ΚΑΠ: Προτάσεις επί του Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού 2023 προς τον Δήμο

Αριθ. Πρωτοκόλλου: 2320, Αγία Παρασκευή 29/11/2022

Προς: κυρία Ε. Καψοκεφάλου, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Θέμα: Προτάσεις επί του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού 2023

Αξιότιμη κυρία Καψοκεφάλου,

Συνοψίζοντας τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας επί του σχεδίου του Τεχνικούς προγράμματος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η παντελής έλλειψη έργων αθλητικών εγκαταστάσεων μπάσκετ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 έρχεται να επιδεινώσει μια ήδη άσχημη κατάσταση για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη μας.
Ως ενεργά μέλη του αθλητισμού επισκεπτόμαστε σχεδόν καθημερινά αθλητικές εγκαταστάσεις πολλών άλλων δήμων της Αττικής και με βεβαιότητα αλλά και θλίψη μπορούμε να πούμε ότι η Αγία
Παρασκευή είναι ο φτωχότερος δήμος της Αττικής σε εγκαταστάσεις μπάσκετ.
Η παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνεται εμφατικά από τον παρακάτω πίνακα που συγκρίνει την Αγία Παρασκευή των 60 χιλιάδων κατοίκων με τον όμορο δήμο Παπάγου-Χολαργού των 45 χιλιάδων κατοίκων.

Εγκαταστάσεις που παραχωρούνται στους αθλητικούς συλλόγους μπάσκετ

Παπάγος- Χολαργός Αγία Παρασκευή
Πληθυσμός (απογραφή 2011) 45 χιλ 60 χιλ
-Κλειστά γήπεδα μπάσκετ σε σχολεία 3 0
-Κλειστά γήπεδα μπάσκετ Α1 & Α2 κατηγορίας 2 0
-Κλειστά προπονητήρια μπάσκετ 2 0
Σύνολο κλειστών γηπέδων μπάσκετ 7 1
Ανοικτά δημοτικά γήπεδα μπάσκετ με φωτισμό 8 1
Σύνολο θέσεων θεατών αγώνων μπάσκετ 3000 350
Ανήλικοι αθλητές σε ακαδημίες μπάσκετ 760 300

Φαίνεται ανάγλυφα από τα παραπάνω ότι στην Αγία Παρασκευή αθλούνται λιγότερα παιδιά, για λιγότερες ώρες και σε χειρότερες συνθήκες από ότι στον Παπάγο-Χολαργό.
Χαρακτηριστικά προκύπτει ότι αν, υποθετικά, στην Αγία Παρασκευή είχαμε ανά κάτοικο την ίδια αναλογία παιδιών αθλουμένων στο μπασκετ με την αναλογία του γειτονικού δήμου θα έπρεπε να
είχαμε στη Αγία Παρασκευή 900 παιδιά στις ακαδημίες. Με άλλα λόγια, 600 παιδιά της πόλης μας δεν αθλούνται μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Κατανοώντας ότι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα έχει να διαχειριστεί περιορισμένους πόρους για πολλές ανάγκες με διαφορετική σημαντικότητα και προτεραιότητα και έχοντας στο μυαλό τις λιγοστές και πολύ χαμηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή θα αποφύγουμε να προτείνουμε επιτάχυνση μεγαλεπήβολών αλλά χρονοβόρων λύσεων όπως «Προπονητήριο στου
Κώτση», «Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια» κλπ, λύσεων που ναι μεν είναι οραματικές αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στα σημερινά μας οξυμένα προβλήματα, όπως αυτό ότι ο σύλλογος μας προπονεί καθημερινά και για επτά ημέρες την εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Κυριακή) 45 με 50 παιδιά σε ανοικτά γήπεδα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και σε γήπεδα χαμηλής καταλληλότητας όπως αυτό του ΕΝΕΕΓΥΛ το οποίο είναι «στενότερο» από τα απαιτούμενα.
Έτσι θα επικεντρωθούμε σε λύσεις οποίες απαιτούν λίγο χρόνο ολοκλήρωσης και μικρό κόστος. Έτσι θα προτείνουμε να συμπεριληφθούν στο τελικό Τεχνικό πρόγραμμα τα παρακάτω έργα:

  1. Εγκατάσταση φωτισμού στα προσφάτως ανακαινισμένα γήπεδα μπάσκετ στου Σπυρούδη και στα
    2ο γήπεδο Πευκακίων
  2. Πλήρη ανακαίνιση με φωτισμό των ανοικτών γηπέδων στη Νότου και 1ο γήπεδο Πευκακίων
  3. Εγκατάσταση κλειστού προπονητηρίου ελαφριάς κατασκευής (μπαλλόνι ή τύπου γηπέδου Ανθούσας)
  4. Κατασκευή τουαλέτας ΑΜΕΑ στο κλειστό του Κοντόπευκου
  5. Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας στο κλειστό του Κοντόπευκου (Μπάρες πανικού, σήμανση διαφυγής, επικαιροποίηση πυρασφάλειας κλπ).
    Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση της ΔΕΔ την 29/11/22 που μας έδωσαν την ευκαιρία να καταθέσουμε ενώπιον τους τις απόψεις μας. Παρακαλώ αισθανθείτε ελεύθερη να διανέμετε το παρόν κείμενο σε όλα τα μέλη ΔΕΔ και σε οποιανδήποτε θα μπορούσε να ενδιαφέρεται.
    Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτησή ή σχόλιο έχετε,

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Δούμας Ευθύμιος Τάρλας

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.