Εξελίξεις στο Γιαβάσειο Κληροδότημα – Η Αξιοποίηση από την δημοτική Αρχή Σταθόπουλου

Το ακίνητο, στον αριθμό 76 της οδου Ερμού, γνωστό στην Αγία Παρασκευή ως κληροδότημα Γιαβάση, έχει μισθωθεί από την εταιρεία MILORA, θυγατρική της Ten Brinke Ελλάδας, με στόχο την αξιοποίηση του.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη, το υπόγειο (που θα επεκταθεί στο περίγραμμα του κτιρίου), το ισόγειο και ο 1ος όροφος θα μετατραπούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (από καταστήματα) ενώ οι 2 νέοι όροφοι που θα προστεθούν θα γίνουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.


Το ιστορικό της ενοικίασης του Γιαβάσειου

Με την υπογραφή της σύμβασης στις 2/8/19, από τον πρ. Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο ολοκληρώθηκε η ενοικίαση του  κληροδοτήματος  Γιαβάση  (επί της οδού Ερμού 76 στο Μοναστηράκι) μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας ΜΙΛΟΡΑ ΑΕ που πλειοδότησε στην ανοιχτή δημοπρασία της 23ης /4/19. 

 Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Δήμου μας. Έπι θητείας Δημάρχου Γ. Σταθόπουλου η ενοικίαση πέτυχε να εισπράττει ο Δήμος από τον Σεπτέμβριο του ’21 ενοίκιο 10.000€ μηνιαία και από 1/9/23 ενοίκιο 20.000 για αλλά δέκα χρόνια. Αμέσως μετά υπολογίζεται ότι το ενοίκιο θα εκτιναχθεί στις 50.000€ τον μήνα.

Ο Δήμος θα έχει συνολικά έσοδα από τα ενοίκια ύψους 3 εκ. € και στο τέλος θα παραλάβει το ακίνητο πλήρως ανακατασκευασμένο, με μεγαλύτερη αξία και πηγή μεγαλύτερων εσόδων. 

Παρόντες από την πλευρά του Δήμου κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γερ. Βλάχος και οι πρ. Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Δημ. Κονταξής και Οικονομικών Σπ. Παπαγεωργίου. 

Η προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου ξεκίνησε το 2016 με τη δημοσίευση μη δεσμευτικής για το Δήμο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να υπάρξουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για τις διαθέσεις της αγοράς. Στις αρχές του 2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήθηκε Διαπαραταξιακή Επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί για τον τρόπο εκμετάλλευσης του ακινήτου και παράλληλα ζητήθηκε από πιστοποιημένο εκτιμητή που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών η σύνταξη έκθεσης τόσο για την αγοραία όσο και για την μισθωτική αξία του ακινήτου.

Τον Οκτώβριο του 2018 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιλέχθηκε η αξιοποίηση του με εκμίσθωση και ξεκίνησε η διαδικασία διενέργειας του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε στις 23/4/19.

Ο πρ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γ. Σταθοπουλος εξέφρασε κατά την υπογραφή της σύμβασης, την ικανοποίηση της Δημοτικής αρχής για την αξιοποίησή του κληροδοτήματος Γιαβάση προς όφελος του Δήμου και των πολιτών, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δημήτρη Κονταξή για την επίλυση του θέματος, την Τεχνική και τη Νομική Υπηρεσία όπως και τα μέλη της Διαπαραταξιακής επιτροπής για τη συμβολή τους. 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.