Όταν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχασε (ξανά) τη μπάλα … (VD)

Photo / by iStock

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ο εμπειρογνώμονας της ηγεσίας James McGregor Burns είπε ότι η ηγεσία είναι μια διαδικασία κατά την οποία «οι ηγέτες και οι οπαδοί τους ανεβάζουν ο ένας τον άλλον σε υψηλότερα επίπεδα ηθικής και κινήτρων». Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ως ηγέτης της συγκεκριμένης διαδικασίας οφείλει να παρακινεί τα μέλη της ομάδας – δημοτικούς συμβούλους ώστε να ενεργήσουν προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Οφείλει επίσης να διαφυλάττει την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Και φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκφράσεις όπως «έκανε το show του και φεύγει» ή «αυτό το παιχνιδάκι θα παίξουμε σήμερα;» που ακούστηκαν από την πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Έφη Καψοκεφάλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλου. Εκφράσεις που δικαίως προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Δεν είναι πρέπον όταν επικεφαλής δημοτικής παράταξης προβαίνει σε δήλωση, όπως έχει δικαίωμα και κατόπιν αποχωρεί, να τον κατηγορεί δημόσια ότι έκανε σόου. Από τη στιγμή μάλιστα που η ίδια του έδωσε το λόγο. Γνωρίζοντας την σοβαρότητα του θέματος της δήλωσης και την έκταση που έλαβε διαδικτυακά, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει με σεμνότητα.

Είναι το λιγότερο αστείο να ζητάει ένας δημοτικός σύμβουλος το λόγο για να κάνει μια δήλωση (δικαιωματικά), να του δίνεις το λόγο και μετά να τον κατηγορείς ότι είναι εκτός διαδικασίας!!!! Πιο μεγάλο αυτογκόλ δεν υπάρχει …

Αλήθεια ας μας εξηγήσει κάποιος που ήταν το show του κ. Οικονόμου; Από πότε οι περιφραστικές διαμαρτυρίες ενός δημοτικού συμβούλου αποτελούν «καλλιτεχνικό event»; Επίσης, ας μας εξηγήσει κάποιος αν παίζονται «παιχνιδάκια» στο δημοτικό συμβούλιο. Ας δεχτούμε ότι η εποχή μας είναι πιο χαλαρή γενικότερα και σε σύγκριση με παλαιότερες σφιχτές καταστάσεις και σκουριασμένες αντιλήψεις. Όμως κάπου υπάρχουν και όρια και είναι περισσότερο προκλητικό αυτά τα όρια να ξεπερνιούνται από τους ορισμένους ως θεματοφύλακες θεσμών και διοικητικών οργάνων.

Και σαφώς είχε δίκιο ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) που επισήμανε, απευθυνόμενος προς την κ. Καψοκεφάλου, ότι εκείνη είναι η πρόεδρος του Δ.Σ. και πρέπει αυτή να τηρήσει τη διαδικασία. Επίσης, συμπλήρωσε ότι στον Κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. αναφέρεται πως οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν δήλωση όποτε το επιθυμούν και τους δίνει ο πρόεδρος το λόγο, γεγονός που τηρήθηκε ακριβώς.

Προφανώς, τα όσα λέγονταν εκείνη τη στιγμή από τον κ. Γιώργο Οικονόμου (επικεφαλής Νέας Αρχής) δεν άρεσαν στην πρόεδρο και προσπάθησε ατυχώς και με άγαρμπο τρόπο να σώσει τη δημοτική Αρχή. Αλήθεια, επί τη ευκαιρία, εκείνη (που υπήρξε και πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών) συμφωνεί με τον παραλληλισμό μιας μητέρας που ανησυχεί για τα παιδιά της με τον ναζί Γκαίμπελς;

Παρότι βαίνει οσονούπω στη λήξη της τετραετούς θητείας της στο προεδρείο του Δ.Σ., δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί ποια είναι ακριβώς η θεσμική της θέση. Είναι αυτονόητο σε όλους πως υποστηρίζει τη συμπολίτευση στην οποία ανήκει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να είναι εκείνη που θα υποδαυλίσει τη συνεδρίαση. Επίσης μπορεί να μην υπήρξε ποτέ υπάλληλος του δημοσίου, σύμφωνα με την παραδοχή της, αλλά από τις θέσεις που κατείχε και κατέχει όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο υπηρετεί το δημοτικό – δημόσιο συμφέρον. Άρα δεν θα ήταν κακό να γνωρίζει το ρόλο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) αντί να λέει ότι, δεν έχει λόγο ο εκπρόσωπός της στη συζήτηση ενός θέματος που αφορά υπαλλήλους του δημοσίου. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην εκτίθεται όπως στη χθεσινή (8/2) συνεδρίαση.

Ο σεβασμός κερδίζεται και δεν χαρίζεται … και εκείνη δυστυχώς δεν τον κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια. Τρανή απόδειξη η καταψήφισή της από την αντιπολίτευση.

Γνωρίζω βέβαια πως μετά από αυτή την κριτική θα τρέξει να καλυφθεί κάτω από τις πολιτικές φτερούγες του Δημάρχου κι εκείνος θα σπεύσει να προβεί (πιθανά μην έχοντας άλλη επιλογή) σε ανακοίνωση στήριξής της. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Ακόμα κι αυτή η κίνηση όμως αποδεικνύει πως η ίδια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις και μόνο.

Σκέφτομαι δε, πως η ματαιοδοξία που οδηγεί ορισμένους να παραμένουν σε θέσεις τις οποίες δεν μπορούν να υποστηρίξουν, ίσως είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.