ΝΔ -Δήμοι: Πού θα δώσει στηρίξεις και πού “ποινές”

Η αποστροφή ανώτατου κομματικού στελέχους ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει προσωπική γνώμη για τους περισσότερους δημάρχους» μαρτυρά ότι οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα περάσουν από… κόσκινο.

Το 2019, σε σύνολο 332 δήμων, η ΝΔ είχε κερδίσει είτε μόνη της είτε μαζί με άλλα κόμματα περί τους 220 από τους 332 δήμους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου το κυβερνών κόμμα εξέλεξε 19 στους 31 συμβούλους.

Παρά την φαραωνική εκλογική επικράτηση στις εκλογές του Ιουνίου, η ανησυχία των επιτελών στην Πειραιώς 62 είναι ότι στις δημοτικές εκλογές θα υπάρχει πληθώρα «γαλάζιων» υποψηφίων δημάρχων. Και εκεί δημιουργείται το ερώτημα: Ποιον και με ποιο κριτήριο θα υποστηρίξει η παράταξη;

Σχετικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Κοζάνης. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο «γαλάζια» στελέχη, οι Στέργιος Γκανάτσιος και Γιώργος Τοπαλίδης, έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τη δημαρχία. Τι θα κάνει η ΝΔ στην Κοζάνη αλλά και σε όσους δήμους υπάρχουν 2, 3 ή ακόμα και 4 υποψήφιοι προερχόμενοι από τον ιδεολογικοπολιτικό της χώρο;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Aftodioikisi, οι επιτελείς στην Πειραιώς θα εξετάσουν σε ποιους δήμους μπορεί να γίνει συνένωση υποψηφιοτήτων ώστε αφού τελικά υπάρξει μόνο μια «γαλάζια» υποψηφιότητα αυτή να λάβει και την επίσημη στήριξη του κόμματος.

Στους δήμους που δεν θα επιτευχθεί η συνένωση υποψηφίων σε ένα ψηφοδέλτιο και υπάρχουν 2 ή 3 «γαλάζιοι» υποψήφιοι, η ΝΔ δεν θα δώσει στήριξη.

Κυρώσεις και… υφυπουργοποίηση
Στις περιοχές που η ΝΔ δεν θα εκφράσει στήριξη σε υποψήφιο δήμαρχο, επικρατεί η σκέψη να μην εκφράσουν (δημοτική) προτίμηση ούτε οι τοπικοί βουλευτές. Και όσοι παραβούν τον κομματικό κανόνα φαίνεται ότι θα τεθούν αντιμέτωποι με (μακροπρόθεσμες) κυρώσεις.

«Οι ενέργειες του κάθε βουλευτή καταγράφονται. Ας μην αναρωτιούνται ύστερα ορισμένοι γιατί κάποιοι γίνονται υφυπουργοί και κάποιοι άλλοι όχι» σημείωναν στην Aftodioikisi ανώτεροι κομματικοί αξιωματούχοι.

Έλεγχος
Ένας από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στην Πειραιώς προκειμένου να καταλήξουν στους υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξουν είναι το πώς αξιοποιούν τους πόρους και πόσο γρήγορα τρέχουν τις διαδικασίες.

Ειδικότερα, οι επιτελείς της ΝΔ παρακολουθούν πόσοι και ποιοι δήμαρχοι έχουν αξιοποιήσει τους πόρους που δικαιούνταν από το «Αντώνης Τρίτης», το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) που χρηματοδοτεί τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Τα δεδομένα δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

«Άλλο τι λέγεται, άλλο τι γίνεται»
Φυσικά, παρά τις εσωτερικές διεργασίες και τις συσκέψεις, στην Πειραιώς παρακολουθούν στενά τα όσα λέγονται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στη ΝΔ φαίνεται ότι δεν πιστεύουν τα περί μη συμπόρευσης των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Το τι λέγεται με το τι γίνεται υπόγεια έχει διαφορά. Είναι νωρίς ακόμα» υπογράμμιζαν επιτελείς της Πειραιώς.

Πηγή: Aftodioikisi

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.