Απάντηση του Γ.Γ. κ. Γεράσιμου Χάρχαρου στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων

Σε απάντηση στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ΣΕΔΑΠ προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. κ. Γεράσιμος Χάρχαρος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΑΡΧΑΡΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Μετά από 33 χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά, είτε ως υποψήφιος Δήμαρχος -Βουλευτής, είτε ως Αντιδήμαρχος, είτε ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης και Μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΣΕΒΕ, έτυχε να το ζήσω και αυτό:
Καταγγελία στο πρόσωπό μου για απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους Εργαζόμενους.

Θα απαντήσω εμπεριστατωμένα μία προς μία στις καταγγελίες για να πληροφορήσω την αλήθεια και στους Δημότες της Αγ. Παρασκευής.

1) Πολλοί Εργαζόμενοι είχαν συνηθίσει να παίρνουν άδεια από τη “ΣΗΜΑΙΑ” και έφερναν να την εγκρίνω, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Μερικοί απαντούσαν ότι «ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΜΕ!!!». Τους απάντησα ότι αυτή η καταστρατήγηση να παίρνουν τις άδειες και να έρχονται να τις εγκρίνω, εκ των υστέρων, με μειώνει σαν άνθρωπο και υποτιμά το Θεσμό του Γενικού Γραμματέα, που προΐσταται βάσει του Νόμου όλων των Υπηρεσιών του Δήμου και πλέον δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Σημειωτέον ότι δεν έχω περικόψει μέχρι σήμερα καμμία άδεια. Εάν αυτό δεν είναι αληθές, ας βγούνε να με διαψεύσουν, γιατί έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου.

2) Όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες, ζήτησα να ενημερώνουν την Υπηρεσία τηλεφωνικά ή με email (ότι σήμερα π.χ. δεν αισθάνομαι καλά, ζαλίζομαι και δεν θα έρθω στη δουλειά), ώστε να προγραμματιστεί αντικαταστάτης και να δουλέψει η Υπηρεσία. Η Υπηρεσία πρέπει να γνωρίζει, εάν ο Εργαζόμενος έχει 1 ή 3 ή 33 ημέρες αναρρωτική άδεια, ώστε να λάβει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου και όχι εκ των υστέρων να φέρνει μια αναρρωτική άδεια 10 ημερών. Επειδή αναφέρονται στις εκ του Νόμου διδόμενες άδειες, ο Νόμος προβλέπει και την κατ’ οίκον επίσκεψη του Ελεγκτή Γιατρού για να πιστοποιήσει, εάν ο Εργαζόμενος είναι όντως ασθενής και είναι στο σπίτι του ή σε διακοπές διαρκείας και τον πληρώνει ο Δημότης!!!
Για την πληροφόρηση των Δημοτών, εκτός από την κανονική ετήσια άδεια, που δικαιούνται οι Εργαζόμενοι στο Δήμο μας, υπάρχουν επιπλέον 19 διαφορετικές άδειες (αναρρωτικές, φοιτητικές, συνεδριακές, γυναικολογικές, γονικές, αιμοδοτικές, συνδικαλιστικές, σεμιναρίων, χιονόστρωσης, ειδικού σκοπού, δίωρες κλπ.), όπου στα μισά περίπου του χρόνου από 01/01/2023 – 28/07/2023 και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας, ξεπερνούν σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα τις 3.500 άδειες και λόγω των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών του Οκτωβρίου, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπορεί να διπλασιαστούν. Σε μερικές περιπτώσεις, ο Νόμος επιτρέπει και επιπλέον άδεια ανατροφής εκάστου τέκνου, πέραν του προβλεπόμενου χρόνου των 9 μηνών, άνευ αποδοχών, που όμως πληρώνονται με 780 €/μήνα.

3) Σε σχέση με τη διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης στο υπόγειο του Δημαρχείου, ορισμένοι Εργαζόμενοι χωρίς άδεια και χωρίς κανέναν έλεγχο στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους, σε χώρους Συνιδιοκτήτη του κτιρίου (FUND)), που στεγάζεται το Δημαρχείο. Ενημέρωσα προφορικά πολλές φορές, αφενός ότι δεν πρέπει να σταθμεύουν οι Εργαζόμενοι στο ξένο χώρο, καθόσον σε επικοινωνία με το Συνιδιοκτήτη (FUND), μας δήλωσε ότι αυτό είναι παράνομο και αν δε συμμορφωθεί ο Δήμος θα εγείρει αγωγή αποζημίωσης χρήσης εναντίον του Δήμου και αφετέρου ότι υπάρχουν 22 θέσεις του Δήμου που έχουν καθοριστεί οι χρήστες τους και δεν θα πρέπει να σταθμεύουν άλλα αυτοκίνητα στο χώρο αυτό. Μάλιστα προς τούτο, εξέδωσα τα από 21/07/2023 και 10/08/2023 έγγραφα, που κοινοποιήθηκαν αρμοδίως σε όλες τις Υπηρεσίες. Επιστέγασμα, όλων αυτών των αυθαιρεσιών ορισμένων Εργαζομένων, είναι το περισσό θράσος του Σωματείου να με καταγγέλλει και να υπεισέρχεται σε θέματα διοίκησης, που δεν το αφορούν, όπως είναι η παράνομη στάθμευση με ‘‘τσαμπουκά’’ ορισμένων Εργαζομένων, που προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Γιατί δεν εγκαλούν τους Συναδέλφους τους, που χωρίς κανένα δικαίωμα σταθμεύουν παράνομα εντός, έναντι των υπολοίπων πολυάριθμων Εργαζομένων που παρκάρουν έξω; Ποιος άραγε εφαρμόζει 2 μέτρα και 2 σταθμά;

4) Σε σχέση με την απασχόληση του Εργαζόμενου κου ΚΑΤΣΑΡΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ κατά τον εορτασμό της Πολιούχου Αγ. Παρ/ευής, ο οποίος ασκεί καθήκοντα κλητήρα, ζήτησε ο ίδιος, όπως σας δήλωσε, να εργαστεί τη συγκεκριμένη μέρα και στο συγκεκριμένο ωράριο μαζί με τους υπόλοιπους Συναδέλφους του της Πολιτικής Προστασίας για να λάβει 2 ρεπό και ενημέρωσε σχετικά και την Προϊσταμένη του κα ΜΑΝΔΡΟΥ. Επομένως, δεν είναι αληθές περί ανάθεσης από μένα αλλότριων καθηκόντων χωρίς τη θέλησή του. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας που αναφέρετε, σας απαντώ ότι ευρίσκετο στη σκιά κάτω από 1 πεύκο στην οδό Σχολείου στο ύψος του OTE, για να διευκολύνει τους διερχόμενους να μην εγκλωβίζονται στην Αγ. Ιωάννου, που υπήρχαν οι πάγκοι των μικροπωλητών, ώστε να πρέπει να κάνουν όπισθεν για μια τόσο μεγάλη απόσταση, ενώ θρασύτατα αναφέρεστε στην καταγγελία σας ότι τον τοποθέτησα εκεί «προκειμένου να κάνω τη δουλειά μου», λες και ήταν ιδιωτική μου υπόθεση. Δεν αναρωτιέστε εσείς του Σωματείου, που ενώ δεν είναι επίσημη αργία της Αγ. Παρ/ευής, ήσασταν όλοι σπίτια σας (εθιμικό δικαίωμα, όπως ισχυρίζεστε), ενώ εγώ προσπαθούσα 3 μέρες μακριά από το σπίτι μου, χωρίς μέσα και χωρίς την Τροχαία να φροντίζω για τους Συνδημότες μας; Δεν αναφέρεστε όμως, όπως ο ίδιος ο εργαζόμενος σας δήλωσε, ότι του παρείχα σάντουιτς, νερά, παγωτά (που δεν επιβάρυναν τον Δήμο, αλλά εμένα) και φαγητό στο σπίτι του κου Λεβάκου από τις 15:00, για να μη φύγει μέσα στον καύσωνα να πάει στο σπίτι του στον Πειραιά και να γυρίσει!!!

Η υβριστική αυτή επιστολή στο πρόσωπό μου δείχνει τον κακώς εννοούμενο Συνδικαλισμό. Αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι ο Δήμος λειτουργούσε και χωρίς Γενικό Γραμματέα και ότι μπορεί και χωρίς Δημάρχους και άλλους Αιρετούς π.χ. Αντιδημάρχους, Αρχηγούς Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι είναι περαστικοί, ενώ οι Εργαζόμενοι που έχουν τη μονιμότητα και είναι αμετάθετοι και αμετακίνητοι μπορούν να διοικούν τον Δήμο, χωρίς κανέναν έλεγχο. Με περισσό δε θράσος αναφέρουν ότι: συστήνουμε στο Γενικό Γραμματέα να εγκαταλείψει τις ξεπερασμένες αυταρχικές συμπεριφορές του παρελθόντος που πια δεν περνάνε και να μη συμπεριφέρεται ως παλαιά γραφική πολιτική καρικατούρα. Άλλως απειλούν ότι για οποιαδήποτε άλλη παρόμοια συμπεριφορά θα μας βρει απέναντι και θα κινηθούμε σύμφωνα με το πλαίσιο του πρόσφατου νόμου για την παρενόχληση στην εργασία. ΦΕΥ! Με τέτοιο θράσος είναι ικανοί στο
μέλλον να μιλούν και για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, γιατί θα ελέγχουμε πλέον όλες τις αναρρωτικές άδειες μέσω του Ελεγκτή Γιατρού, ακόμη και τις γυναικολογικές, όπως ο Νόμος ορίζει.

Αγαπητέ κε ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΕ, ειλικρινά λυπάμαι πολύ για την ανακοίνωσή σας, σχετικά με την καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων στο πρόσωπό μου, αλλά δεν είδα να αναφέρετε λέξη για τις καταγγελίες στο ίδιο έγγραφο προς εσάς και όλους τους Αιρετούς (Αρχηγούς Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους) ότι είστε «άχρηστοι και περαστικοί» από τον Δήμο. Εκτός και αν περιμένετε να βγάλουν νεότερη ανακοίνωση που να λέει ότι ο κος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ εξαιρείται των ανωτέρω χαρακτηρισμών, γιατί είναι ο Προστάτης μας… ο δικός μας άνθρωπος! Να σας θυμίσω ότι πριν 1 χρόνο περίπου είχατε κάνει μαζί με τις 3 άλλες Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του κου ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, του κου ΜΥΛΩΝΑΚΗ και του κου ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, την τιμητική πρόταση στο πρόσωπό μου και με ψηφίσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη θέση του «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ», για να ελέγχω τις Υπηρεσίες του Δήμου (στην άσκηση των καθηκόντων τους), για αυθαιρεσία ή ολιγωρία και να δίνω λύσεις εντός μηνός στα προβλήματα των Δημοτών. Σήμερα, εσείς προσωπικά με εγκαλείται γιατί προσπαθώ να εφαρμόσω το Νόμο και να είμαι δίκαιος και ίσος προς όλους τους Εργαζόμενους που δουλεύουν ευσυνείδητα και δεν έχουν Πολιτικούς Προστάτες, είτε είναι Συνδικαλιστές, είτε όχι. Αυτά τα αφήνω στην κρίση των Δημοτών.

Τέλος, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: η κα ΤΖΑΝΙΝΗ, Αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στις 02/08/2023 και στις 07/08/2023 πήρε συνδικαλιστική άδεια 2 ημερών (δικαιούται 36 ημέρες τον χρόνο), χωρίς να ενημερώσει έγκαιρα την Υπηρεσία και στις 09/08/2023 εθεάθη εν ώρα εργασίας από τον Δήμαρχο ΒΑΣΙΛΗ ΖΟΡΜΠΑ να κάνει “σουλάτσο” με σακούλες από ψώνια στην Μεσογείων, χωρίς να έχει πάρει καμμία άδεια.
Αυτό το Συνδικαλισμό θέλετε και υπερασπίζεστε κε ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΕ;


Έχω και εγώ να κάνω παρατηρήσεις και καταγγελίες και να ενημερώσω τους Δημότες:

Α) Μέχρι σήμερα δεν είδα Ανακοίνωση – Καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων για τη 12ωρη “απάνθρωπη” απασχόληση σχεδόν κάθε μέρα ορισμένων Συναδέλφων τους, που ζητούν και παίρνουν υπερωρίες, που τις υπογράφουν οι Προϊστάμενοί τους… εκτός εάν γνωρίζουν ότι δεν κάνουν τις υπερωρίες αυτές και είναι πλασματικές!!

Β) Γιατί το Σωματείο, ενώ γνωρίζει, δεν καταγγέλει τη συμπεριφορά ορισμένων Συναδέλφων τους, που δεν έρχονται έγκαιρα στην εργασία τους ή που φεύγουν πιο νωρίς και που χτυπούν άλλοι την κάρτα εργασίας τους, εις βάρος των συνεπών Εργαζομένων, ενώ παράλληλα ισχυρίζονται ότι είναι υποστελεχωμένες οι Υπηρεσίες; Γιατί δεν απαιτούν και δεν καταγγέλουν να χτυπούν κάρτα εργασίας όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου; Όταν θα το εφαρμόσουμε θα με καταγγείλουν και γι’ αυτό;

Γ) Τέλος, μέσα στα πολλά αιτήματα των Συνδικαλιστών, που μας ζητούν να δώσουμε λύσεις ως διοίκηση του Δήμου, είναι το φρέσκο γάλα που δικαιούνται οι Εργαζόμενοι να μην είναι μόνο αγελαδινό, αλλά να τους πάρουμε και κατσικίσιο. Ειλικρινά, απορώ, δεν αναλογίζονται ότι υπάρχουν Εργαζόμενοι Δημότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν καθόλου γάλα στα παιδιά τους!!

Αυτά τα αφήνω στην κρίση των Δημοτών και των Αιρετών, που θέλουν να διοικήσουν την Πόλη. Εγώ δηλώνω προς τους Δημότες της Αγ. Παρ/ευής, ότι όσο καιρό μου εμπιστεύεται τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ο Δήμαρχος ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, θα προσπαθήσω, σύμφωνα και με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη θέση, να ασκήσω δίκαια τα καθήκοντά μου και να βάλω κάποια τάξη στη Διαχρονική «ΑΣΥΔΟΣΙΑ».

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΑΡΧΑΡΟΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.