Για έλλειψη σχεδιασμού μιλάει ο Γιάννης Μυλωνάκης και κάνει εναλλακτικές προτάσεις για τα δημοτικά Τέλη (VD)

Την αναπροσαρμογή ή μη των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας για το 2023 συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στις 16 Νοέμβρη 2022.

Κατά τη συζήτηση αυτή παρουσιάστηκαν από τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη, επικεφαλής των «Αλλάζουμε», εναλλακτικές προτάσεις για την εξοικονόμηση εσόδων για το δήμο χωρίς να υπάρχει ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών. Ουσιαστικά τις διαχρονικές αυτές προτάσεις για τη διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας ο κ. Μυλωνάκης τις έχει αναφέρει ξανά στο παρελθόν, χωρίς όμως να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης ή και εφαρμογής από τη δημοτική Αρχή. Μίλησε για διαχρονικά λάθη και ελλείψεις σε σχέδιο και προγραμματισμό και ανέλυσε πως εν τέλει είμαστε πιο ακριβός δήμος.

Αρχικά υπήρξε καταγγελτικός αναφερόμενος στο περιστατικό που έγινε γνωστό από το σύλλογο εργαζομένων στην Καθαριότητα. Θα μπορούσε, τόνισε, ο δήμαρχος να επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση και όλοι μαζί να βρουν την λύση και να μην προβεί σε αύξηση των δημοτικών τελών. Αντίθετα «εκβιαστικά», κατά τον κ. Μυλωνάκη, είπε στους εργαζόμενους του Τομέα Καθαριότητας, ότι αν δεν συναινέσει η αντιπολίτευση στην αύξηση των δημοτικών τελών δεν θα συναινέσει εκείνος για την ανανέωση των συμβάσεων για την παραμονή των εργαζομένων στο δήμο. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και ξεκαθάρισε ότι η παράταξη των «Αλλάζουμε» δεν θα ψηφίσει καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Κατόπιν αυτού είναι θετικό ότι εισακούστηκε αυτή τουλάχιστον η άποψη από τον Δήμαρχο.

Όλα τα νοικοκυριά ζουν σε μια ασφυκτική πίεση από την ακρίβεια, είπε ο κ. Μυλωνάκης και προχώρησε σε προτάσεις.

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει υπέρ των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων της πόλης, είναι μείωση των δημοτικών τελών, όπως έγινε και σε άλλους δήμους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τους ευρωπαϊκούς πόρους και εργάστηκαν για τρία χρόνια με αίσια αποτελέσματα για το δήμο. Αυτό είναι καλό νοικοκύρεμα που κάνει ένας δήμαρχος, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Ακόμα και η ανανέωση του εξοπλισμού της Καθαριότητας που ψηφίστηκε από το Δ.Σ., θα μπορούσε να γίνει με ένα πλάνο 5ετίας και να μην ξοδευτεί σε ένα χρόνο όλο το αποθεματικό που υπήρχε στο Ταμείο.  

Την έλλειψη σχεδίου και προγράμματος από τη Διοίκηση Ζορμπά, επισήμανε, παρότι είναι ο μακροβιότερος δήμαρχος των τελευταίων ετών. Δεν έγινε ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων ούτε ένας σταθμός μεταφόρτωσης για να μειωθούν τα δρομολόγια και να αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία, μειώνοντας δηλαδή το κόστος.

Επί δημάρχου Σταθόπουλου επίσης ο κ. Μυλωνάκης είχε παρουσιάσει συνολική πρόταση για την αναβάθμιση του ενεργοβόρου ηλεκτροφωτισμού εξοικονομώντας πάνω από 60% και αυτό σήμερα το βρήκαμε μπροστά μας, τόνισε.

Υπάρχουν διαχρονικά λάθη που έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια και ερχόμαστε να τα πληρώσουμε σήμερα.

Ας μην λέμε ότι η Αγία Παρασκευή έχει τα φτηνότερα δημοτικά τέλη, γιατί η αξιολόγηση μιας υπηρεσίας και ενός προϊόντος γίνεται όχι με βάση την αριθμητική του αξία, αλλά και με την ποιότητά του. Αυτό που λέμε value for money. Όσον αφορά τη σχέση αυτού που πληρώνει ο δημότης με αυτό που παίρνει στην ουσία είμαστε πολύ πιο ακριβός δήμος.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.