«Νίκη Πολιτών»: Για την Σύμβαση ολοκλήρωσης του Κολυμβητηρίου

Η Ανεξάρτητη Δημοτική μας Κίνηση «ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ήταν παρούσα δια του Δημ. Συμβούλου Δημήτρη Κονταξή, Πολ. Μηχανικού, πρ. Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων, στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης ολοκλήρωσης του κολυμβητηρίου.

Στον χαιρετισμό του ο Δημ. Κονταξής έκανε πολύ σύντομη αναφορά στις απόψεις μας.

Η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου είναι έργο που παρά τις διαφωνίες μας δεν το καταψηφίσαμε, όπως έκανε ο κ. Ζορμπάς με πολλά έργα μας π.χ. την απόκτηση του ΙΟΛΑ, την πεζοδρόμηση της Κεντρικής Πλατείας, το κληροδότημα Πρίγκουρη, την αλλαγή σκοπού του Ασημακοπούλειου κληροδοτήματος κ.α.

Έχουμε εκφράσει τις εξής πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις:

  1. Ανοιχτά κολυμβητήρια με 50 μέτρα πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, λόγω κόστους λειτουργίας, δεν κατασκευάζονται κατά τεκμήριο πλέον. Η οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν είναι της τάξεως του 1.000.000€ κόστους λειτουργίας με το απαραίτητο προσωπικό, σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό θα είναι δυσβάστακτο για τον Δήμο.
  2. Το παρκάκι που υπάρχει μπροστά θα καταστραφεί διότι εκεί έχουν σχεδιαστεί οι λίγες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων που προβλέπονται.
  3. Η οικονομική κάλυψη του έργου αυτή τη στιγμή είναι κακή. Ξεκινά με δάνειο 2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τόκο 4.6% και τα υπόλοιπα, μέχρι το συνολικό κόστος των 5 εκατ. ευρώ, χρεώνονται στα έτη 2024-25 και 26 από πόρους του Δήμου.
  4. Οι μελέτες του έργου είναι ανεπαρκείς. Συγκεκριμένα:
  • α. Δεν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας (που είναι ουσιαστικά απαραίτητη αλλά όχι τυπικά).
  • β. Το έργο δημοπρατήθηκε με μελέτες λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ και έτσι απουσιάζουν πολλά απαραίτητα στοιχεία.
  • γ. Η έλλειψη αυτή θα οδηγήσει τον ανάδοχο στο να ζητήσει μελέτη εφαρμογής, είτε από τον Δήμο, είτε «δική» του με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση μας.

Εν κατακλείδι, και χωρίς να θέλουμε να χαλάσουμε τους «πανηγυρισμούς», αναμένουμε να υπάρξουν πραγματικές συνθήκες ολοκλήρωσης του έργου ώστε να γίνει βιώσιμο και να μην ξαναμείνει «τρύπα», αυτή τη φορά δημοπρατημένη.

Και μακάρι να διαψευστούμε.

ΥΓ1:  Στην θητεία μας περιφράξαμε καλαίσθητα το χώρο, φυτέψαμε το παρκάκι, ανακατασκευάσαμε όλα τα γύρω πεζοδρόμια, τοποθετήσαμε παγκάκια και:

  1. Εκπονήσαμε μελέτη στατικότητας που έδειξε ότι τα «μπετά» είναι σε καλή κατάσταση.
  2. Εκπονήσαμε μελέτη βιωσιμότητας που έδειξε ότι οικονομικά βιώσιμο είναι κολυμβητήριο με πισίνα 33×25μ, ανοιγοκλειόμενη οροφή και το οποίο θα έχει 34 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.
  3. Καταφέραμε και εντάχθηκε η χρηματοδότηση του συνόλου των απαραίτητων μελετών (με μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης), στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας!

ΥΓ2:  Υπενθυμίζω ότι ο Β. Ζορμπάς, Δήμαρχος το 2011, ακύρωσε τον διαγωνισμό αποπεράτωσης του κολυμβητηρίου, χωρίς εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

17 Ιουλίου 2023

Το Γραφείο Τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.