Στη φυλακή η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της -Οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Τη σύλληψη τεσσάρων προσώπων για την υπόθεση δωροδοκίας ευρωβουλευτών από το Κατάρ ανακοίνωσαν οι βελγικές Αρχές, μεταξύ των οποίων είναι η Εύα Καΐλή και ο σύντροφός της.

Σύμφωνα με τη L’ Echo και την Le Soir, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως φαίνεται, την ίδια τύχη με την Εύα Καϊλή είχε και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Υπενθυμίζεται ότι, το μεσημέρι της Κυριακής (11/12) η Εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ. Ωστόσο, δεν ανέφερε ονόματα ούτε των συλληφθέντων, ούτε αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εφημερίδες L’ Echo και Le Soir η Εύα Καϊλή είναι μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων. Της απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος και φυλακίστηκε.

Στο τέλος της κράτησης των προσώπων αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κυρία Καϊλή συνελήφθη.

Αντίθετα, όπως αναφέρει η Le Soir, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος.

Qatargate: Οι υπόλοιποι που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών μαζί με την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της
Επίσης, κρατήθηκαν από τις Αρχές οι Λούκα Βισεντίνι, πρόσφατα εκλεγμένος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοινοβούλιο.

Τονίζεται ακόμη ότι, πως σπίτι του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, έγιναν έρευνες το βράδυ του Σαββάτου (10/12) μετά από αίτημα του εισαγγελέα. Οι έρευνες οδήγησαν στην κατάσχεση εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος θα πρέπει να αναλυθεί με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής μονάδας εγκλήματος υπολογιστών.

Ο Ταραμπέλα έχει βουλευτική ασυλία και δεν συνελήφθη. Η όλη διαδικασία πως σπίτι του ευρωβουλευτή έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μετσόλα, Γιούρι Λάας, απάντησε το εξής: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο.

»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την Echo, σε καθεστώς σύλληψης βρίσκεται και ο Παντζέρι, καθώς και ένας λομπίστας από τις Βρυξέλλες. Μαζί με την ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της όλοι τους θα οδηγηθούν στο δικαστήριο, ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο Βισεντίνι.

Η ανακοίνωση των Βελγικών Αρχών:
«Συνολικά έξι άτομα κρατήθηκαν προχθές, Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο έρευνας από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και την ομοσπονδιακή αστυνομία, για κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος.

Υπάρχει η υποψία πως τρίτα πρόσωπα σε πολιτική και / ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωκοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα ποσά χρημάτων ή τους προσφέρθηκαν δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από τον εισαγγελέα των Βρυξελλών ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Τους απήγγειλε κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Δύο αφέθηκαν ελεύθεροι από την εισαγγελική έρευνα.

Το σπίτι ενός ακόμη ερευνήθηκε χθες στις 8 το βράδυ. Σχετικά με την έρευνα, καμία άλλη πληροφορία δεν θα δοθεί επί του παρόντος. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης με δελτία Τύπου».

Δείτε την ανακοίνωση των Αρχών του Βελγίου:

Οι πληροφορίες από τις Αρχές του Βελγίου βγαίνουν με φειδώ. Είναι ενδεικτικό ότι αρχικά η ενημέρωση ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:00 ώρα Ελλάδος, στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι θα γίνουν στις 15:00 και τελικά η επίσημη ανακοίνωση βγήκε στις 14:00.

Το χρονικό της σύλληψης της Εύας Καϊλή
H Εύα Καϊλή κρατείται από την Παρασκευή (9/12) από τις βελγικές Αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση με το Κατάρ. Έγιναν έρευνες στο σπίτι της, όπου βρέθηκαν σακούλες με χρήματα, ενώ ο πατέρας της ευρωβουλευτή φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-19), του Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Η Εύα Καϊλή διεγράφη άμεσα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: .iefimerida.gr