“Φυσάει Κόντρα”: Αγωνιζόμαστε για μια πόλη προσβάσιμη σε όλους και όλες! (VD)

Η μικρή βόλτα γύρω από την κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής που παρουσιάζεται στο μίνι ντοκιμαντέρ που δημιουργήσαμε με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του σχήματός μας Βίκη Σκαρμούτσου (παρουσίαση) και Γιάννη Καρπούζη (σκηνοθεσία), αναδεικνύει μερικά μόνο από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που ορθώνονται απέναντι στα άτομα-δημότες με περιορισμένη κινητικότητα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη να αποκτήσει ένα χαρακτήρα συμπεριληπτικό, έτσι ώστε να είναι δρόμοι, πεζοδρόμια, πάρκα, υπηρεσίες, χώροι ψυχαγωγίας και καταστήματα να είναι προσβάσιμα από όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από τις μικρές ή μεγάλες δυσκολίες κινητικότητας τους (καθήλωση σε αμαξίδιο, περιορισμένη όραση, αδυναμία από γηρατειά, κλπ).

Για αυτό είναι απαραίτητο:

εμείς οι ίδιοι και ίδιες να σεβόμαστε τις υποδομές προσβασιμότητας σαν οδηγοί, είτε αυτό αφορά τις ράμπες στα πεζοδρόμια, είτε φυσικά τις θέσεις στάθμευσης αναπήρων.

να μελετηθούν μαζί με τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας οι διαδρομές μέσα στη πόλη ώστε αυτές να γίνουν προσβάσιμες με ράμπες και επέκταση πεζοδρομίων στα κατάλληλα σημεία.

να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις δημόσιες υποδομές (δημοτικά και δημόσια κτίρια) τόσο με κατάλληλες ράμπες ή αναβατόρια αλλά και θέσεις μέσα στις αίθουσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Λύκειο στο οποίο υπήρχε ζήτημα πρόσβασης τόσο για διδάσκοντα όσο και για μαθητή.

να προχωρήσει η κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Η δημοτική Αρχή Ζορμπά είναι και σε αυτό το ζήτημα έκθετη αφού δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, η δημιουργία δηλαδή της σχετικής ομάδας εργασίας

Αυτά όλα κερδίζονται μέσα από τον συλλογικό αγώνα από τους αγωνιζόμενους κατοίκους και το αναπηρικό κίνημα.

Και σε αυτό τον αγώνα θέλουμε να συμβάλουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για μια πόλη συμπεριληπτική, προσβάσιμη, μια πόλη που φροντίζει και διεκδικεί το καλύτερο για όλους τους κατοίκους της.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων