Δημαρχείο: Συνέντευξη Τύπου Δήμαρχου Βασίλη Ζορμπά και επιστολή – πρόταση για το 1,4 εκ. προς την Περιφέρεια (VD)

Photo by aparaskevi-images.gr

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, με θέμα την ανέγερση του νέου δημαρχείου μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την απαίτηση του αναδόχου της καταβολής περίπου 1,5 εκ ευρώ για τον εκβραχισμό στο χώρο του έργου  και το αίτημα λύσης της σύμβασης.

Αρχικά ο κ. Ζορμπάς έκανε μια σύντομη ενημέρωση της πορείας του έργου από το ξεκίνημά του έως σήμερα. Τονίζοντας ότι το πρώτο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε ήταν όταν τα Τεύχη Δημοπράτησης δεν είχαν συμπεριλάβει στη Γεωτεχνική Μελέτη καμία τιμή μονάδας για βράχο. Όταν στην πορεία αναγκάστηκαν από την Περιφέρεια να προσθέσουν μία μικρή τιμή μονάδος, αυτό έγινε όπως εξήγησε για να μην υπάρξει μεγάλη μεταβολή στο ποσό της δημοπράτησης και υπάρξει καθυστέρηση στο έργο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μπορεί να χάνονταν η χρηματοδότηση. Παραδέχτηκε πως κι αυτός αν ήταν στη θέση του πρώην δημάρχου πιθανά να ενεργούσε το ίδιο.

Ως γνωστόν το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και σε αυτήν απευθύνθηκε ο ανάδοχος ζητώντας να υπογράψει την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση και ομοίως απηύθυνε το αίτημα λύσης της σύμβασης και όχι στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, είπε ο κ. Ζορμπάς.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος μην επιθυμώντας να καταλήξει η Αγία Παρασκευή με μια λακκούβα,  κάτι που δεν συμφέρει ούτε την Περιφέρεια, έστειλε σήμερα, 7/12/2022 (αρ. πρ. 33564), επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη. Εκεί προτείνει εφαρμόζοντας το άρθρο 7, παρ. 3 της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας να υπογράψει ο Περιφερειάρχης την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου, ώστε να συνεχισθεί το έργο και ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποπληρώσει, σταδιακά, σε αριθμό δόσεων που θα συμφωνηθούν, το κόστος της προς την Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Ζορμπάς δεν θέλησε να ρίξει ευθύνες στο παρελθόν και κυρίως στον πρ. δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο που υπέγραψε τη σύμβαση το 2017. Όπως τόνισε «το πήρε απάνω του» για να μην κολλήσει ένα εμβληματικό έργο που μόνο όφελος θα έχει η πόλη από την κατασκευή του.

Δέχτηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, για το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσει η Περιφέρεια με την πρότασή του, για τον λόγο που σταμάτησε η αναμενόμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κ.α. Ερωτήθηκε και για τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αν έχει νόημα η αυριανή ενημέρωσή τους αφού εκείνος έχει ήδη στείλει πρόταση στην Περιφέρεια. Απάντησε ότι θα περιμένει προτάσεις τους, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια καλύτερη από τη δική του.

Επίσης ο κ. Ζορμπάς έδωσε στους παρευρεθέντες δημοσιογράφους αντίγραφο της επιστολής προς τον κ. Πατούλη, καθώς και αντίγραφο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας Αττικής.

Το συμπέρασμα που βγάλαμε από τη συνέντευξη είναι ότι ο Δήμος βρέθηκε μεταξύ Περιφέρειας και ανάδοχου και για να μην μείνει με άλλο ένα έργο φάντασμα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το αντίτιμο. Ακόμη και στην επιλογή της ανεύρεσης των χρημάτων από το ΠΔΕ του Υπουργείου, πάλι η Περιφέρεια είναι εκείνη που πρέπει να κάνει την αίτηση για να λάβει τα χρήματα με τα οποία θα καλυφθεί το 1,4 εκ €. Η πιο πρόσφορη λύση φαίνεται να είναι η τμηματική καταβολή του ποσού. Βέβαια, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εξετάζεται και μια ακόμη λύση, η οποία όμως δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμη. Αποδεχόμενος όμως ο Δήμος αυτή την κατάσταση, κανείς δεν διασφαλίζει ότι στο μέλλον, μέχρι την αποπεράτωση του δημαρχείου, δεν θα προκύψουν και άλλα έξοδα και δεν θα αναγκαστεί να «βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη». Ο ρόλος των δημοτικών παρατάξεων ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις και ο Δήμαρχος ανέλαβε μόνος του όλη την ευθύνη για τη συνέχεια.

Στο τέλος της συνέντευξης βγήκε η είδηση ότι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα δημοπρατηθεί η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου.

Το aparaskevi-images.gr συμμετείχε με την αρθρογράφο Λένα Μαρκή και έγιναν οι εξής ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που δημοσιεύουμε. Το βίντεο ακολουθεί η επιστολή που εστάλη στον Περιφερειάρχη.

  1. Κε Δήμαρχε, εκτός από την επιστολή που στείλατε, θεωρείται ότι πρέπει να επισκεφθείτε εσείς και οι επικεφαλής των παρατάξεων τον κ. Πατούλη και με παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας να συζητήσετε το θέμα; Δεν θα μπορούσε να είναι εδώ σήμερα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης να δώσετε συνέντευξη από κοινού και να υπάρξει κάποια δέσμευση;
  2.  Υπάρχει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας που καλεί το Δήμο να καταβάλει το ποσό. Εάν ο κ. Πατούλης δεν δεχτεί την πρόταση που του κάνατε και προχωρήσει η λύση της σύμβασης και ο εργολάβος ζητήσει αποζημιώσεις, ποιος θα πληρώσει; Στη συνέχεια θα έχουμε επαναδημοπράτηση του έργου και είμαστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια θα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση;
  3. Γνωρίζατε ότι η ειδική δήλωση διακοπής του αναδόχου είχε υποβληθεί ένα τρίμηνο πριν και κινδυνεύαμε με αίτηση διάλυσης της Σύμβασης; Είχατε επικοινωνία με την Περιφέρεια; Γιατί φαίνεται σα να αιφνιδιαστήκατε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Β. ΖΟΡΜΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.