Με 230 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται 315 Δήμοι της χώρας για ψηφιακές υπηρεσίες

Της Λένας Κισσάβου

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας εκδίδεται πρόσκληση χρηματοδότησης

ψηφιακών υπηρεσιών, για 315 Δήμους της χώρας, ύψους 230 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία θα κατανεμηθούν αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου. Παράλληλα οι Δήμοι θα χρηματοδοτηθούν και για την πρόσληψη συμβούλων που θα αναλάβουν τη σύνταξη και την αποστολή των προτάσεών τους, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής τους το τέλος Σεπτεμβρίου του έτους. Αυτό δήλωσε χθες στην «Ε» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Τσιάμης, ο οποίος βρέθηκε στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, προκειμένου να ενημερώσει αιρετούς και αυτοδιοικητικούς των ΟΤΑ Θεσσαλίας για τα επόμενα βήματα της πορείας του ψηφιακού μετασχηματισμού στους Δήμους. Σημαντικό στοιχείο στη μετάβαση και στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ αναμένεται να αποτελέσει το «Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ», που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ και την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., και το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην ημερίδα. Το Κέντρο συστάθηκε μετά την ομόφωνη απόφαση του τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και σκοπός του είναι η παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής βοήθειας προς τους Δήμους για την όσο το δυνατόν καλύτερη και γρήγορη ενσωμάτωση και αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών που τους προσφέρονται μέσω κυρίως του κόμβου ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΚΕΔΕ και όχι μόνο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
«Πρέπει να οργανωθούμε, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να περάσουμε σε άλλη εποχή… Στο χέρι μας είναι να «τρέξουμε» εφαρμογές και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και των πολιτών μας» παρότρυνε αιρετούς και αυτοδιοικητικούς χθες σε χαιρετισμό του στην ημερίδα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν όλοι οι Δήμοι την ευκαιρία που τους δίνεται με τη χρηματοδότηση ψηφιακών υπηρεσιών. «Τόσα χρήματα για ψηφιακό μετασχηματισμό στους Δήμους δεν ξαναήρθαν ποτέ…» σχολίασε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος «Τρίτσης» και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω ΕΣΠΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Με την ένταξη ψηφιακών υπηρεσιών στους Δήμους θα αλλάξει η λειτουργία τους» δήλωσε, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα «ότι για να πετύχει τα μέγιστα ο ψηφιακός μετασχηματισμός στους Δήμους θα πρέπει αντίστοιχα να αλλάξει και η νοοτροπία αιρετών, υπαλλήλων στους ΟΤΑ και των πολιτών».


ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
«Κορωνίδα» όλων των ψηφιακών εφαρμογών που θα λειτουργήσουν στους Δήμους, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάμης, την πλατφόρμα «ενεργειακής διαχείρισης των δημοτικών τελών», κατά την οποία οι Δήμοι δεν θα στέλνουν τα τέλη και τους συντελεστές στον ΔΕΔΔΗΕ και στους παρόχους ενέργειας, παρά θα τα υπολογίζουν μόνοι τους και έτσι θα γνωρίζουν τι πρέπει να εισπράξουν από τον καθένα πάροχο.

450 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Αναφερόμενος στα εργαλεία χρηματοδότησης του ψηφιακού μετασχηματισμού στους Δήμους, ο κ. Τσιάμης ανέφερε στην «Ε» ότι: «Στη θητεία που διανύουμε για πρώτη φορά και δεν θα ξαναέρθει στο μέλλον -με σιγουριά- στους Δήμους θα έρθουν πάνω από 400.000.000 ευρώ μόνο για ψηφιακό μετασχηματισμό.  Από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 90 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται δεκαεπτά μεγάλοι Δήμοι και για τους άλλους 315 θα βγει πρόσκληση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διάθεση 230 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν αναλογικά με τον πληθυσμό τους, από 210.000 ευρώ μέχρι 2,8 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσω και τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», που μέχρι σήμερα έχει «τρέξει» το 50%, φτάνουμε περίπου στα 450 εκατ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό στους Δήμους, είτε πρόκειται για smart City ή για εσωτερική αναδιοργάνωση, για εξωστρέφεια στον πολίτη και υπηρεσίες. Αυτά τα χρήματα δεν θα ξανάρθουν… Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προχωρήσει ήδη με τους 17 Δήμους και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τους άλλους 315 Δήμους. Οι προτάσεις των Δήμων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου και για να διευκολύνουμε τη διαδικασία στους Δήμους δημιουργήσαμε έτοιμα πρότυπα τεύχη διακήρυξης, μελέτη δράσης δημοσιότητας κ.ά., προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα. Παράλληλα μέσω του προγράμματος παρέχεται χρηματοδότηση στους Δήμους για σύμβουλο (ύψους 10.000 ευρώ) που θα βοηθήσει να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους και να τις στείλουν. Οι δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν είναι 38».ΔΗΜΟΙ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Για μεγάλο ψηφιακό χάσμα, μεταξύ των «μεσαίων» Δήμων της χώρας, έκανε λόγο ο κ. Τσιάμης, τονίζοντας ότι «δεν έχουν την ψηφιακή ατζέντα στις προτεραιότητές τους». Ειδικότερα δήλωσε στην «Ε»: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τρία πράγματα: διαδικασίες, τεχνολογία και εργασιακή κουλτούρα. Το θέμα των διαδικασιών το δουλέψαμε ήδη με την ΕΕΤΑΑ και το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, το θέμα της τεχνολογίας έχει λυθεί, καθώς από το 2018 όλος ο κόμβος είναι στο διακυβερνητικό G cloud. Όσο για την εργασιακή κουλτούρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει σε αρκετές αιρετές διοικήσεις. Ενώ για τους υπαλλήλους, θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο τι σημαίνει διαλειτουργικότητα. Αυτό αν δεν λυθεί, δεν θα έχουμε μόνο τρεις ταχύτητες Δήμων, αλλά και τρεις ταχύτητες πολιτών. 83 Δήμοι στην Ελλάδα είναι στην 3η ταχύτητα σήμερα, ενώ στην πρώτη είναι 140.  Αν ο κάθε οργανισμός δεν έχει σωστή οργάνωση, δεν μπορεί να προσφέρει σωστές υπηρεσίες. Αποτελεί βούληση των αιρετών διοικήσεων, των προϊσταμένων και στελεχών των Δήμων, να πετύχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καλή εσωτερική οργάνωσή τους. Αυτά τα δύο αν δεν «παντρευτούν» δεν μπορεί να πάει παρακάτω…».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ο.Τ.Α.
Τη λειτουργία του «Κέντρου Υποστήριξης Στελεχών Ο.Τ.Α.» και τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες του, παρουσίασε χθες ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικού Τομέα Δράσεων Επιχειρησιακών/ Τομεακών Προγραμμάτων και Υποστήριξης Παρακολούθησης Έργων της ΕΕΤΑΑ.  Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι Δήμοι θα μπορούν να έχουν συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο και να λύνουν απορίες τους για ηλεκτρονικές υπηρεσίες, από εξειδικευμένο προσωπικό. Να σημειωθεί ότι τη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας οργάνωσε η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Πηγή; .eleftheria.gr/

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.