Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Δημοσίευση επιστολής προς τον Δήμαρχο για θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ που εστάλη στο...

Δημοσίευση επιστολής προς τον Δήμαρχο για θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ που εστάλη στο Images

Βήμα στους δημότες να εκφράσουν τα παράπονα, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους δίνει ανέκαθεν το aparaskevi-images.gr. Ιδίως κείμενα που αφορούν ευπαθείς ομάδες, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, κλπ. δημοσιεύονται πάραυτα. Το ακόλουθο κείμενο εστάλη στο mail του images και περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα επιθυμούν να κάνουν μια βόλτα στην πάνω πλατεία. Δυστυχώς παρακολουθούμε απαγορευτικές καταστάσεις! Τα σχόλια δικά σας …

/////////

‘’Kύριε Δήμαρχε καλημέρα,

Eίπαμε  με το γιο μου που είναι φοιτητής Νομικής, κινητικά ΑΜΕΑ, να πάμε μια βόλτα για καφέ στην πάνω πλατεία του Αϊγιάννη, με το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιό του και τον προσωπικό βοηθό του, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε από το κράτος.

Ξεκινάμε  το Σάββατο,  ψηλά από την  Αιγ. Πελάγους, απέναντι από το 2ο Δημοτικό, κατεβαίνουμε το, πράγματι, ωραία ανακαινισμένο πεζοδρόμιο της Αιγ. Πελάγους, και στρίβουμε δεξιά στο πάνω πεζοδρόμιο(προς το βουνό)  της Τασοπούλου. Προχωράμε λίγο αλλά λίγο πιο κάτω …δένδρα και είναι αδύνατον να προχωρήσουμε! Γυρνάμε πίσω, περνάμε από τη διάβαση στο περίπτερο, και συνεχίζουμε στην Τασοπούλου στο κάτω πεζοδρόμιο(προς Μεσογείων). Πιο κάτω είναι οι …ελιές στο πεζοδρόμιο, με τίποτα δεν περνάς, οπότε γυρνάμε προς τα πίσω, και στο ύψος της oδού Ανατολής  περνάμε διαγώνια απέναντι -εννοείται δεν υπάρχει διάβαση-για να βρούμε τη ράμπα του πάνω πεζοδρομίου. Συνεχίζουμε πλέον στο πάνω  πεζοδρόμιο της Τασοπούλου και κοντά στη Βορρά, στο ύψος του φούρνου περνάμε απέναντι, πάλι διαγώνια αφού δεν υπάρχουν αντικρυστές ράμπες. Να σημειώσω ότι το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο μπορεί να κινηθεί σε ράμπες και να ανέβει σε πεζοδρόμια μέχρι 6-7 εκατοστά ύψος. (Το  ύψος των πεζοδρομίων συνήθως κυμαίνεται από 13 έως 20 εκατοστά). Επίσης είναι αρκετά βαρύ για να κάνεις εύκολα  ΄΄σηκώματα ΄΄ και μανούβρες – αν υπάρχει βέβαια συνοδός για βοήθεια!! Αν είσαι μόνος, εγκλωβίζεσαι ή …τουμπάρεις!!

Συνεχίζουμε λοιπόν στην πάνω πλατεία κι εδώ αρχίζει το …δράμα!

Για να περάσεις από το κάτω μέρος της πλατείας απέναντι στο Food Academy διασχίζοντας την Ελβετίας, είναι αδύνατον γιατί στην κάτω πλευρά της πλατείας δεν υπάρχει ράμπα! Ούτε απέναντι στην Αγ.Ιωάννου μπορείς να περάσεις γιατί δεν υπάρχει ράμπα από καμία πλευρά! Ψάχνοντας από δω κι από κει βρήκαμε μια ράμπα στο μέσον της πλατείας στο ύψος του ψητοπωλείου ΄΄ Σάββας΄΄. Απέναντι όμως δεν έχει ράμπα! Οπότε πρέπει να κατέβεις τη ράμπα, να κινηθείς διαγώνια στην πολυσύχναστη Αγ.Ιωάννου γύρω στα 20 μέτρα, να περάσεις το φανάρι της Αγ.Ιωάννου-Ασημακοπούλου και την Ασημακοπούλου, και να ανέβεις την σχετικά ψηλή και όχι σωστή ράμπα του κάτω πεζοδρομίου(στο παλιό Stars), ώστε να συνεχίσεις στο δεξί ,κατεβαίνοντας,  πεζοδρόμιο της Αγ.Ιωάννου. Παρεμπιπτόντως η ράμπα της πλατείας καθημερινές είναι συνήθως μπλοκαρισμένη από αυτοκίνητα!

Έλεος αγαπητέ Δήμαρχε! Αν αυτή η ιστορία ήταν ταινία, θα είχε τίτλο ΄΄Εγκλωβισμένοι στην πλατεία΄΄! Άντε λοιπόν ένα άτομο με κινητική αναπηρία, να μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, μόνο του, στην περιοχή της  πάνω πλατείας! Πού; Στην πάνω πλατεία, όχι σε κανένα στενάκι …στην άκρη του Θεού!! Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι ντροπή για το Δήμο μας!

Αν  Δήμαρχέ μου νομίζεις  ότι αυτά που λέω είναι υπερβολές, θα χαρώ πολύ να πάμε οι τρεις μας με το αμαξίδιο αυτή τη διαδρομή! Για να δεις την πραγματικότητα επί του πεδίου!’’

Με εκτίμηση

Κώστας Μάνεσης

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων