Σωτήρης Παπαμιχαήλ: Ο Άγιος Ιωάννης. Ο Σύλλογος και η συνοικία

Η συνοικία Αγίου Ιωάννου (Αη-Γιάννης) αποτέλεσε την ιδρυτική αστική συσπείρωση της πόλης.

Αναπτύχθηκε στο ζωτικό άξονα πλατεία Αγίας Παρασκευής – Υμηττός και για πολλές δεκαετίες συγκροτούσε την πόλη της Αγίας Παρασκευής, αφού οι άλλες συνοικίες αναπτύχθηκαν αργότερα.

Οι κάτοικοι της συνέστησαν τη δεκαετία του ΄50 τον ομώνυμο Εξωραϊστικό Σύλλογο, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη, και οι τιμημένοι ιδρυτές δώρισαν στο Δήμο το κέντρο της συνοικίας, την πλατεία Αη-Γιάννη, η οποία κατασκευάστηκε το 1984 (Δήμαρχος Λ.Χατζηανδρέου).

Η ραγδαία αστικοποίηση και επέκταση της πόλης επέδρασε και στον Αη Γιάννη.

Υπερσυγκέντρωση οχλουσών δραστηριοτήτων, άτολμες πολεοδομικές παρεμβάσεις, ανεπάρκεια ελεύθερων χώρων και χώρων κοινωνικού εξοπλισμού συνοδεύθηκε από έλλειψη δημοτικού οράματος και αντίστοιχου πολιτικού – τεχνοκρατικού προσωπικού.

Η συνοικία βρίσκεται πιά σε κρίσιμο σημείο.

Οι κάτοικοι της πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο στο παρόν και στο μέλλον της.   

Η μετά τον μόνιμο Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου, αείμνηστο Π.Βαβουγιό, πρόσωπο που συμβόλιζε την ενότητα και τη συνέχεια,  περίοδος του Συλλόγου των κατοίκων πρέπει να τον ανανεώσει, εκσυγχρονίσει και ζωτικοποιήσει.

Οι ομόφωνες αποφάσεις της ΓΣ των μελών του Συλλόγου (6 Νοεμβρίου 2022) και το ανανεωμένο επταμελές ΔΣ, στο οποίο συμμετέχουν 4 νέα μέλη – κάτοικοι της περιοχής, αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο μετάβασης στη νέα περίοδο.

Όλοι οι κάτοικοι είμαστε δίπλα, το αποδείξαμε άλλωστε στη ΓΣ, και περιμένουμε επεξεργασίες, ενδιαφέρον και παρεμβάσεις.

Με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη της συνοικίας και τη διατήρηση του γενετικού χαρακτήρα της.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Δικηγόρος

Μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου.

Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Νοεμβρίου 2022  

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.