο στις εσωκομματικές εκλογές και ορίστηκε αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου
Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο παπανδρεϊκός Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Ηρακλής Δρούλιας.

Ο Ηρακλής Δρούλιας
Νότιος τομέας Αθηνών

Εκεί αναμένεται μια δυνατή τριάδα υποψηφίων με τον Στέφανο Ξεκαλάκη (στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη), τον υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη και την έμπειρη (παπανδρεϊκή) Τόνια Αντωνίου που είναι βουλευτής, παίρνοντας τη θέση της εκλιπούσας Φώφης Γεννηματά.

Ο Παύλος Χρηστίδης
Στον ίδιο τομέα θα είναι υποψήφιος πιθανότατα και ο παπανδρεϊκός, πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης

Πηγή: iefimerida.gr