«Ελπίζουμε να ξαναγίνουν οι επιχειρήσεις μας βιώσιμες» μας είπε ο Μάκης Τάρλας, πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ

Τον πρόεδρο της “Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων – Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής” (ΕΝΕΒΑΠ), κ. Μάκη Τάρλα, φιλοξενεί το aparaskevi-images.gr συζητώντας μαζί του για θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Ο κ. Τάρλας μας περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εξαιτίας της πανδημίας και μίλησε για τη σχέση των επαγγελματιών με τη Διοίκηση του Δήμου. Απάντησε για τα δημοτικά τέλη, την Κάρτα Κατοίκου, τις εκπτώσεις, αλλά και την εικόνα που έχει για την πόλη και αν αυτή βοηθάει ή όχι τις επιχειρήσεις.

***

  • Κε Τάρλα, η πανδημία πόσο έχει επηρεάσει τον κλάδο σας;

Η πανδημία επηρέασε αρνητικά τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μας έβαλαν πλάτη στην Πανδημία με τα συνεχόμενα lockdown και παρόλο την οικονομική βοήθεια που λάβαμε εκείνη την περίοδο τώρα πρέπει να τα επιστρέψουμε σε μια περίοδο που έχουμε τον υπερδιπλασιασμό στην αξία του ρεύματος και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί “πνίγουν” τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας και ο κόσμος άλλαξε συνήθειες αλλά και ανάγκες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάθετη πτώση στους τζίρους των καταστημάτων. Ελπίζουμε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα ώστε να ξαναγίνουν οι επιχειρήσεις μας βιώσιμες.

  • Ποια είναι η μέχρι στιγμής εικόνα που έχετε ως πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ στην πόλη μας; Ο Δήμος πόσο κοντά είναι στους καταστηματάρχες και σε ποιους τομείς; Εσείς ως κλάδος θα θέλατε κάπου πιο δυνατά την στήριξη του και πιο έμπρακτα;

Η Αγία Παρασκευή έχει επιχειρήσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού αλλά υστερεί σε δομές που θα κάνουν την αγορά πιο ελκυστική, πιο εύκολα προσβάσιμη και να προβληθούν περισσότερο τα καταστήματα στο σύνολό τους. Σε αυτό το κομμάτι χρειαζόμαστε την βοήθεια του Δήμου και έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας στον Δήμαρχο και ποιες λύσεις προτείνουμε. Η αλήθεια είναι πως ο Δήμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει ρίξει βάρος σε υποδομές στους εμπορικούς δρόμους.

Στις προτεραιότητες μας είναι η ελεγχόμενη στάθμευση και η Δημοτική συγκοινωνία, είναι δύο πράγματα που πρέπει να έχει κάθε σύγχρονη πόλη γιατί φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στην αγορά χωρίς να ταλαιπωρείται.

Ακόμη έχουμε δρομολογήσει και προχωράει με τον Δήμο την κατασκευή μιας εφαρμογής με τα καταστήματα της πόλης που θα μπορούν να ανεβάζουν προσφορές αλλά και να διαφημίζονται. Ο καταναλωτής θα μπορεί με ένα κλικ να βρίσκει αυτό που ψάχνει σε κοντινή απόσταση και σε καλύτερη τιμή, ελπίζουμε το συντομότερο να υλοποιηθεί γιατί θα βοηθήσει πάρα πολύ την αγορά.

Ακόμη αναμένουμε να μας δοθεί χώρος για τα γραφεία μας στο παλιό κτίριο του ΟΑΕΔ όπως μας υποσχέθηκε ο κ. Δήμαρχος.

  • Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που γίνονται (φθινοπωρινές, θερινές) πιστεύετε ότι βοηθούν και σε ποιο βαθμό;

Οι εκπτώσεις πάντα βοηθούν τον καταναλωτή αλλά και τον επιχειρηματία όταν γίνονται στην σωστή βάση τους.

Προσωπική μου γνώμη είναι πως οι εκπτώσεις παρατείνονται για μεγάλο διάστημα, κάπου χάνουν την ουσία τους και περισσότερο κερδισμένα βγαίνουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου πια, με το κράτος να επιδιώκει κάτι τέτοιο που εμάς μας βρίσκει αντίθετους γιατί οι τοπικές αγορές αποδυναμώνονται.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα καταστήματα της πόλης μας κάνουν προσφορές όλο τον χρόνο σε κάποια προϊόντα τους και αυτό είναι που μπορούμε να προβάλουμε με την εφαρμογή όταν υλοποιηθεί.

  • Με την «Κάρτα Κατοίκου» σε συνεργασία με τον Δήμο που βρίσκεται αυτός ο θεσμός, έχει ανταπόκριση στο κοινό;

Στην κάρτα Δημότη ήδη συμμετέχουν 70 επιχειρήσεις της πόλης μας και θα συμμετέχουν ακόμη περισσότερες όταν ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Οι καταναλωτές θα μπορούν μέσα από το site της ΕΝΕΒΑΠ, αλλά και του Δήμου να βλέπουν τις προσφορές των καταστημάτων που θα υπάρχουν για τους κατόχους της Κάρτας Κατοίκου. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα έχουν και ειδικό σήμα στην βιτρίνα τους ώστε να τις διακρίνει ο καταναλωτής.

Από αρχές Σεπτέμβρη θα μπορούν να την προμηθευτούν όλοι οι κάτοικοι και θα βγει σχετική ανακοίνωση όταν είμαστε έτοιμοι.

  • Δημοτικά τέλη, είστε ικανοποιημένος από την δημοτική Αρχή και σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο;

Τα Δημοτικά τέλη στην Αγία Παρασκευή είναι σε λογικά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες πόλεις, αλλά το πρόβλημα είναι στην ανταπόδοση αυτών.

Δυστυχώς στον τομέα της καθαριότητας υστερούμε πάρα πολύ και αν προσέξετε ακόμη και τώρα στην καρδιά του καλοκαιριού βλέπουμε κομμένα κλαδιά στους δρόμους ή ακαθάριστα οικόπεδα, ακόμη και σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου. Βλέπουμε απεριποίητα δέντρα και παρτέρια σε όλη την πόλη, βλέπουμε την βιοκλιματική του Κοντοπεύκου να παρακμάζει γιατί εδώ και έξι χρόνια που κατασκευάστηκε κανένας δεν ξανασχολήθηκε. Πολύ συχνά βλέπουμε στους εμπορικούς δρόμους απορρίμματα και εκτός από τους ήδη γεμάτους κάδους.

Ο Δήμος δεν ενημερώνει τους κατοίκους για τις υποχρεώσεις που έχουμε, αλλά και ο Δήμος δεν δείχνει να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πόλης στον τομέα της καθαριότητας.

Επίσης ο Δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπής στους εμπορικούς δρόμους και παλιάς τεχνολογίας. Οι εμπορικοί δρόμοι πρέπει να είναι επαρκώς φωτισμένοι ώστε να προσελκύουν το κοινό.

Αν αναλογιστούμε τις ελλείψεις που ανέφερα είναι λογικό να ζητάμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια μείωση Δημοτικών τελών γιατί δεν βλέπουμε τα λεφτά μας να πιάνουν τόπο.

Συχνά ακούμε την δικαιολογία πως δεν υπάρχει προσωπικό κάτι που το δέχομαι, αλλά η δουλειά μιας δημοτικής Αρχής δεν είναι να δίνει λύσεις σε ότι πρόβλημα προκύπτει;

Σκεφτείτε μια πόλη με σύγχρονο φωτισμό, καθαρούς δρόμους και πλατείες, θα ζητούσε κάνεις μείωση Δημοτικών τελών;

  • Με τις πέργκολες στη κεντρική πλατεία που βρίσκεται το θέμα; Ακούστηκε τώρα τελευταία για μεγάλα και αυστηρά πρόστιμα από το Δήμο, πείτε μας την γνώμη σας.

Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να σεβόμαστε τον δημόσιο χώρο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι κάτοικοι.

Οι πλατείες πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή στον χώρο που εκμεταλλεύεται κάποια επιχείρηση. Πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία στα σκέπαστρα αλλά και συγκεκριμένα όρια στον χώρο που καταλαμβάνεται ώστε να μην αλλοιώνεται η ωραία εικόνα μιας πλατείας.

Ο Δήμος εισπράττει τεράστια ποσά από τα τραπεζοκαθίσματα και μπορεί να τα ανταποδώσει δημιουργώντας με δικά του έξοδα πέργκολες που θα ήταν ομοιόμορφες.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων