Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο Νίκος Παππάς

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αυτή είναι η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος. Στον συγκατηγορούμενο του, επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. 

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου, Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος είχε προτείνει φυλάκιση ενός έτους για τον κ. Παππά και έξι μηνών για τον κ. Καλογρίτσα, ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του δεύτερου, Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία είχε πει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από το γραφείο του Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Ασπρογέρακας παρίστατο στη δίκη καθώς η τακτική εισαγγελέας, κ. Ολγα Σμυρλή, ήταν ασθενής.

Νίκος Παππάς: «Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις «γαλάζιες ακρίδες». Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρο«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

»Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. 

»Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. 

»Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία». 

Λοβέρδος: Η σημερινή απόφαση είναι δικαίωση για τον Καλογρίτσα

«Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος. 
Η προσπάθεια του Νίκου Παππά να μετατρέψει σε πολιτική μια αμιγώς ποινική υπόθεση απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το Δικαστήριο και πέρασε. 
Σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστο Καλογρίτσα η σημερινή απόφαση είναι δικαίωση γιατί αποτελεί πλήρη και οριστική απόδειξη πως έλεγε την αλήθεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

«Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην Υπουργό κ. Νίκο Παππά -τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα- για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Του επέβαλε μάλιστα την ανώτατη για το αδίκημα αυτό προβλεπόμενη ποινή. Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς.

»Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

»Είναι όμως και μια μέρα αποκαλυπτική.

»Από τη μία διότι φάνηκε ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως. Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος μέσα από μία ακροαματική διαδικασία που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι.

»Και από την άλλη διότι αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο.

»Πρόκειται, επίσης, για απόλυτη δικαίωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

»Οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς.

»Μετά την ομόφωνη απόφαση, τα ερωτήματα είναι πιεστικά και επιβάλλεται η άμεση απάντησή τους, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές:
– Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
– Θα αποσύρει ο κ. Τσίπρας από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;»

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Νωρίτερα, και παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας κ. Όλγας Σμυρλή για τους δύο κατηγορουμένους, το Ειδικό Δικαστήριο τους έκρινε ομόφωνα ένοχους για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.  

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός κηρύχθηκε ένοχος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο επιχειρηματίας έτυχε της ίδιας ποινικής μεταχείρισης για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ,αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα ανακοίνωσε την ετυμηγορία των 13 ανώτατων δικαστών που συγκρότησαν το Ειδικό Δικαστήριο στην οποία κατέληξαν μετά από διάσκεψη που προηγήθηκε τις επόμενες μέρες κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Πηγή:.zougla.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων