Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιους στηρίζει η Ν.Δ. σε Περιφέρειες και Δήμους – στην Αγία Παρασκευή “κανέναν”

Σε μικρή απόσταση από τις εθνικές κάλπες και λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τα αρμόδια στελέχη της Πειραιώς στρέφονται στην προετοιμασία της μάχης του Οκτωβρίου με στόχο να «γίνει ξανά ο χάρτης μπλε». Μπορεί η εικόνα που έχει ήδη καταγραφεί από το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης να παράγει τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία παίζει εν πολλοίς χωρίς αντίπαλο, ωστόσο κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η επόμενη μάχη είναι πάντα μια νέα, διαφορετική και κρίσιμη μάχη – «και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», εξηγούν με ενιαία φωνή στους συνομιλητές τους.

Θα βρει στην πορεία ισχυρούς αντιπάλους η Νέα Δημοκρατία; Κορυφαίο στέλεχος εκτιμά ότι οι σφοδρές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο, η εκλογική συντριβή της Κουμουνδούρου σε συνδυασμό με την αδύναμη παρουσία της στην Αυτοδιοίκηση καθώς και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κατεβάσει δικούς του «πράσινους» υποψήφιους στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δείχνει αναμφίβολα την εκκίνηση της Πειραιώς από θέση ισχύος. Από τη μία θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η «γαλάζια» παράταξη που έχει αποδείξει ότι στηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τη συμμαχία με ικανά στελέχη και, από την άλλη, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση και στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Βέβαια, σημειώνει, το ΠΑΣΟΚ και στις πιο δύσκολες στιγμές του κατάφερε να διατηρήσει ισχυρές γέφυρες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2019.

Γιώργος Πατούλης – (Περιφέρεια Αττικής)

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωταγωνιστές και της νέας πολιτικής μάχης της Ν.Δ. είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Το πρώτο έχει ήδη γίνει με διαδοχικές συσκέψεις στην Πειραιώς για την επιλογή καταρχάς των υποψηφίων επικεφαλής των συνδυασμών στις καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις.

Η βασική ομάδα αποτελείται από τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, τον υφυπουργό και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον έμπιστο επίσης συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές, τον διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή, τον «διαχρονικό» δήμαρχο και νυν βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη και τους Στέλιο Κονταδάκη, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και Μένιο Κορομηλά. Θεωρείται αυτονόητη και άκρως σημαντική η συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Λιβάνιου.

Κώστας Ζέρβας – (Δήμος Θεσσαλονίκης)

Ο πρώτος κανόνας λέει ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες και στους επικεφαλής που η ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως τους συμμάχους της για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα και πέραν της τετραετίας. Ο δεύτερος κανόνας παραπέμπει στην απόφαση για την απόλυτη κομματική πειθαρχία σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επικεφαλής, που λαμβάνουν το «γαλάζιο» χρίσμα, στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Ωστόσο η Ν.Δ., όσον αφορά την πλειονότητα των δήμων, δεν θα δώσει χρίσμα, όπως έπραξε και το 2019 – η εξαίρεση ισχύει δηλαδή για τις μεγάλες πόλεις, όπου δίνεται εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Οσοι έχουν λάβει την κεντρική ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης προς τον εκλογικό Οκτώβριο κινούνται στη βάση του φιλόδοξου σχεδίου για τη νίκη των επιλογών τους και στις 13 περιφέρειες – το 2019 είχαν χρωματίσει γαλάζιες 11 περιφέρειες. Είχαν μείνει εκτός «επιρροής» η Κρήτη, όπου σάρωσε για άλλη μία φορά ο «πράσινος» Σταύρος Αρναουτάκης (με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ) και το Βόρειο Αιγαίο, όπου εκλέχτηκε ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης.

Σταύρος Αρναουτάκης – (Περιφέρεια Κρήτης

Ο εκλογικός νόμος (43% για εκλογή από τον πρώτο γύρο) δείχνει και τον πήχη του στόχου, που φαίνεται εφικτός στις περισσότερες περιοχές. Η μέχρι τώρα επεξεργασία των δεδομένων δείχνει εν τω μεταξύ ότι τη στήριξη για την επανεκλογή τους (το χρίσμα) έχουν 10 επικεφαλής συνδυασμών και νυν περιφερειάρχες:

■ Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με στόχο την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

■ Στην Κρήτη ο (νυν περιφερειάρχης, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Σταύρος Αρναουτάκης, που εκλέχτηκε το 2019 με 60,78%, θα έχει αυτή τη φορά τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. αποσύρει και κάθε πιθανότητα να κατεβάσει δικό της υποψήφιο.

■ Στην Κεντρική Μακεδονία, ο Απόστολος Τζιτζικώστας διατηρεί δυναμική που εξασφαλίζει, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη, μια νέα νίκη από τον πρώτο γύρο.

■ Στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης, ηγείται της μάχης με ώθηση από τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία.

■ Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός θεωρείται ότι ξεκινά από μια επίσης δυνατή αφετηρία για να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

■ Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός συνεχίζει να διευρύνει τις συμμαχίες του και να πετυχαίνει τη μία νίκη μετά την άλλη – έχει ισχυρό προβάδισμα για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

■ Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος πάντως καλείται να δώσει μια σκληρή μάχη. Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν αναβάθμιση της επιρροής τους στην περιοχή, αναζητώντας τα κατάλληλα πρόσωπα.

■ Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, έχοντας τη στήριξη σημαντικών «γαλάζιων» παραγόντων.

■ Στην Ηπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ποντάρει σε υψηλά ποσοστά, όπως και άλλοι βέβαια υποψήφιοι της Ν.Δ. σε άλλες περιοχές.

■ Στο Νότιο Αιγαίο έχει μπει με υψηλές προσδοκίες για την έκβαση της μάχης από τον πρώτο γύρο ο Γιώργος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης.

Τα κεντρικά στελέχη της Πειραιώς εξετάζουν και αναλύουν πολύ προσεκτικά το παζλ στις άλλες τρεις περιφέρειες, την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και οι ανατροπές ως προς την επιλογή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Εχουν προηγηθεί έντονες διεργασίες και στις δύο περιοχές, καθώς συντελούνται μετακινήσεις και αποσύρσεις.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών και, όπως όλα δείχνουν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Δημήτρης Πτωχός, η υποψηφιότητα του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα και ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ. Ο Μεσσήνιος τεχνοκράτης ήταν διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και είχε συχνή ανταλλαγή απόψεων με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα γραφεία τους στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο του υπουργείου, όπου και έχτισαν μια γόνιμη συνεργασία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις για την Πελοπόννησο οδήγησαν πριν από την επιλογή του κ. Πτωχού στην απόσυρση από την κούρσα του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του βουλευτή της Ν.Δ. από την Αρκαδία Κώστα Βλάσση, το όνομα του οποίου ακουγόταν μέχρι πρότινος ως πιθανό για την πελοποννησιακή αναμέτρηση.

Στην περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δώσει στήριξη στον νυν περιφερειάρχη. Ακούγονται τα ονόματα του Μιχάλη Αγγελόπουλου (πρώην δημάρχου Σάμου και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ.), του πρώην υπουργού και βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη, του Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019 και υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη), του δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, αλλά και του βουλευτή και τέως αντιπροέδρου της Bουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ δεν αποκλείεται και η έκπληξη.

Στα Ιόνια Νησιά, εφόσον δεν διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή της η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα (κάτι που συζητείται έντονα), ακούγονται ήδη τα ονόματα των δύο βουλευτών της Ν.Δ., του Στέφανου Γκίκα και του Θανάση Καββαδά, από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα αντίστοιχα. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι μπορεί άμεσα να ανακοινωθεί άλλο όνομα-έκπληξη.

Το παζλ στους Δήμους του Λεκανοπεδίου

Οι προβολείς της Νέας Δημοκρατίας είναι στραμμένοι και στις εμβληματικές πολιτικές μάχες στους κορυφαίους δήμους. Στον Δήμο Αθηναίων ποντάρει στην άνετη και μεγάλη νίκη για δεύτερη φορά του Κώστα Μπακογιάνη, στη Θεσσαλονίκη θα στηρίξει αυτή τη φορά τον νυν δήμαρχο και υποψήφιο Κώστα Ζέρβα, στον Πειραιά επίσης τον Γιάννη Μώραλη, στην Πάτρα τον βουλευτή της Ν.Δ. που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τελικά υποψήφιος και στον δήμο Ιάσονα Φωτήλα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα γίνεται όμως συζήτηση και για τους «γαλάζιους» Χαράλαμπο Μπονάνο (αντιπεριφερειάρχη που θέλει να μείνει στην περιφέρεια), Κωστή Σβόλη, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάθοδο, και Πέτρο Ψωμά.

Στη Λάρισα θα υποστηριχθεί ο 46χρονος δικηγόρος Θανάσης Μαμάκος.

Οπως έχουμε ήδη σημειώσει, η Ν.Δ. στους περισσότερους δήμους δεν θα δώσει χρίσμα.

Στο Λεκανοπέδιο ακούγονται επίσης τα ονόματα στους δήμους και στη λογική που συμπεριλαμβάνει τη «διαδρομή», όπου χρειαστεί, και των δύο γύρων, χωρίς απαραίτητα επίσημα χρίσματα:

Αγίας Παρασκευής: Η μάχη φαίνεται ότι θα δοθεί ανάμεσα στον νυν «γαλάζιο» δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, τον υποψήφιο Γιώργο Οικονόμου, καθώς και τον Αλέξανδρο Μουστογιάννη.

■ Αγίου Δημητρίου: Στο κέντρο του πλάνου βρίσκεται η υποψηφιότητα του Στέλιου Μαμαλάκη.

■ Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Κατεβαίνει ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας.

■ Αιγάλεω: Διεκδικείται η επανεκλογή του Γιάννη Γκίκα.

■ Αμαρουσίου: Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου έχει τη στήριξη των «γαλάζιων» δυνάμεων.

■ Ασπροπύργου: Ο Νίκος Μελετίου θεωρείται ισχυρό αυτοδιοικητικό στέλεχος από τις νεότερες γενιές.

■ Αχαρνών: Ο νυν δήμαρχος Σπύρος Βρεττός και η υποψήφια Ευρώπη Κοσμίδη ετοιμάζονται για την αναμέτρηση.

■ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Είναι ευρείας αποδοχής έτσι κι αλλιώς ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

■ Βριλησσίων: Στη «γαλάζια» οπτική είναι ο Γιάννης Πισιμίσης.

■ Γαλατσίου: Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος έχει «γαλάζιες» ρίζες.

■ Γλυφάδας: Ο Γιώργος Παπανικολάου, κεντρικό στέλεχος επί χρόνια της Ν.Δ., αναμένεται ότι θα κόψει πρώτος και με διαφορά το νήμα.

■ Δάφνης-Υμηττού: ο Αναστάσιος Μπινίσκος ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

■ Ελληνικού-Αργυρούπολης: Ισχυρός δήμαρχος της περιοχής είναι αναμφισβήτητα ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κωνσταντάτος, που διεκδικεί την επανεκλογή του.

■ Ζωγράφου: ο νυν δήμαρχος και στέλεχος της Ν.Δ Βασίλης Θώδας λέγεται ότι εξασφαλίζει την άνετη επανεκλογή του.

■ Νέου Ηρακλείου: Ως υποψήφιος, ο Γιώργος Παπαδημητρίου εκτιμάται ότι έχει ενώσει δυνάμεις που έχουν ρίζες και στήριξη από τη «γαλάζια» παράταξη.

■ Καλλιθέας: Θεωρείται αυτονόητη η στήριξη στον νυν δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο.

■ Κηφισιάς: Ο Βασίλης Ξυπολυτάς μπαίνει στη μάχη που θα έχει τη στήριξη και των τοπικών δυνάμεων και των βουλευτών της Ν.Δ. στην περιοχή.

■ Κορυδαλλού: Θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Χουρσαλάς.

■ Μάνδρας-Ειδυλλίας: Η μάχη λέγεται ότι θα κριθεί ανάμεσα στους Στάθη Χρήστο και Αρμόδιο Δρίκο.

■ Μαραθώνος: Ο Στέργιος Τσίρκας έχει ισχυρούς διαύλους στήριξης.

■ Μαρκοπούλου-Μεσογαίας: Η υποψηφιότητα του δημάρχου Κωνσταντίνου Αλλαγιάννη ακούγεται από στελέχη της Ν.Δ. ότι θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη νίκη της παράταξής τους.

■ Νέας Σμύρνης: Τα βλέμματα είναι εστιασμένα στην υποψηφιότητα της Δήμητρας Νάνου.

■ Παιανίας: Ο Ισίδωρος Μάδης ακούγεται ότι έχει τη στήριξη.

■ Παλαιού Φαλήρου: Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, που διαδέχθηκε τον Διονύση Χατζηδάκη, θεωρείται ισχυρός επίσης παίκτης.

■ Παπάγου-Χολαργού: Θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος.

■ Πεντέλης: Ενδέχεται η Δήμητρα Κεχαγιά να έχει τις «ευλογίες» για την επανεκλογή της από «γαλάζια» στελέχη.

■ Περιστερίου: Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, ως προσωπικότητα ευρείας αποδοχής, είναι αυτονόητο ότι έχει τη στήριξη και της Ν.Δ.

■ Ραφήνας-Πικερμίου: Δεν αποκλείεται ειδικά στον δεύτερο κρίσιμο γύρο να υποστηριχθεί o Βαγγέλης Μπουρνούς.

■ Σαρωνικού: Εχει, όπως λέγεται, προβάδισμα στήριξης ο Γιώργος Σωφρόνης.

■ Χαϊδαρίου: Ο Αρης Πανόπουλος αντιμετωπίζεται ως δυνατός υποψήφιος.

■ Χαλανδρίου: Φαίνεται ότι θα είναι υποψήφια δύο στελέχη από τη Ν.Δ., ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας και η Κρίστη Αγαπητού (επικεφαλής δημοτικής παράταξης με ευρεία, επίσης, απήχηση στην τοπική κοινωνία).

■ Φιλοθέης-Ψυχικού: Η Ν.Δ. βλέπει προς την επανεκλογή του Δημήτρη Γαλάνη.

■ Φυλής: Αναμένουν την επανεκλογή του Χρήστου Παππού.

Πηγή: protohtema.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.