Το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής (Α.Σ.Α.Π.) έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής (Α.Σ.Α.Π.) έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Αγίας Παρασκευής το Σάββατο 28 Ιανουαρίου. Ο Δήμαρχος, οι αντιπεριφερειάρχες υγείας και μεταφορών, οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού συμβουλίου, οι πρόεδροι Συλλόγων Δρομέων Υγείας, οι αθλητές και αθλούμενοι του Σωματείου, και οι εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης μας τίμησαν με την παρουσία τους την ετήσια γιορτή βράβευσης του Σωματείου μας.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2022

Ο πρόεδρος του Α.Σ.Α.Π., κ. Βασίλειος Τσαγκάρης, αφού ευχήθηκε για την καινούρια χρονιά ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στη συνέχεια, έκανε την ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς και αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό δράσης για την χρονιά που ήδη διανύουμε με έμφαση στους αγώνες και τις δράσεις του Σωματείου.

«Το 2019, 50 φίλοι και συναθλητές της ερασιτεχνικής ομάδας δρομέων υγείας Santa Running Team ίδρυσαν το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής. Σήμερα, το Σωματείο μας έχει αναπτύξει τμήματα αγωνιστικά στίβου, ποδηλασίας, ακαδημίες στίβου και ερασιτεχνική ομάδα δρομέων υγείας (Santa Running Team). Αριθμεί περισσότερους από 600 αθλητές και αθλούμενους ηλικίας από 4 έως 70 ετών.

Το 2022, η Santa Running Team συμμετείχε σε έξι (6) Μαραθωνίους του εξωτερικού και πέντε (5) Μαραθωνίους εντός Ελλάδας με σημαντικότερη παρουσία στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τους παράλληλους αγώνες των 5 και 10 χλμ. με 150 συμμετοχές. Οι αθλούμενοι μας επισκέφτηκαν δέκα (10) πανέμορφα ελληνικά νησιά συνδυάζοντας την εκδρομή τους με δρομικούς αγώνες, κατέκτησαν κορυφές βουνών στους μεγαλύτερους ορεινούς αγώνες τρεξίματος της χώρας και επισκέφτηκαν πανέμορφες πόλεις για να τρέξουν, όπως τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και το Ναύπλιο.

Το αγωνιστικό τμήμα στίβου διαθέτει αθλητές στην προαγωνιστική κατηγορία Κ14, αλλά και στις αγωνιστικές κατηγορίες Κ16, Κ18, Κ20, Κ23 και Αντρών και Γυναικών. Η αγωνιστική ομάδα Κ16 συμμετείχε στους Διασυλλογικούς Αγώνες με σημαντικότερη διάκριση την 7η θέση στα 80m, από τον 15χρονο Ιωάννη Καπετανγιαννόπουλο. Οι αθλητές μας συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου στο ΣΕΦ, στο Πανελλήνιο Ανωμάλου Δρόμου στα Τρίκαλα, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μέτρων εντός στίβου στη Λαμία και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ημιμαραθωνίου και Μαραθωνίου. Οι σημαντικότερες διακρίσεις για την αγωνιστική ομάδα Αντρών – Γυναικών ήταν:

  • η 17η θέση στις γυναίκες και η 19η θέση στους άντρες στο Πανελλήνιο Ημιμαραθωνίου από τη Διαμαντέα Ροδάνθη – Νίκη και Γεώργιο Τσιγερίδη.
  • η 18η θέση στους άντρες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου από τον Τοροσιάν Οβαννές – Ιωάννη.

Το αγωνιστικό τμήμα ποδηλασίας είχε 75 συμμετοχές την προηγούμενη χρονιά σε διάφορους διασυλλογικούς αγώνες εντός Ελλάδας τόσο σε αγώνες Cross Country, Cyclo Cross, Ατομικής Χρονομέτρησης (TT) αλλά κυρίως σε αγώνες δρόμου αντοχής (Αντοχή – Gran Fondo). Συμμετείχαμε στο Τοπικά Πρωτάθλημα Αττικής στον αγώνα αντοχής και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Masters στους αγώνες της Ατομικής Χρονομέτρησης και Αντοχής που έγιναν στα Μέθανα. Η σημαντικότερη διάκριση ήταν η 6η θέση στο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου Αντοχής Masters από τον Βασίλειο Κόρδα. Οι διακρίσεις δεν περιορίστηκαν στο ελληνικό έδαφος, καθώς ο Βασίλης Κόρδας πήρε τη 2η θέση στα 2 από τα 3 εταπ στο Uci Grand Fondo στην Κύπρο. O Μαυρίδης Χρήστος εκπροσώπησε το Σωματείο μας στον Maratona dles Dolomites, έναν από τους πιο γνωστούς αγώνες στις Άλπεις με 8000 συμμετοχές, ενώ ο Βασίλης Κόρδας τερμάτισε 2ος στην 33η Σπαρτακιάδα που συμμετείχαν 321 ποδηλάτες!

Σημαντική στιγμή για το Σωματείο μας, ήταν η έναρξη των ακαδημιών στίβου τον Μάρτιο του 2022 στο στάδιο στίβου στο Αθλητικό Κέντρο «Σταύρος Κώτσης» – πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη. Περισσότερα από 150 παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του στίβου από τους τέσσερις έμπειρους προπονητές μας καθημερινά στον καινούριο μας χώρο. Τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν στις ακαδημίες από 4 ετών μέχρι και 12 ετών που ξεκινάει η προαγωνιστική ομάδα. Πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας ημερίδες γνωριμίας με το στίβο και συμμετείχαμε δυναμικά στους αγώνες που έγιναν για ακαδημίες κατακτώντας πρωτιές και στις μικρές ηλικίες».

Ο πρόεδρος του Α.Σ.Α.Π., παρουσιάζοντας τις διοργανώσεις και συνδιοργανώσεις του Σωματείου, καθώς και τις φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις του Σωματείου, τόνισε:

«Το Σωματείο μας, σαν ενεργή συλλογικότητα της πόλης, βοήθησε στη συνδιοργάνωση του 7ου Γύρου Ζωής – Αναδεικνύοντας τον Υμηττό μαζί με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίας Παρασκευής (Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.) συγκεντρώνοντας περίπου 1000 δρομείς για να γνωρίσουν τον Υμηττό. Διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για 5η χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος στον Υμηττό και συνδιοργάνωσε μαζί με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. και τον ΟΦΚΑ Αγίας Παρασκευής το 1ο Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής με συμμετοχή 300 παιδιών της πόλης μας.

Βοηθήσαμε εθελοντικά στον μεγαλύτερο και πιο γνωστό δρόμο υπεραποστάσεων, στο «Σπάρταθλο» κρατώντας 4 σταθμούς τροφοδοσίας για τους αθλητές, αλλά και στο Φειδιππίδειο Άθλο, όπου βοηθήσαμε κρατώντας ένα σταθμό τροφοδοσίας. Συμμετείχαμε στο Running out of Time Relay για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή, τρέξαμε στο Race for the Cure και στηρίξαμε τον οργανισμό Άλμα Ζωής για τον αγώνα εναντίον στον καρκίνο του μαστού με 63 δρομείς προσφέροντας περίπου 500€.

Ο ποδηλάτης της αγωνιστικής μας ομάδας Βασίλης Κόρδας και η δρομέας της αγωνιστικής μας ομάδας στίβου και ποδηλάτισσα της Alfa Cycling Βασιλική Βούτζαλη διοργάνωσαν μαζί με άλλους 4 ποδηλάτες τη δράση «Λονδίνο – Αθήνα σε 2 ρόδες – «Bring Them Back» με στόχο την ευαισθητοποίηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η πιο σημαντική φιλανθρωπική δράση της χρονιάς που πέρασε ήταν η συμμετοχή του Σωματείου μας στον φιλανθρωπικό αγώνα 6o No Finish Line Athens, όπου η ομάδα μας κατέκτησε την πρώτη θέση και προσέφερε στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» περίπου 2000€.

Το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής διοργάνωσε την καλοκαιρινή βράβευση των αθλητών του σε μια γιορτινή βραδιά (Summer Party 2022) και διοργάνωσε για 4η χρονιά το καθιερωμένο Pasta Party των Βορείων Προαστείων, όπου αθλητές πριν τρέξουν στον Μαραθώνιο καταναλώνουν μακαρόνια για την απαραίτητη υδατανθράκωση πριν τον αγώνα. Τίμησε την πόλη της Αγίας Παρασκευής συμμετέχοντας με περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση Αθλητισμού στην Ελλάδα, στη Marathon Expo 2022, όπου περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες έμαθαν για τις δράσεις του Σωματείου. Παρουσίασε προγράμματα Kids Athletics στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής τόσο κατά το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Παρασκευής το καλοκαίρι, όσο και στην Χριστουγεννιάτικη Πολιτεία στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, διοργανώνοντας τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των Ακαδημιών στις 21 Δεκεμβρίου 2022».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 2023

Μετά την ανασκόπηση των δράσεων του Α.Σ.Α.Π. μέσα στο 2022, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των δράσεων για το 2023:

«Σχεδιάζουμε τους πρώτους αγώνες ποδηλασίας του Σωματείου μας. Το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, θα οργανώσουμε τους αγώνες της 1ης Ανάβασης Υμηττού – Τρέξιμο & Ποδηλασία. Η διαδρομή θα είναι από το φυλάκιο της Καισαριανής μέχρι τις κεραίες του Υμηττού (10χλμ.). Το Σάββατο οι ποδηλάτες θα συμμετέχουν στον αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης (ΤΤ) και την Κυριακή οι δρομείς θα τρέξουν 5 ή 10χλμ. Στις 12 Μαρτίου 2023, θα συνδιοργανώσουμε με την Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών (Π.Ε.Π.Α.) τον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης στο Σείριο (ΤΤ Σείριος).

Τον Μάιο θα συνδιοργανώσουμε μαζί με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Αγίας Παρασκευής (Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.) τον 8ο Δρόμο Ζωής – Αναδεικνύοντας τον Υμηττό. Επίσης, για πρώτη φορά θα συνδιοργανώσουμε μαζί με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. το πρώτο μαθητικό πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων.

Για 6η χρονιά, ο κόσμος θα γεμίσει τον Υμηττό την πρώτη Τετάρτη του Ιουνίου. Στις 7 Ιουνίου 2023, οι αθλητές θα μπορέσουν να τρέξουν στους αγώνες της Παγκόσμιας Ημέρας Τρεξίματος Υμηττού.

Τον Σεπτέμβριο, μετά από την περσινή επιτυχία, θα συνδιοργανώσουμε το 2ο Φεστιβάλ Στίβου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής, ενώ για τον Δεκέμβριο ετοιμάζουμε έναν αγώνα έκπληξη.

Εκτός, όμως από την αγωνιστική δράση το Σωματείο μας ετοιμάζει κοινωνικές δράσεις, όπως δημιουργία τράπεζας αίματος μέσω εθελοντικής αιμοδοσίας. Θα καθαρίσουμε τον Υμηττό μας και θα επιμορφώσουμε τα μέλη μας για σημαντικά θέματα όπως είναι οι πρώτες βοήθειες και η σωστή χρήση απινιδωτή.

Η φιλανθρωπική δράση του Σωματείο θα είναι έντονη και φέτος με συμμετοχή τόσο στο Race For The Cure, όσο και στο 7ο No Finish Line Athens. Φέτος, για πρώτη χρονιά θα συμμετέχουμε στην φιλανθρωπική δράση #StepsChallengeμια δράση που διοργανώνει η προπονήτρια ακαδημιών του Σωματείου μας, κα Ελευθερία Ζαπαντιώτη, με μοναδικό στόχο την αφύπνιση της κοινής γνώμης για την παρενόχληση στους αθλητικούς χώρους.

Η δράση Λονδίνο – Αθήνα σε 2 Ρόδες φέτος θα είναι αγώνας και το Σωματείο μας θα βοηθήσει στη σχεδίαση των κομματιών εντός Ελλάδας. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε την βράβευση των αθλητών για την προηγούμενη χρονιά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, καθώς και την βράβευση των ακαδημιών στο Summer Party. Φέτος, θα γίνει το αποκριάτικο πάρτι του Σωματείου και εννοείται θα διοργανώσουμε το καθιερωμένο Pasta Party πριν τον Μαραθώνιο. Θα συμμετέχουμε και φέτος στη μεγαλύτερή έκθεση αθλητισμού στην Ελλάδα, Marathon Expo 2023, και τα Χριστούγεννα θα κάνουμε τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των Ακαδημιών. Τέλος, στο 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας, αλλά και στη Χριστουγεννιάτικη Πολιτεία θα διοργανώσουμε επίδειξη αθλημάτων στίβου, μέσω του Kids Athletics.

Κλείνοντας, στον προγραμματισμό του 2023 είναι η έναρξη των ακαδημιών ποδηλασίας από 7 ετών με τον προπονητή μας κ. Αλέξανδρο Ηλιάδη. Επίσης, θα ξεκινήσουν προπονήσεις ορεινού τρεξίματος με τη βοήθεια του προπονητή μας κ. Γιάννη Ευσταθιάδη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Μετά την ανασκόπηση του 2022 και τον Προγραμματισμό Δράσεων του 2023, ο πρόεδρος του Α.Σ.Α.Π. αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα του Σωματείου και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής να συνδράμουν στη στήριξη του Σωματείου:

«Δυστυχώς, παρόλο που το Σωματείο μας είναι από τα πιο ενεργά Σωματεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής δεν μας χρηματοδοτεί. Το Σωματείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από το Δήμο μας, βάσει του κανονισμού Δήμων και Κοινοτήτων. Καλούμε, λοιπόν τον Δήμαρχο και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας να διορθώσουν αυτή την άδικη μεταχείριση απέναντι μας και να επιχορηγήσουν το Αθλητικό σωματείο μας.

Είναι απαραίτητο στο γήπεδο στο Αθλητικό Κέντρο «Σταύρος Κώτσης», πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη, να χτιστεί ένα κτίριο βοηθητικών εργασιών.  Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι το μοναδικό Σωματείο στην πόλη μας που δεν έχει ένα γραφείο για Γραμματειακή Υποστήριξη στο γήπεδο που του έχει παραχωρηθεί η χρήση. Έχουμε προτείνει κατ’ εξακολούθηση στη Δημόσια Διαβούλευση να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου η κατασκευή ενός κτιρίου, που θα φιλοξενεί αποθηκευτικούς χώρους, αποδυτήρια, τουαλέτες, γραφεία, ιατρείο αλλά και κιλικείο για την αναβάθμιση των συνθηκών στο συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να κρύψουμε την ανάγκη ανάπτυξης του σταδίου στίβου. Αυτή τη στιγμή, το στάδιο που βρίσκονται οι ακαδημίες μας είναι ένα τετράγωνο στάδιο με στρογγυλεμένες γωνίες. Η κακή του γεωμετρία, αλλά και το μικρό του μέγεθος καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή αγώνων στίβου. Παράλληλα, είναι ακατάλληλο για δυνατές προπονήσεις των αγωνιστικών ομάδων. Πρέπει να γίνει η σχετική μελέτη για να δούμε πως θα δημιουργηθεί ένας σωστός στίβος, για να μπορέσει να αναπτυχθεί το άθλημα του κλασσικού αθλητισμού στην πόλη μας.

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή μαζική σας παρουσία και μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε να βοηθάμε τον ερασιτεχνικό, αλλά και αγωνιστικό αθλητισμό στην πόλη μας».

Βράβευση Αθλητών Α.Σ.Α.Π. 2022

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι βράβευσαν τον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια του τμήματος στίβου και ποδηλασίας του Σωματείου μας. Παράλληλα,  οι Πρόεδροι των Δρομικών Συλλόγων τίμησαν τους υπερμαραθωνοδρόμους, τους ποδηλάτες που τερμάτισαν στην 33η Σπαρτακιάδα και τους ποδηλάτες που διένυσαν περισσότερα από 500χλμ. σε κάποια διαδρομή τους. Το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής έκανε τιμητική βράβευση στους 6 ποδηλάτες της δράσης «Λονδίνο – Αθήνα σε 2 Ρόδες. Στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου βράβευσαν τους μαραθωνοδρόμους της Δρομικής Ομάδας Υγείας – Santa Running Team.