Παρέμβαση 19 εξεχουσών προσωπικοτήτων της πόλης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2024 – 2028
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου είναι οριακές για το σήμερα και κυρίως το αύριο της Αγίας Παρασκευής.
Οι δημότες και η τοπική κοινωνία μας καλούνται να αναδείξουν την πολιτική πρόταση και τα πρόσωπα που με νέες ιδέες και δυναμική, με γνώση, σχέδιο, όραμα και στρατηγική, με δημοκρατικά νομιμοποιημένη αποφασιστικότητα θα επιτρέψουν στην πόλη μας, την Αγία Παρασκευή των 62.147 μονίμων κατοίκων, να κάνει επιτέλους το μεγάλο ποιοτικό άλμα για την αναγκαία φυγή από τη στασιμότητα προς το μέλλον.

Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλους τους όμορους Δήμους.

Στόχος της νέας ανανεωμένης τοπικής πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή της νέας δημοτικής Αρχής, θα πρέπει να είναι η ολιστική ανασυγκρότηση του Δήμου μας, ο οποίος επιβάλλεται επιτέλους:
να αποκτήσει το σχέδιο του κοινού μέλλοντός μας,
να ξεφύγει από τον αναχρονισμό, τον επικίνδυνο προσωπικό ναρκισσισμό, τον «ντεμοντέ» βερμπαλισμό και τον καταστροφικό λαϊκισμό,
να οικοδομήσει με την πρότυπη στάση και συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής την απαραίτητη, για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εποχή, νέα αισθητική διακυβέρνησης,
να ωθήσει τον Δήμαρχο και τη θεσμική διάρθρωση του Δήμου, αιρετή και μη, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών,
να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και την τρέχουσα προγραμματική περίοδο στη βάση αδιαπραγμάτευτων αρχών και προϋποθέσεων, όπως της λογοδοσίας, της διαφάνειας, της χρησιμότητας, συμπληρωματικότητας και ανταποδοτικότητας των παρεμβάσεων και έργων και της αναβάθμισης της πολιτικής εκπροσώπησης των κατοίκων όλων των οικισμών.

Η ανανεωμένη δημοτική Αρχή, σταθερά προσανατολισμένη στο γενικό συμφέρον, δεν θα είναι δέσμια ούτε προσωπικών επιδιώξεων που το θέτουν σε κίνδυνο, ούτε μιας εσωτερικής αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας. Αντίθετα, πρέπει να εξελιχθεί σε έναν άρτια στελεχωμένο, επιστημονικά επαρκή και θεσμικά θωρακισμένο μηχανισμό που θα είναι σε θέση να λειτουργεί ως ο αμερόληπτος φρουρός της νομιμότητας και των δικαιωμάτων και του Δήμου και του πολίτη – δημότη, σεβόμενος παράλληλα την αυτοτέλεια και την εγγύτητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό μία νέα, ανανεωμένη, επιχειρησιακά ικανή και δημοκρατικά υπεύθυνη δημοτική Αρχή απαιτείται να επιδείξει άμεση προσαρμογή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές της σύγχρονης, πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με αναδιάταξη της διοίκησης σε μεγάλη κλίμακα.

Μόνον με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο οργανωτικός εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δήμου και μέσα από αυτόν μπορεί να ασκηθούν αποτελεσματικότερα οι βέλτιστες πολιτικές, με στόχο τη νέα μεγάλη πρόκληση, δηλαδή, την ανάληψη σημαντικού και ενεργού ρόλου ως προς την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Τα δημοκρατικά εκλεγμένα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης κρίνονται στην πράξη:
από τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό του αύριο μίας πόλης που ασφυκτιά,
από την πραγματική ικανότητα άσκησης τοπικών πολιτικών ευεργετικών για τον Δήμο, την πόλη και τους κατοίκους της,
από τον σταδιακό λειτουργικό εκσυγχρονισμό και την υιοθέτηση πρωτοποριακών μεθόδων διοίκησης, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές,
από την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αξιοποίηση των οποίων πρέπει
να συντρέχουν τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις: η ωρίμανση προτάσεων, το διεκδικητικό πλαίσιο και η ισχυρή παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,
από την ευρύτατη δυνατή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η σύνθεση των παραπάνω ενεργειών προσδίδει ουσιαστικό περιεχόμενο στην πολιτική εντολή και την εκλογική νομιμοποίηση της Δημοτικής Αρχής ως τοπικής πολιτικής ηγεσίας.

Δημοτική Αρχή που δεν διαθέτει το απαραίτητο αξιακό μέγεθος, την ποιότητα ηγεσίας, τα υποκειμενικά και αντικειμενικά προσόντα να υλοποιήσει τα προαναφερθέντα ή στερείται τους αναγκαίους για την εκπλήρωση της αποστολής της οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, τείνει να εκφυλιστεί σε φορέα με συμβολικό/διαχειριστικό ή/και εκδικητικό χαρακτήρα.

Μια δημοτική Αρχή χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική και επιχειρησιακή ικανότητα, γίνεται αυτοαναφορική. Ταλανίζεται από παραλυτική εσωστρέφεια που την εμποδίζει να ασχοληθεί σοβαρά με τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου ασχολούμενη με την εσωτερική αναπαραγωγή της και τη μεσίτευση τοπικών συμφερόντων σε άλλα επίπεδα άσκησης της εξουσίας και όχι με την επίλυση των τοπικών προβλημάτων από τα δημοκρατικά νομιμοποιημένα και πολιτικά υπεύθυνα και υπόλογα, έναντι των τοπικών κοινωνιών, όργανα.

Είναι, αναμφίβολα, δύσκολο το εγχείρημα της ατομικής και συλλογικής βελτίωσης.
Κάθε αλλαγή προϋποθέτει μια απώλεια και κάθε απώλεια συνδέεται με έναν φόβο.
Τον φόβο μην καταστρέψουμε το προστατευτικό δίχτυ που περίτεχνα γύρω μας έχουμε απλώσει.

Για να πετύχουμε την αλλαγή πρέπει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να υποστηριχθούν εκείνες οι αυτοδιοικητικές πολιτικές προσωπικότητες και οι προτάσεις που θα τολμήσουν να καταστρέψουν το δίχτυ αυτοπροστασίας τους.

Προτάσεις και πρόσωπα – άνθρωποι της σύνθεσης και όχι του διχασμού, που θα σταθούν με ευθύνη και αποφασιστικότητα απέναντι στα χρονίζοντα ζητήματα και τις προκλήσεις «κάνοντας ένα άλμα μεγαλύτερο από την φθορά», σχεδιάζοντας στρατηγική, πολιτικές και δράσεις που θα αναπτύξουν την τοπική οικονομία και κοινωνία και θα τραβήξουν τον Δήμο μας έξω από τα «ελώδη στεκάμενα νερά» που έλεγε και ο Γιώργος Σεφέρης.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

.

  1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
  2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Πρόεδρος.
  3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ),Γενικός Γραμματέας.
  4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ), Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής.
  5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΜΠΑΣ, οικονομολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕΕ).
  6. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΑΝΤΖΗΣ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), επίκουρος Καθηγητής.
  7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), Τμήμα Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διδάκτωρ Αειφόρου Ανάπτυξης.
  8. ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ, δημοσιογράφος, μέλος Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
  9. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΖΑΙΟΣ, δημοσιογράφος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), μέλος ΔΣ (2015-2017), Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), μέλος ΔΣ (1997 – 2012).
  10. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), μέλος Διοικητικού Συμβουλίου (1996-2015).
  11. ΕΛΕΑΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, Δικηγόρος, LLM (U.L.Brussels)
  12. ΜΑΡΙΟΣ ΛΟΥΤΡΑΡΗΣ, Καθηγητής πιάνου, Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale de musique (Paris).
  13. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΔΟΥΝΗΣ, Οικονομολόγος, Χρηματοοικονομικός αναλυτής,
  14. ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΡΙΟΣ, οικονομολόγος, χρηματοοικονομικός αναλυτής.
  15. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, οικονομολόγος, χρηματοοικονομική και τραπεζική (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
  16. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΑΣ, Δικηγόρος
  17. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ, Msc Διοίκηση Μονάδων Πολιτισμού.
  18. ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, Εκδότης, Πολιτικός Επιστήμων.
  19. ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, Δικηγόρος

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.