Νέα Αρχή: Προκαταβολή ΚΑΠ 2024 ή κακοδιοίκηση;

ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ … ΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ;

Πολλοί δημοτικοί άρχοντες πέρασαν με καλές προθέσεις, αλλά ελάχιστοι έκαναν την δουλειά.. Μεγάλη η συζήτηση για το τι δήμαρχο χρειάζεται η Αγία Παρασκευή. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να αναλάβει τις «τύχες» μιας πόλης, που είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα είναι αφημένη στην τύχη της.

Την ώρα που η κλεψύδρα για τις δημοτικές εκλογές αδειάζει, μείζον ζήτημα έχει προκύψει για την λήψη προκαταβολής έναντι των τακτικών επιχορηγήσεων του 2024 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π). Οι Κ.Α.Π αποτελούν σημαντικό τακτικό έσοδο των ΟΤΑ, αποδίδονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών. Στο Δήμο μας αποδίδονται μηνιαίως περί τα 667.000 ευρώ! Πώς είναι δυνατόν πέρα από κάθε προϋπολογιστική αναμόρφωση να μην έχουν εξοικονομηθεί τα αντίστοιχα κονδύλια για την πληρωμή των λειτουργικών και ανελαστικών δαπανών του Δήμου μας;

Η παράταξη της Νέας Αρχής με τον επικεφαλής στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφευχθεί ο εξωτερικός δανεισμός με επαχθή τοκοχρεολύσια και η αδυναμία πληρωμών των λειτουργικών υποχρεώσεων του Δήμου, συνηγόρησε στον εσωτερικό άτοκο δανεισμό μέσω της προκαταβολής των Κ.Α.Π 2024. Είναι μία υπεύθυνη στάση που έβαλε σε προτεραιότητα όχι το παραταξιακό, αλλά το συμφέρον της πόλης, ζυγίζοντας τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής ασφυξίας του Δήμου. 

Πώς όμως οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την οικονομική ένδεια και την “επιτακτική ανάγκη” λήψης προκαταβολής 800.000 ευρώ; Την απάντηση την έδωσε η 6η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού στις 24 Ιουλίου( την οποία φυσικά δεν ψήφισε η παράταξή μας), όπου σημαντικό μέρος αυτού του ποσού διοχετεύτηκε για την ενίσχυση των κονδυλίων του φωτισμού. Ήταν κάτι που το είχαμε επισημάνει στις αρχές του χρόνου κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, αλλά όπως πάντα δεν το έλαβαν υπόψη. 

Η λήψη λοιπόν της προκαταβολής, μια καθ’ όλα νόμιμη οικονομική πράξη που οφείλει  να συνιστά το τελευταίο καταφύγιο στο οποίο πρέπει να καταφεύγει ο ΟΤΑ γιατί διαταράσσει τον οικονομικό του προγραμματισμό, και θα πρέπει με την απόφαση του αυτή να τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες  που διασφαλίζουν ότι δεν θα προκαλέσει αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση. Νόμιμη λοιπόν πράξη, πόσο ηθική όμως λίγο καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές, στον τερματισμό της θητείας της σημερινής αρχής; Να επιβαρύνεται η οικονομική δυνατότητα της επόμενης δημοτικής αρχής…Όταν και κάποια έργα που “συμπτωματικά ” ξεκινούν την τελευταία στιγμή επιβαρύνονται οι ίδιοι πόροι των επομένων ετών. Πόσο επίσης μπορεί να ταυτιστεί με κακοδιοίκηση όταν εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχουν χρήματα για διαμόρφωση ακινήτων (όπως το ακίνητο του ΜΤΑ) που έχουμε μισθώσει για στέγαση υπηρεσιών και των δημοτικών παρατάξεων; Χρειάστηκε και γι’ αυτό η προκαταβολή των ΚΑΠ του 2024. Πληρώνουμε δηλαδή μισθωμένα ακίνητα για να κάθονται! 

Κι όμως ταυτόχρονα αναδύονται και σπαταλώνται χρήματα για προεκλογικά έργα της τελευταίας στιγμής με πανάκριβες απευθείας αναθέσεις έργου/υπηρεσιών με πληθώρα τυπικών εκκρεμοτήτων και μηδαμινές εκπτώσεις. Μέχρι και η πλατεία Ηλιάκη που έπρεπε να κατασκευαστεί το 2020 κατά την δέσμευσή όλων, ψηφισμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των τελευταίων ετών, έπρεπε να ανατεθεί με 3% στην λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής. Και άλλες πολλές που αν είχε ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία θα είχαν εξοικονομηθεί πιστώσεις και δεν θα χρειαζόταν εξωτερικός ή εσωτερικός δανεισμός. Απευθείας ανάθεση νοείται η διαδικασία ανάθεσης, χωρίς  εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας οι αναθέτουσες αρχές/ φορείς αναθέτουν σύμβαση στο φορέα της επιλογής τους, κατόπιν έρευνας αγοράς. Ποια έρευνα αγοράς έγινε για τις υφιστάμενες αναθέσεις που να δικαιολογούν τις αντίστοιχες οικονομικές επιβαρύνσεις; 

Τα λέμε όλα αυτά όχι για να ρίξουμε ανάθεμα στους δημοτικούς άρχοντες. Αλλά για να δούμε την μεγάλη εικόνα της οικονομικής διαχείρισης και να επιλέξουμε με βάση τις ικανότητες και όχι τι θα μας πουν τα κόμματα, οι παράγοντες, οι συγγενείς, οι βολεμένοι με καρέκλες και αξιώματα, ο ένας κι ο άλλος. Γιατί στην πολιτική  είναι αξίωμα πως «είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε ή σκεπτόμαστε ή αισθανόμαστε.».  Κι αυτή πρέπει να είναι η λογική που θα διέπει την επιλογή μας ως δημότες.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων