Εκλογές: Πόσες έδρες βγάζουν τα κόμματα με απλή αναλογική, τι εξασφαλίζει αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη

Με το σύνθημα εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου να έχει δοθεί ουσιαστικά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για την κατανομή εδρών καθώς και δυνατοτήτων αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο αναφέρθηκε στη δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοδύναμη διακυβέρνηση δεν σημαίνει και μονοκομματική.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, ο διευθυντής της Pulse RC Γιώργος Αράπογλου ανέλυσε τα σχετικά σενάρια.

Αφορμή ήταν η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, που έδινε στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ (33% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ).

Με βάση αυτό το εύρημα, ο κ. Αράπογλου έκανε και την κατανομή των αναποφάσιστων ως σενάριο-υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (διαφορά 8%).

Επί της βάσης αυτής διαμορφώθηκαν τρία σενάρια για τις πρώτες κάλπες ως προς το πώς θα μπορούσαν να κατανεμηθούν οι έδρες στη νέα Βουλή.
Μητσοτάκης από Λονδίνο: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές -Πρόοδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Δημοσκόπηση Marc: Διαφορά 8 μονάδων για τη ΝΔ -Ο Μητσοτάκης μπροστά σε όλα στο κρας τεστ με Τσίπρα
Σενάριο 1: Κάλπη απλής αναλογικής, πεντακομματική Βουλή
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, πεντακομματική Βουλή και σύνολο δυνάμεων εκτός Βουλής 11,6%, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ: 124 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 97
ΠΑΣΟΚ: 44
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15

Pulse -Σενάριο 2: Κάλπη απλής αναλογικής, εξακομματική Βουλή
Στη δεύτερη υπόθεση εργασίας, η κατανομή εδρών στα κόμματα με εξακομματική Βουλή και 8,6% τα κόμματα εκτός κοινοβουλίου, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 120
ΣΥΡΙΖΑ: 93
ΠΑΣΟΚ: 42
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15
ΜέΡΑ25: 10

Pulse -Σενάριο 3: Επτακομματική Βουλή
Στην εκδοχή της επτακομματικής Βουλής, με ποσοστό εκτός κοινοβουλίου 5,6%, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 116
ΣΥΡΙΖΑ: 90
ΠΑΣΟΚ: 41
ΚΚΕ: 19
Ελληνική Λύση: 14
ΜέΡΑ25: 10
Έλληνες: 10

Σενάριο για τις δεύτερες κάλπες
Σύμφωνα με την εξέλιξη του σεναρίου της Pulse, εφόσον οδεύσουμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το μπόνους των εδρών πλέον, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,5% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά παραμένει στις 8 μονάδες.

Σενάριο ενισχυμένης αναλογικής με πεντακομματική Βουλή
Σε αυτή την εκδοχή, η ΝΔ συγκεντρώνει 153 έδρες, εξασφαλίζοντας αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.

Στον τελικό πίνακα παρουσιάζονται περιεκτικά τα ποσοστά που θα απαιτηθούν για αυτοδυναμία, αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Με απλά λόγια, όσο αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο μειώνεται ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

Πηγή: efimerida.gr

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.