Συνέντευξη της νέας πρόεδρου του συλλόγου Αη Γιάννη, Ηλέκτρας Αντωνοπούλου-Πανάγου, στο aparaskevi-images.gr

Μετά τις αρχαιρεσίες στον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης» νέα πρόεδρος εξελέγη η κ. Ηλέκτρα Αντωνοπούλου-Πανάγου. Η κ. Αντωνοπούλου είναι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας της Αγίας Παρασκευής. Δραστηριοποιείται στα κοινά πάνω από μια εικοσαετία, με τη συμμετοχή της σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, με την κάθοδό της ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος και με την θητεία της ως πρώην πρόεδρος του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών. Έχει αναπτύξει μια πλούσια δράση που είναι γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης.

Μετά τις θορυβώδεις εκλογικές διαδικασίες στον Αη Γιάννη, ζητήσαμε την άποψή της για όσα συνέβησαν, αλλά ρωτήσαμε και τι ετοιμάζει για το μέλλον του συλλόγου σε μια πολύ σημαντική συνέντευξη στο aparaskevi-images.gr που θα λύσει πολλές απορίες.

******

Μετά από σχεδόν 38 χρόνια μια γυναίκα πρόεδρος στον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης». Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Η ανάδειξή μου σε Πρόεδρο του ιστορικότερου Συλλόγου της πόλης μας, είναι κάτι που δεν επεδίωξα. Η εμπιστοσύνη όμως των μελών του Δ.Σ. πρός το πρόσωπό μου και η ανάγκη να ανανεωθεί ο Σύλλογος, με έφερε σε αυτήν την θέση.

Είναι βέβαιο ότι η μακρόχρονη Προεδρία του αείμνηστου Προέδρου Παναγιώτη Βαβουγυιού, έχει δημιουργήσει μια παρακαταθήκη, η οποία βαραίνει. Νοιώθω μεγάλη την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να τιμήσω την θέση, να δουλέψω πρός την κατεύθυνση της ενότητας του Συλλόγου αλλά και να εργαστώ, μαζί με τα άλλα μέλη του Δ.Σ., για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον Σύλλογο να φανεί αντάξιος της ιστορίας του.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια γυναίκα εκλέγεται στη θέση αυτή και επιτρέψτε μου να πω ότι η πείρα μου από την ενασχόλησή μου με Συλλόγους, αλλά και ως Πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, θα μου είναι πολύ χρήσιμη και στο Σύλλογο του Αη-Γιάννη.

Έγινε πολύς μεγάλος θόρυβος στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου. Ως παλιό μέλος του Δ.Σ. πείτε μας γιατί συνέβη όλο αυτό; Επίσης έγιναν πάρα πολλές μεταγραφές, πως το κρίνεται εσείς αυτό;

Ένας ιστορικός Σύλλογος, όπως είναι ο Σύλλογος του Αη-Γιάννη είναι λογικό να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας. Ας μην ξεχνάμε ότι, ουσιαστικά, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος μας, η Αγία Παρασκευή ήταν ο Αη-Γιάννης. Υπάρχει λοιπόν μια ταύτιση του Συλλόγου με όλη την πόλη μας. Άρα και το ενδιαφέρον αναμενόμενο.

Είναι πάντως σημαντικό να εντοπίσουμε ότι το ενδιαφέρον αυτό θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με το Καταστατικό του Συλλόγου. Οι κοινωνίες δομούνται, υφίστανται και δρουν κάτω από θεσπισμένους κανόνες. Χωρίς την αποδοχή των θεσμών οι κοινωνίες καταρρέουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε ανθρώπινη μικρή ή μεγάλη συλλογικότητα. Εφ’ όσον το Καταστατικό προσδιορίζει ποιος έχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, τότε τα όσα προβλέπει το Καταστατικό είναι υποχρέωση όλων να τηρηθούν.

Υπάρχουν, λοιπόν, αρχές και κανόνες, τους οποίους πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε, διαφορετικά ακυρώνεται κάθε συλλογικότητα, ουσιαστικά.

Να προσθέσω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντι-δημοκρατική πράξη, από την προσπάθεια κατάργησης του Καταστατικού μιας συλλογικότητας, στο όνομα μάλιστα της δημοκρατίας.

Είπατε μεταγραφές, αλλά μάλλον θα εννοείτε τις αιτήσεις για εγγραφή νέων μελών.

Σχετικά με αυτό, μπορώ να σας πω ότι τις τελευταίες, πριν τις εκλογές, ημέρες, είδαμε να καταφθάνουν στα γραφεία του Συλλόγου, συμπολίτες μας, με δεκάδες αιτήσεις εγγραφής. Κατέθεταν δηλαδή αιτήσεις για λογαριασμό τρίτων.

Όψιμο ενδιαφέρον για να προλάβουν τι;

Άραγε είχαν γνώση του καταστατικού του συλλόγου πριν κάνουν την αίτησή τους;

Η αποδοχή του καταστατικού ενός συλλόγου, είναι προαπαιτούμενο της αίτησης εγγραφής. Πρώτα συμφωνείς με τις αρχές ενός Συλλόγου και μετά αποφασίζεις αν θέλεις να γίνεις μέλος του.

Πάντως το γεγονός αυτό δεν έχει προηγούμενο!

Σκεφθείτε ότι παραδόθηκαν περίπου 700 αιτήσεις, τις οποίες, είναι φυσικό, δεν έχει προλάβει το Δ.Σ. να ελέγξει και να αποφασίσει για την εγγραφή των αιτούντων ή όχι. Όπως καταλαβαίνετε, και με βάση τα οριζόμενα από το Καταστατικό, κανένας εξ αυτών, δεν είχε δικαίωμα να λάβει μέρος στις αρχαιρεσίες, να ψηφίσει ούτε και να είναι υποψήφιος. Με κάποιο τρόπο που δεν μπορώ να αντιληφθώ, κάποιοι ήθελαν να ψηφίσουν και κάποιοι να είναι υποψήφιοι, χωρίς να είναι καν μέλη του Συλλόγου.

Μάλλον όλος ο θόρυβος έγινε για να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Νομιμοποιείται το Δ.Σ. να πάει για εκλογές το Μάιο ή απλά διαφοροποιείτε το Καταστατικό;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω δύο λόγια για το νέο Δ.Σ.

Το Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, έχει μια ισορροπημένη σύνθεση με τέσσερα νέα μέλη, εμένα που διετέλεσα για λίγους μήνες μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. και δύο μέλη, από, την «παλιά φρουρά». Έτσι, συγκεράζει, την πείρα του παλιού και την φρέσκια ματιά του νέου και αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο.

Να σημειώσω πως υπάρχουν μέλη τα οποία δεν έχουν καμμία εμπειρία από συλλογικά όργανα έχουν όμως την επιθυμία και την όρεξη να προσφέρουν για το καλό της περιοχής μας, του Αη Γιάννη. Κι αυτό είναι ο ορισμός της ανανέωσης.

Η εμπειρία των παλαιών μελών του συλλόγου θα δώσει την δυνατότητα στο νέο να δημιουργήσει την δική του σελίδα δράσης σε μια εποχή δύσκολη και απαιτητική.

Τώρα σχετικά με την ερώτησή σας, αν την κατάλαβα, ρωτάτε αν το Δ.Σ. θα πάει σε – ας πούμε – πρόωρες εκλογές τον Μάϊο ή αν θα τηρηθεί το Καταστατικό. Αν αυτή είναι η ερώτησή σας, η απάντησή μου είναι ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο Δ.Σ.

Σχετικά με την τήρηση ή όχι του Καταστατικού, αυτό δεν συζητείται καν. Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να τηρεί το Καταστατικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να κινηθούν οι απαιτούμενες από τον νόμο διαδικασίες τροποποίησης του καταστατικού.

— Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα ως πρόεδρος του Συλλόγου;

Προτεραιότητά μου αλλά και του Δ.Σ. είναι να καταγράψει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, τα προβλήματα του Αη-Γιάννη.

Στη συνέχεια να τα ιεραρχήσει και να ξεκινήσει την διεκδίκησή τους. Άρα διαρκή προτεραιότητα έχει ο κάτοικος του Αη-Γιάννη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Συζητείται πολύ έντονα η ανάπλαση της πλατείας του Αη Γιάννη. Ποια είναι η θέση σας;

Η Πλατεία του Αη-Γιάννη αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του Συλλόγου, είναι συνδεδεμένο αδιάρρηκτα με τον Σύλλογο και με την γειτονιά. Είναι η προσφορά των κατοίκων του Αη-Γιάννη στην πόλη μας. Άρα είναι λογικό να μας ενδιαφέρει, είναι θεμιτό να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε για τα σχέδια του Δήμου για την πλατεία.

Φυσικά, είναι λογικό να θέλει και ο Δήμος όπως και οι κάτοικοι να γίνει ανάπλαση της Πλατείας.

Δεν είναι σήμερα η ίδια που ήταν πριν 30 ή 60 χρόνια. Κάθε πλατεία αποτελεί ζωντανό κομμάτι μιας πόλης. «Ζει», αναπτύσσεται, αναπλάθεται, προσαρμόζεται ακολουθώντας τους ρυθμούς της πόλης, της γειτονιάς και λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την άποψη των κατοίκων και τις ανάγκες τους.

Με αυτό το πρίσμα, ως Δ.Σ., θα δούμε αναλυτικά τις προτάσεις του Δήμου, θα συζητήσουμε με φορείς, κατοίκους και ειδικούς και θα αποφασίσουμε.

Στόχος μας ο σεβασμός της επιθυμίας των δωρητών και η ένταξη της πλατείας στις σημερινές ανάγκες του Αη-Γιάννη.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.