Ενεργή και στοιχειοθετημένη παρουσία του Γιάννη Μυλωνάκη μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι σημαντικό στην εποχή μας να ξέρει κανείς να συζητά, να κάνει διάλογο χωρίς να προεξοφλεί καταστάσεις και να φτάνει σε διαπληκτισμούς. Ιδιαίτερα όταν τα θέματα προς συζήτηση αφορούν μια ολόκληρη πόλη και η εν λόγω συζήτηση γίνεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μια τέτοια στάση παρατηρούμε αρκετό καιρό τώρα στο Δ.Σ. του Δήμου Αγίας Παρασκευής από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε», κ. Γιάννη Μυλωνάκη, αλλά και όλη τη δημοτική του ομάδα. Διαλογική συζήτηση, προτάσεις και ξεκάθαρες τοποθετήσεις συνθέτουν την παρουσία τους.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το θέμα του κολυμβητηρίου που η δημοτική Αρχή θέλει να ολοκληρώσει με το νόμο περί αυθαιρέτων. Μια πρόταση που υπερψήφισε ο κ. Μυλωνάκης, όχι αβασάνιστα, αλλά βάζοντας δεσμεύσεις και περιορισμούς στον Δήμαρχο. Ξεκάθαρα λέει ΝΑΙ στην ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου γιατί θα είναι όφελος για τους δημότες. Όπως διευκρίνισε όμως ο ίδιος «περιμένουμε άμεσα από τη δημοτική αρχή να προσκομίσει τις απαραίτητες μελέτες ώστε να διασφαλίσουμε ότι το νέο κολυμβητήριο της πόλης θα είναι υγιές και βιώσιμο και όχι κάτι πρόχειρα σχεδιασμένο και άρα καταδικασμένο». Δηλαδή, επιδιώκει το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο, υπό τέτοιες συνθήκες βέβαια που θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία του για πολλά χρόνια.

Όταν στο Δ.Σ. στις 13/4 συζητήθηκε η μίσθωση χώρου για τη μεταστέγαση του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας και του Τμήματος Πρασίνου ώστε να φύγουν από τους ακατάλληλους τωρινούς χώρους, υπήρξε μια ανασφάλεια για το αν η πράξη αυτή ενέχει τον κίνδυνο στη συνέχεια να μεταφερθούν και όλα τα οχήματα του αμαξοστασίου σε περίπτωση έξωσης. Τότε ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως για να στηρίξει αυτή την πρόταση πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Ζήτησε να γραφτεί στην απόφαση του Δ.Σ. ξεκάθαρα ότι αφορά την μεταφορά εργαζομένων και πιθανά την παρουσία μικρών οχημάτων. Να διασφαλιστεί από την απόφαση του Δ.Σ. ότι απαγορεύεται ρητά η εισαγωγή στο χώρο βαρέων οχημάτων, διότι διαφορετικά θα είναι ο πρώτος που θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στο δήμο και το δήμαρχο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τη συνεχή στήριξη στους εργαζόμενους του δήμου και κυρίως στους εργαζόμενους της Καθαριότητας, με συχνές επισκέψεις και συνομιλίες στους χώρους εργασίας, αντιμετωπίζοντάς τους ως άμεσους συνεργάτες της κάθε διοίκησης για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών.

Επίσης πρέπει να εξαίρουμε την κινητοποίηση της παράταξης με προτροπή του Γιάννη Μυλωνάκη ώστε να ενισχυθεί οικονομικά η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγίας Παρασκευής στην άνοδό της στην Γ’ Εθνική. Αλλά και η Στέγη Γερόντων βρέθηκε στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του κ. Μυλωνάκη αφού τη Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα που είχαν συλλεχθεί σε αντίστοιχη δράση των «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ». Στην κακοκαιρία «Ελπίδα» ήταν ο πρώτος επικεφαλής που διέθεσε στο Δήμο με δικά του έξοδα ένα όχημα bobcat για τον καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι και ήταν διαρκώς σε ετοιμότητα.

Γυρνώντας ξανά στην πολιτική παρουσία του Γιάννη Μυλωνάκη στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την εκεί συμπεριφορά του. Ασκεί κριτική και πολλές φορές αυστηρή, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα αλλά με έναν πολιτικό πολιτισμό και με κόσμιο τρόπο, χωρίς εξωφρενικούς-επικίνδυνους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να αποβούν εναντίον του. Είναι σαφής, άμεσος και δεν κουράζει το θεατή με λογύδρια δήθεν υπεροχής, αλλά αναποτελεσματικής αξίας. Υπερψηφίζει όπου κρίνει ότι ωφελείται ο πολίτης και καταψηφίζει στην αντίθετη περίπτωση. Πάντα όμως επιχειρηματολογώντας.

Σαφώς είναι μια στάση και πρακτική που παρατηρούμε στους αυτοδιοικητικούς της νέας νοοτροπίας που ακολουθούν εκσυγχρονισμένες μεθόδους διοίκησης. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και απαιτεί νέους τρόπους διαχείρισης, αφήνοντας πίσω τις κοκορομαχίες, τις άσκοπες καταγγελτικές μεθόδους και τις παλαιοκομματικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις. Προφανώς σε πορεία ανανέωσης βρίσκεται και ο Γιάννης Μυλωνάκης. Έχει ενεργή συνεχόμενη παρουσία και ασχολείται εμφανώς με τα προβλήματα της πόλης. Βρίσκεται παντού, χωρίς διακρίσεις. Κάνει προτάσεις και παρουσιάζει καινοτόμα προγράμματα π.χ. για το φωτισμό της πόλης, πρόσφατα για την αντιμετώπιση της νόσου covid-19 από το δήμο Αγίας Παρασκευής, για τη στήριξη των επιχειρήσεων κ.λπ. (άσχετα αν δεν ακολουθούνται). Προσπαθεί να αλλάξει την πεπατημένη, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση είναι μόνο για να ελέγχει την εκάστοτε δημοτική Αρχή, κάνοντας ένα βήμα μπροστά προτείνοντας στη δημοτική Αρχή.

Και αναρωτιόμαστε, μήπως είναι αυτή η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε για να αλλάξει επιτέλους αυτή η πόλη και να γίνει εξωστρεφής και σύγχρονη;

Θα μπορούσε αυτή η αντιπολίτευση να εξελιχθεί σε διοίκηση και ο Γιάννης Μυλωνάκης να δημιουργήσει μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη;

Ο επικεφαλής του 15% πιάνει το σφυγμό της εποχής, είναι ενημερωμένος, συμμετέχει και έχει τις προοπτικές και τις δυνατότητες να εξελιχθεί …

Ο καιρός γαρ εγγύς … και στις εκλογικές διαδικασίες του 2023 οι δημότες θα έχουν την κρίση και την επιλογή.