Δικαστική δικαίωση για τους εργαζόμενους, οικονομικός πονοκέφαλος για τους ΠΑΙΣΔΑΠ (Έγγραφο)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένας νέος «πονοκέφαλος» έσκασε στο Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών Σταθμών Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ) μετά από δικαστική απόφαση υπέρ σημαντικού αριθμού εργαζομένων.

Σύμφωνα με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου (υπ. αρ. 13/2022) έγινε δεκτή η αγωγή 81 εκ των εναγόντων εργαζομένων των ΠΑΙΣΔΑΠ (από τους 125 που υπέβαλαν αρχικά) και υποχρεώνει το Ν. Π. να τους καταβάλει το συνολικό ποσό των 2.000€ σε καθένα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 500 € για επίδομα εορτών Πάσχα για τα έτη 2017 και 2018 (250 Χ 2), 500 € για επίδομα αδείας για τα έτη 2017 και 2018 (250 Χ 2) και 1.000 € για επίδομα εορτών Χριστουγέννων για τα έτη 2016 και 2017 (500 Χ 2) με το νόμιμο τόκο (6% ετησίως) από την επομένη της επίδοσης της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση. Συνεπώς, η συνολική δαπάνη για το νομικό πρόσωπο ανέρχεται στο ποσό των 162.500 € πλέον τόκων υπερημερίας (6%) μέχρι την εξόφλησή της.

Κατόπιν της απόφασης αυτής ο πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ καλεί σε τακτική συνεδρίαση το Δ.Σ. δια περιφοράς και εισηγείται τη λήψη απόφασης για την άσκηση έφεσης. Η εισήγηση στηρίζεται στη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας που κρίνει αντισυνταγματική την απόφαση βάση της πλήρους περικοπής των δώρων εορτών και αδείας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (υποπαράγραφος Γ.1 ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΠΕΡ. 2) του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του Ν. 4046/2012). Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση η άσκηση έφεσης δεν είναι υποχρεωτική για το νομικό πρόσωπο και κρίνει ότι θα ευδοκιμήσει και θα απορριφθεί η αγωγή των εργαζομένων, αφού η περικοπή των δώρων εορτών κρίθηκε συνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αν και ο πρόεδρος κ. Νίκος Παναγόπουλος δεν είναι υποχρεωμένος από το νόμο να ασκήσει έφεση, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει σκεπτόμενος το μέλλον όλου του Δήμου. Γιατί εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου, είναι επόμενο να προσφύγουν και οι εργαζόμενοι από τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα ή τις υπηρεσίες του Δήμου και να δικαιωθούν, αφού θα υπάρχει δεδικασμένο. Αυτό όμως για το δήμο μεταφράζεται σε χρήματα που πρέπει να περικοπούν από έργα ή δράσεις και μάλιστα σημαντικά ποσά, για να αποδοθούν στους τυχόν ενάγοντες υπαλλήλους.

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις της Δευτέρας 9/1/2023 για να δούμε πως θα κινηθούν οι ΠΑΙΣΔΑΠ στη συνέχεια.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.