Νέες, σύγχρονες πεζογέφυρες στην Αθήνα – Πού τοποθετήθηκαν

Πεζογέφυρα “Αγιας Παρασκευής”

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, η Περιφέρεια Αττικής  προχωρά στην κατασκευή σύγχρονων πεζογεφυρών.

Στη βιώσιμη αστική κινητικότητα επενδύει η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αλλά και την ανάδειξη της πρωτεύουσας σε μια πόλη που θα είναι πλήρως φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το  Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και η ΣΤΑ.ΣΥ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι περιφέρεια εργάζεται καθημερινά με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση των αστικών επιβατικών μεταφορών.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε:

– Στην τοποθέτηση περισσότερων από 23.000 νέα LED φαναριών χαμηλής κατανάλωσης και επικαιροποίηση των προγραμμάτων φωτεινής σηματοδότησης έτσι ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα ΜΜΜ, εξοικονομώντας έως και 60% ενέργεια σε σχέση με το παρελθόν

– Στη δημιουργία σύγχρονου κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας με συντονιστικό ρόλο για όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες της Αττικής

– Στις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις που γίνονται σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής

– Στο φωτισμό επτά από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Αττικής με νέα, τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης για να ενισχύσουμε  την οδική ασφάλεια

– Στη λειτουργία καμερών για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη «με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά ως προς την αποτροπή των παραβιάσεων από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες.

Όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, η προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν έξυπνες διαβάσεις σε Σύνταγμα και Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ σύντομα η Αττική θα διαθέτει ακόμη 320 νέες «έξυπνες» διαβάσεις σε σημεία που έχουν παρατηρηθεί τροχαία ατυχήματα με θύματα πεζούς .

Σύγχρονες πεζογέφυρες στην Αθήνα

Με φόντο την ενίσχυση της ασφάλειας των πεζών, η περιφέρεια σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατασκευάσε τρεις σύγχρονες πεζογέφυρες δύο στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος του Φλοίσβου και της Λ. Αλίμου, καθώς και μία στη Λ. Μεσογείων στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Σύντομα θα τοποθετηθεί η πεζογέφυρα επί της Λεωφόρου Αθηνών και στο άμεσο μέλλον ακόμα μία στο Παλατάκι του Χαϊδαρίου.

Οι πέντε αυτές πεζογέφυρες τοποθετούνται μέσα από πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, ως ένα από τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκεστα 500 σύγχρονα λεωφορεία που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία, ενώ υπογραμμισε πως στο στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, ύψους 1,6 δις ευρώ, προβλέπονται πολλές παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, χαρακτηριστικότερη εκ των οποίων είναι η υλοποίηση του βόρειου ποδηλατικού άξονα από το κέντρο της Αθήνας στο Γκάζι μέχρι την Κηφισιά.