Γιάννης Μυλωνάκης VS Βασίλης Ζορμπάς και οι χρηματοδοτήσεις που διχάζουν

Γράφει η Λένα Μαρκή

Αυτή η πόλη αν και δεν είναι παραθαλάσσια έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τα βράχια. Ξεκινήσαμε με τα βράχια στο υπέδαφος του οικοπέδου όπου πρόκειται να ανεγερθεί το δημαρχείο και συνεχίζουμε με τα βράχια στα οικονομικά του δήμου.

Όσο για το μπαλάκι των ευθυνών, όταν ζορίσουν τα πράγματα μετατοπίζεται σαν τρελό προς όλες τις κατευθύνσεις.

Έντονους διαξιφισμούς παρακολουθήσαμε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (15/3/23) μεταξύ του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά και του επικεφαλής των «Αλλάζουμε», Γιάννη Μυλωνάκη.

Έπειτα από το «κατηγορώ» του Δημάρχου στις προηγούμενες δημοτικές Αρχές και ιδίως σε αυτή του Βασίλη Γιαννακόπουλου, που δεν φρόντισαν, όπως είπε, να έχει η πόλη αμαξοστάσιο, ο κ. Μυλωνάκης λαμβάνοντας το λόγο επί προσωπικού, είπε πως ο κ. Ζορμπάς βρίσκεται σε πανικό και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχουμε συνηθίσει την προσφιλή του τακτική να επιτίθεται με τον τρόπο που επιτίθεται. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι είναι 8 χρόνια δήμαρχος, ο μακροβιότερος δήμαρχος τα τελευταία 20 χρόνια, και αυτό που επιχειρεί να κάνει είναι να επιρρίψει ευθύνες για ότι δεν έχει καταφέρει εκείνος να κάνει, άρα αυτά τα οποία δεσμεύτηκε το 2019 και να πάω και πιο πίσω το 2010, να λύσει τα προβλήματα που ουσιαστικά κατηγορούσε τους προηγούμενους και μετά τους ζητούσε εγγράφως συγνώμη. Όποιο συρτάρι άνοιγε, έβρισκε διαπλοκή και μετά παρακαλούσε και έλεγε και συγνώμη. Αυτά λοιπόν που έκανε τότε και υποσχέθηκε στο λαό της Αγίας Παρασκευής ότι θα τα λύσει, έρχεται τώρα να κατηγορήσει τους προηγούμενους. Λοιπόν κ. Ζορμπά, τα πράγματα είναι απλά. Τώρα οκτώ μήνες πριν τις εκλογές που δεν καταφέρατε να λύσετε κανένα μεγάλο ζήτημα της πόλης, εξαπατείτε τον κόσμο ότι θα κάνετε κολυμβητήριο, ότι θα κάνετε την πλατεία του Αη Γιάννη, και οτιδήποτε. Που τα έχετε δημοπρατήσει χωρίς να έχετε εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση γι’ αυτά και θα ρίξετε το δήμο στα βράχια οικονομικά και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτά τα οποία εσείς δώσατε υποσχέσεις ότι θα τα κάνετε και τώρα δεν έχετε κάνει τίποτα. Δεν έχετε τσίπα να υπογράφετε 1 εκ. € για ασφαλτοστρώσεις που δεν τολμήσατε να κάνετε ένα μέτρο ασφαλτόστρωση στα τέσσερα χρόνια που διοικείτε και έρχεστε 6 μήνες πριν τις εκλογές να πείτε ότι κάνετε ασφαλτοστρώσεις; Ντροπή. Αυτά που δεν κατάφερε να κάνει έρχεται τώρα να κατηγορήσει όλους τους προηγούμενους.

Εσείς κ. Ζορμπά είστε ο υπόλογος, εσείς είστε αυτός που θα έπρεπε να έχετε δώσει λύσεις και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν το έχετε καταφέρει, όχι για σας, για την πόλη είναι λυπηρό. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επίλογός σας γράφεται εδώ σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

Σε απάντηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει. Χρηματοδότηση για την πλατεία του Αη Γιάννη εξ ιδίων πόρων (;), χρηματοδότηση για το κολυμβητήριο μετά την έγκριση του δανείου από το ΤΠΔ, χρηματοδότηση για τον παιδικό σταθμό που γίνεται από την Περιφέρεια, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για το ΣΥΔ, τον Ιόλα (& το ΕΣΠΑ), για την Πολιτική Προστασία και για τα smart cities και χρηματοδότηση για τον οδοφωτισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύνολο 28 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τα οικονομικά του δήμου. Ως παράταξη οι «Αλλάζουμε» επιθυμούν να κλείσουν οι πληγές της πόλης και για το λόγο αυτό πολλά θέματα τα έχουν υπερψηφίσει, όμως δεν έχουν πλήρη εικόνα ότι έχουν εξασφαλιστεί τα ποσά που χρειάζονται και το ερευνούν, όπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάκης. Για όσα έχουν δημοπρατηθεί ναι μεν έχει εξασφαλιστεί ένα μέρος της χρηματοδότησης, δεν είναι όμως εξασφαλισμένες εξ ολοκλήρου οι χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων. Για να το κάνουμε πιο σαφές, για παράδειγμα το κολυμβητήριο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 5-6 εκ. ευρώ. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα 4 εκ. (δύο από την Περιφέρεια και δύο από το ΤΠΔ) . Τα υπόλοιπα χρήματα που θα βρεθούν και πότε; Εδώ λοιπόν αναφέρεται η εξαπάτηση που είπε ο κ. Μυλωνάκης. Όπως επίσης, όπως θα δούμε στη συνέχεια, το νέο Δημαρχείο παρόλο που κατασκευάζεται από την Περιφέρεια αρχίζει να βγάζει μεγάλα έξοδα που φορτώνονται στην πλάτη του Δήμου.

Εδώ να διευκρινίσουμε το εξής. Σαφώς όλες οι χρηματοδοτήσεις που έφερε η Διοίκηση Ζορμπά είναι αληθείς. Σαφώς ο Δήμος έχει πιστοληπτική ικανότητα, εξού και οι δανεισμοί αβλεπεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ). Όμως πρέπει να υπολογίσουμε ότι τα χρήματα των δανεισμών οφείλουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να τα επιστρέψουμε ως δήμος.

Δηλαδή, 3.000.000 € για την απαλλοτρίωση του ΜΑΚΡΗ δανεισμός από το ΤΠΔ και ομοίως 2.000.000 € για το κολυμβητήριο δεν θα μας χαριστούν. Ποιος λοιπόν θα τα επιστρέψει, έστω με δόσεις; Το Ταμείο του Δήμου.

Το 1.400.000 € που θα καταβάλει η Περιφέρεια Αττικής στον εργολάβο του δημαρχείου για τους εκβραχισμούς (1η ΣΣΕ) θα μας το χαρίσει; Όχι φυσικά. Ο κ. Πατούλης ή όποιος τον διαδεχτεί θα ζητήσει να τηρηθεί η έγγραφη υπόσχεση του Δημάρχου κ. Ζορμπά και να δοθούν πίσω τα χρήματα. Και βέβαια και αυτά θα δοθούν από το Ταμείο του Δήμου.

Όσον αφορά την ανέγερση του νέου δημαρχείου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το κόστος των σταλιών που θα προκύψει και που με μια πρώτη εκτίμηση, ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) μιλάει για 500.000 €  το χρόνο, δηλαδή 1.000.000€ μέχρι στιγμής.

Περίπου στο 1.000.000 € είναι το ποσό που χρειάζεται η ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Ιωάννη και που θα προέρθει από ιδίους πόρους του Δήμου. Απορούμε πως ο κ. Ζορμπάς την ανάφερε στις χρηματοδοτήσεις.

Άρα, αμέσως-αμέσως έχουμε επί της παρούσης ένα σύνολο περίπου 8.500.000 € το οποίο φορτώνεται στην πλάτη του επόμενου δημάρχου.

Αποτέλεσμα να τίθενται ορισμένα ερωτήματα όπως: θα μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει αυτών των υποχρεώσεων; Μήπως ξαφνικά γίναμε πολύ τολμηροί με τα μεγάλα έργα; Μήπως αντί να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και τη λύση τους πάμε τρέχοντας στο δρόμο για τις εκλογές να τα προλάβουμε όλα και προσπαθούμε να χωρέσουμε 2 καρπούζια σε μια μασχάλη;

Από την άλλη είναι άστοχο να ρίχνεται το μπαλάκι των όποιων ευθυνών της Διοίκησης Γιαννακόπουλου στον κ. Μυλωνάκη επειδή υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της παράταξης. Δεν έχει σημασία αν έφερε το 1/17 ή ολόκληρο το 1 της ευθύνης, εφόσον ο επικεφαλής αποφάσιζε κάτι, όφειλε να ακολουθεί. Άραγε τα στελέχη της νυν δημοτικής Αρχής έχουν όλα λόγο στις αποφάσεις του επικεφαλής τους και Δημάρχου; Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει δείξει ότι αρκετές φορές ψήφισαν ενάντια στην επιθυμία της παράταξης και άλλες φορές απουσίασαν αδικαιολογήτως δικαιολογημένα όταν δεν συμφωνούσαν με τις αποφάσεις του κ. Ζορμπά. Οι ειλημμένες αποφάσεις όμως του Δημάρχου εφαρμόστηκαν έτσι και αλλιώς. Άρα ποιος έχει ευθύνη στην προκειμένη περίπτωση;

Που είναι εντέλει το λάθος του κ. Μυλωνάκη όταν λέει ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις των έργων; Μπορεί η πόλη να μην πέσει στα βράχια, σίγουρα όμως τα οικονομικά θα είναι πολύ δύσκολα τα επόμενα χρόνια. Μήπως θα έπρεπε να είμαστε πιο συνετοί από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και να μην βουτάμε κατευθείαν στα βαθιά;

Τώρα, όσον αφορά στην προεκλογική περίοδο το ποτήρι μπορεί να είναι μισογεμάτο, αλλά και μισοάδειο. Κάποια από τα έργα πραγματικά η τήρηση των διαδικασιών τα έφερε σε ωρίμανση λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάποια άλλα όμως πιθανά να σπρώχτηκαν λίγο χρονικά, ώστε να χωρέσουν πριν τις εκλογές. Το άκουσμα τόσων χρηματικών ποσών πάντως που θα αρχίσουν ξαφνικά να συρρέουν στην πόλη κάνουν τους πολίτες σκεπτικούς και δύσπιστους. Γιατί ξέρουν πως όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι …

Το δε φαινόμενο των τελευταίων ημερών να γίνονται μπούμερανγκ οι ευθύνες από τον νυν στον προηγούμενο και πάει λέγοντας καλό θα ήταν να σταματήσει και να κοιτάει ο καθείς την «δική του καμπούρα». Η δικαιολογία του δεν το έκανα εγώ, αλλά γιατί δεν το έκανε ο προηγούμενος, δεν πείθει τη σημερινή εποχή. Αυτό που μετράει είναι τα εμφανή αποτελέσματα και οι πολίτες έχουν ήδη κρίνει όσους πέρασαν από το δημαρχιακό θώκο με την  ψήφο τους.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων