Φώτης Αλεξόπουλος: Βιώσιμες πόλεις και διαβούλευση των Πολιτών

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*

Σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον καθημερινής αβεβαιότητας με έντονες και διαρκείς προκλήσεις, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία ατόμων στην διοίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να διαθέτουν ειδικές ικανότητες και ειδική εξειδίκευση στα συστήματα διακυβέρνησης των συγχρόνων πόλεων .

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των διοικούντων στους ασύμμετρους κίνδυνους είναι το Α και το Ω για την νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πλέον, είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι η Ευθύνη της Δημοσίας Διοίκησης για την εξεύρεση και ανάπτυξη νέων μεθόδων με ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες των βιώσιμων πόλεων ώστε να προστατεύεται παράλληλα και το δημόσιο συμφέρον, είναι καθοριστικής σημασίας και απόλυτα αναγκαίο εργαλείο, για την ορθή διαχείριση των ειδικών καταστάσεων που σε καθημερινή βάση μεταλλάσσονται τα προβλήματα μιας σύγχρονης και βιώσιμης πόλης .

Χρειάζεται οπωσδήποτε και άμεσα, να ανακαλύψουμε νέους δημιουργικούς τρόπους και πρωτοποριακές ευρηματικές μεθόδους προκειμένου να επινοήσουμε νέες σύγχρονες λύσεις στα παλιά και νέα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Τρόπο τινά όμως θα πρέπει να γίνει απαραιτήτως αντιληπτό από όλους τους ενασχολούντες με τα κοινά στις τοπικές κοινωνίες ότι ο πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των τελικών αποφάσεων .

Η Διαβούλευση με την καλλιέργεια της ανοικτής διοίκησης με την συμμέτοχη της κοινωνίας των πολιτών στην καταπολέμηση των συγχρόνων προβλημάτων των συγχρόνων πόλεων δεν αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδος αλλά βασική υποχρέωση για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στις μελλοντικές βιώσιμες πόλεις.

Να είστε σίγουροι ότι εάν εφαρμοστεί η κοινωνική διαβούλευση με την συμμετοχή των Δημοτών καθώς και η ενασχόληση με τα κοινά εξειδικευμένων στελεχών – γνώστες του Αντικειμένου της Αρχιτεκτονικής -Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μέσα σε λίγα έτη για τις σύγχρονες βιώσιμες πόλεις θα είναι συντριπτικά σε θετική κατεύθυνση .

*Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι στέλεχος της Δημοτικής Παράταξης Αγίας Παρασκευή η Πόλη μας, Δ. Οικονομολόγος Διοικητικός Υπάλληλος ΕΒΕΑ -Τμήμα ΓΕΜΗ/ΙΚΕ /ΟΕ/ΕΕ και Λοιπών Εταιρειών.

——

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.