ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Σε εκλογικό συναγερμό η Χαριλάου Τρικούπη

Φέτος δεν θα κάνουμε διακοπές. Η… προειδοποίηση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  , στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση συναγερμού στην οποία θα παραμείνει η Χαρ. Τρικούπη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οχι μόνο λόγω των πυκνών πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων για κάλπες το φθινόπωρο, αλλά και γιατί είναι σαφές ότι άπαντες στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται εν τοις πράγμασι σε ένα σημείο καμπής για την παράταξη. Μετά την αλλαγή ηγεσίας και το συνέδριο, που συνοδεύτηκαν από πολλά αισιόδοξα μηνύματα, περιθώριο για απώλεια του μομέντουμ δεν υπάρχει, ειδικά υπό τη σκιά ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, που λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής των σχεδιασμών. Γι’ αυτό και το μήνυμα της ηγεσίας προς το εσωτερικό είναι ότι η στρατηγική άμεσης επαφής με τη βάση δεν επιτρέπει σκέψεις για… θερινή ραστώνη.

Η Χαρ. Τρικούπη εισέρχεται, λοιπόν, σε αυτόν τον κύκλο έχοντας βγει από μια πολύμηνη διαδρομή εσωτερικής αναδιοργάνωσης, που ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου και ανέδειξε, στη συνολική της εικόνα, δύο βασικά δεδομένα.

Δύο δεδομένα

Πρώτον, ότι σε σημαντικό βαθμό ο ηγετικός πυρήνας υλοποίησε το αφήγημά του να πάρει τα ηνία της παράταξης η γενιά της κρίσης, όπως λέγεται, αλλά και να υπάρξει χειροπιαστή ανανέωση προσώπων (εκτιμάται ότι συνολικά στα όργανα το ποσοστό αυτό κινείται πάνω από το 50%). Οι επιλογές, άλλωστε, για το Π.Σ. ανέδειξαν και την κατεύθυνση του Ν. Ανδρουλάκη να ποντάρει σε νέα πρόσωπα εκτός στενού κομματικού πλαισίου, τα οποία εξελέγησαν σε υψηλές θέσεις στο κορυφαίο κομματικό όργανο.Ανακατατάξεις στα ψηφοδέλτια και μπόλιασμα νέων και παλαιών στελεχών, σε μια περίοδο εσωτερικής ηρεμίας στο ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξήλθε από μια διαδικασία ανασυγκρότησης, που πάντα κρύβει παγίδες, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Κάτι που φάνηκε και από το πώς κύλησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. πριν από μία εβδομάδα, με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (88%) που απέσπασε ο νέος γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, αλλά και το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν αντάρτες, δηλαδή υποψήφιοι εκτός της προεδρικής λίστας. Επιμέρους γκρίνιες υπήρξαν, ωστόσο το συνολικό πρόσημο παραπέμπει σε μια νηνεμία που είναι γεγονός ότι είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί στο λιμάνι της Χαρ. Τρικούπη, αναδεικνύοντας και μια διαφορετική εικόνα από τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που έτρεξαν παράλληλα. Βέβαια, αυτό εν μέρει οφείλεται και στη φρέσκια εντολή προς τη νέα ηγεσία (που μεταφράστηκε σε καθαρή κυριαρχία στα όργανα), αλλά και στον παράγοντα πρόωρες εκλογές: με τον εκλογικό σχεδιασμό να βρίσκεται επί τάπητος και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης, δύσκολα κάποια πλευρά θα άνοιγε τώρα εσωτερικά μέτωπα.

Επιλογή προσώπων

Η μεγάλη εξίσωση που έπεται, σε αυτό το πλαίσιο, είναι τα ψηφοδέλτια. Η τελική πρόταση του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη είχε τοποθετηθεί στα μέσα Ιουνίου, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σίγουρα θα πάει πιο πίσω, δείγμα και της ιδιαίτερα προσεκτικής επεξεργασίας που γίνεται στις επιλογές προσώπων. Οπως στις εκλογές για τα όργανα, πάντως, ενδιαφέρον θα έχει και σε αυτό το πεδίο το μπόλιασμα παλαιών στελεχών με νεότερους υποψήφιους και αν αυτό θα εξελιχθεί σε.. μάχη γενεών, ειδικά σε περιφέρειες που εμφανίζονται νέοι παίκτες και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει μία έδρα (όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη).

Σημαντικές ανακατατάξεις αναμένονται και στην Αττική, που όπως έχει προαναφερθεί αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τη Χαρ. Τρικούπη. Στελέχη όπως οι Στέφανος Ξεκαλάκης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Παναγιώτης Βλάχος κ.ά. ανακατεύουν την τράπουλα στο λεκανοπέδιο. Μένει να φανεί και αν θα είναι στα ψηφοδέλτια (όχι απαραίτητα, πάντως, σε περιφέρεια της πρωτεύουσας) ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μια και το νέο καταστατικό κατήργησε στην πράξη το ασυμβίβαστο γραμματέα και υποψήφιου βουλευτή. Οσον αφορά τις περιφέρειες που θα επιλέξει ως πρόεδρος ο Ν. Ανδρουλάκης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός του Ηρακλείου προσανατολίζεται επίσης προς τον Νότιο Τομέα της Αθήνας, αλλά και σε ακόμη μία εκτός λεκανοπεδίου, ενδεχομένως σε περιοχή στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει περαιτέρω ώθηση.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.