Το μήλον της έριδος έγινε για μια ακόμα φορά ο ΠΑΟΔΑΠ ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Έκτακτη επιχορήγηση 80.000 € αιτήθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού (ΠΑΟΔΑΠ) κ. Σπύρος Παπασπύρος, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο (30/8/23) ως «εκτός ημερησίας διατάξεως» και … έγινε χαμός!

Και ενώ η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καψοκεφάλου προσπάθησε τεχνηέντως να περάσει το θέμα στο αθόρυβο, η τακτική της δεν έπιασε και ακούστηκαν οι αντιρρήσεις και οι κριτικές κυρίως δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Που αφορούν αυτές οι 80.000€; Όπως ενημέρωσε ο κ. Σπύρος Παπασπύρος φέτος υπήρξαν επιπλέον έξοδα, όπως αύξηση του κόστους λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου κατά 70.000€ λόγω αύξησης ωρών και ΦΠΑ (οι καθηγητές του Ωδείου ζήτησαν την πρόσληψή τους μέσω εταιρείας και αυτό έχει ΦΠΑ), επίσης στο τέλος του 2022 διαπιστώθηκαν δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο κόστους αποκατάστασης περίπου 37.000€, αύξηση στα έξοδα για τη λειτουργία του παραρτήματος του θερινού κινηματογράφου (σταθερή οθόνη + διαφορετικά καθίσματα), αύξηση κόστους κατά 30.000€ για πρόσληψη υπαλλήλων ΙΔΟΧ για φύλαξη και καθαριότητα στο στάδιο στο Στ. Κώτσης. Σύνολο περίπου 142.000€. Τα χρήματα αυτά πάρθηκαν από κωδικούς που θα λειτουργούσαν μετά το Σεπτέμβριο οπότε πρέπει να επιστραφούν για να λειτουργήσουν τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα. Όσον αφορά την ερώτηση του κ. Παπαμιχαήλ για τη διαμάχη των δύο σωματείων ΚΑΠ & ΓΣΑΠ, απάντησε ότι δεν εμπλέκεται ο ΠΑΟΔΑΠ, ο οποίος ομόφωνα ψήφισε το πρόγραμμα που δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές.  

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) είπε πως υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε αντίρρηση ενίσχυσης του ΠΑΟΔΑΠ,  «έρχεστε όμως προεκλογικά μετά από μία χρονιά που κυριολεκτικά τινάξατε την μπάνκα στον αέρα». Και συνέχισε πως: φτάνουμε σε τέτοια ύψη προϋπολογισμού και κρυβόμαστε πίσω από ΦΠΑ, τον οποίο είχαμε επισημάνει εμείς ότι θα αυξηθεί, αλλά δεν το είχατε λάβει υπόψη σας γιατί κάνετε συμψηφισμούς. Αναλογιστείτε πόσο κοστίζει η ενοικίαση εργαζομένων της Φιλαρμονικής! Δείτε τι γινόταν σε προηγούμενες Διοικήσεις. Υπέρ-διπλασιασμός! Και έρχεστε τώρα, μία δημοτική Αρχή που δανείζεται από τα χρήματα της επόμενης δημοτικής Αρχής 800.000€ για να κλείσει τις τρύπες, να ενισχύσουμε εκτάκτως τον ΠΑΟΔΑΠ κρύβοντας κάτω από το χαλί όλα αυτά τα οποία κάνετε και εντάσσονται σε ένα καθεστώς πελατειακό προεκλογικής εκστρατείας που το κάνετε με το χειρότερο τρόπο. Εμείς δεν θα το ψηφίσουμε.

Έντονη κριτική άσκησε και ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) λέγοντας πως εδώ είναι το δημοτικό συμβούλιο, το ανώτατο θεσμικό όργανο της πόλης και δεν μπορεί να λέγονται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με λίγα λόγια, είπε, ο πρόεδρος ομολόγησε ότι τα τέσσερα χρόνια αυτά «έριξε στα βράχια» τον ΠΑΟΔΑΠ και δεν κατάφερε να διαχειριστεί τα χρήματα τα οποία λάμβανε με την τακτική επιχορήγηση του Δήμου. Και έρχεται τώρα 30 μέρες πριν τις εκλογές να μπαλώσει ότι μπορεί. Διότι όταν δεν έχεις λεφτά να προκηρύξεις έναν διαγωνισμό δεν τον προκηρύσσεις. Τότε, όταν είπαμε ναι να δοθεί αυτή η λύση για τους καθηγητές, μας είχε πει ότι τα είχε τα χρήματα. Άρα μην επικαλούμαστε τον ΦΠΑ τον οποίο πληρώνει ο δημότης και δεν επιβαρύνει το Δήμο. Δικαιολογίες του τύπου ηλεκτρικό ρεύμα και ζημιές, αύξηση των εξόδων στο δημοτικό κινηματογράφο … Γιατί κάναμε δημοτικό κινηματογράφο κε Δήμαρχε άμα δεν είχαμε λεφτά; Θέλουμε να προσλάβουμε ΙΔΟΧ χωρίς να έχετε χρήματα; Χωρίς να κάνετε σωστό κουμάντο στο 1.100.000 που σας έχει ψηφίσει το Δ.Σ. και η συστατική πράξη του Ν.Π. και έχετε το θράσος να έρθετε τώρα να μας πείτε δεν τα κατάφερα και θέλω 80.000ευρώ;

Στις 10-5-23 είχα στείλει μια επιστολή στον κ. Δήμαρχο με θέμα «έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας στη λειτουργία του Ν.Π. ΠΑΟΔΑΠ» και μεταξύ άλλων ανέφερα ότι υπάρχει ένα θέμα που εξακολουθεί και οδηγεί σε αντιθεσμικές συμπεριφορές και αναφέρω τη μη εφαρμογή της νομιμότητας με το γνωστό θέμα της ονοματοδοσίας, για τις συμβάσεις της Φιλαρμονικής που η επόμενη σύμβαση ξεκίνησε το Φεβρουάριο ενώ είχε λήξει ένα χρόνο και οι εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς καμία σύμβαση και κανείς ακόμα και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει πως πληρώθηκαν. Και επίσης το τραγελαφικό γεγονός που μας κάλεσε ο κ. Παπασπύρος να συνεδριάσουμε εκ των υστέρων αφού είχε ανεβάσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις αποφάσεις. Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν πήρε θέση σε αυτό και συγκάλυψε τον κ. Παπασπύρο.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς εστίασε μόνο στην μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που υπέστη ο Οργανισμός τη φετινή χρονιά. Ανέφερε ότι ο κ. Παπασπύρος ζήτησε ουσιαστικά 140.000€ έκτακτη επιχορήγηση, χρήματα που δεν μπορεί να διαθέσει ο Δήμος και έτσι χορηγούν 80.000€. Κατηγόρησε δε τους αντιδρώντες επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι δεν θέλουν να πραγματοποιηθούν τα προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ, συμπέρασμα που έφερε έντονες αντιδράσεις.

Με τον κ. Οικονόμου να λέει ότι δεν περίμενε ποτέ από το Δήμαρχο να γνωρίζει οικονομικά και να τους κάνει και κριτική. Προφανώς διαστρεβλώνει αυτά τα οποία είπαν. Υπήρχε κακοδιαχείριση, έγιναν υπερβολικά κόστη σε εκδηλώσεις γιατί φέτος είναι προεκλογική χρονιά. «Και μας λέτε ότι εμείς ακυρώνουμε τα προγράμματα;» ρώτησε. Εσείς δεν κάνατε σωστό προϋπολογισμό. Σας είχαμε πει και για τις δαπάνες τον Ιανουάριο για το που θα πάει το κόστος το ηλεκτρικό δεν το καταλάβατε τότε. Δείτε στα πρακτικά τι έλεγε ο Δήμαρχος, έλεγε ότι είμαστε μακριά νυχτωμένοι. Τελικά τα νούμερα που σας λέγαμε εμείς επιβεβαιώθηκαν και αυτή τη φορά. Θα μας φορτώσετε όλες τις παθογένειες της δικής σας Διοίκησης!

«Πως τα μαθηματικά του Δημάρχου βγάλανε ότι εμείς λέμε ότι πρέπει να πληρώσουν οι δημότες, δεν ξέρω», αναρωτήθηκε και ο κ. Μυλωνάκης. Έθεσε δε ένα θέμα στον Δήμαρχο, αν εκείνος δεν τα κατάφερνε με τον προϋπολογισμό του δήμου, το υπουργείο Εσωτερικών θα του έδινε επιπλέον χρήματα;

Παρόλα αυτά ο κ. Παπασπύρος υπήρξε ανυποχώρητος, δημιουργώντας μεγαλύτερη ένταση με τα λεγόμενά του, ξεθάβοντας δε γεγονότα από τον ΟΑΔΑΠ επί διοίκησης Μυλωνάκη για τα οποία έχει πάρει προ πολλού αποστομωτικές απαντήσεις και αρνούμενος ότι στο πρόγραμμα χρήσης των γηπέδων από τα αθλητικά σωματεία που ψηφίστηκε  υπήρχαν αλλαγές (αλλαγές που παραδέχονται με ανακοινώσεις τους και τα δύο σωματεία ότι έγιναν).

Να σημειωθεί πως ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ, που υπήρξε και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, έβαλε στη θέση του θα λέγαμε τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη (ο οποίος υπερψήφισε) απαντώντας του ότι αυτή τη στιγμή στο Ωδείο η πληρωμή των καθηγητών είναι από τα ανταποδοτικά τέλη και περνάει μέσω ενδιάμεσου φορέα (ιδιώτη) και δεν είναι εργαζόμενοι του δήμου. Και σχετικά με την πρόσληψη ΙΔΟΧ εργαζομένων, πως ο Οργανισμός διαθέτει 100 εργαζόμενους στο σύνολο και θα πρέπει να τοποθετηθεί ο καθένας στη θέση που πρέπει. Και αν κάποιος θεωρεί ότι έχει άδικο ας του πάει στοιχεία και να το αποδείξει.

Η έκτακτη επιχορήγηση εγκρίθηκε με την ψήφο της προέδρου του Δ.Σ., η οποία πιάστηκε διπλή λόγω ισοψηφίας.  Δεν θα περνούσε αν δύο μέλη της «Νίκης πολιτών» δεν ψήφιζαν «απέχω» παρότι η υπόλοιπη παράταξη καταψήφισε.

Χάθηκε η ουσία … stop

Σε μια διαχείριση η ουσία είναι κανείς να βάζει προτεραιότητες και να αξιολογεί την κάθε κατάσταση, να διακρίνει το επείγον από το δευτερεύον. Έτσι θα μπορεί να δημιουργήσει έναν λειτουργικό προϋπολογισμό και θα αποφύγει στο τέλος να βγει χρεωμένος και μάλιστα όταν τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν είναι δικά του.

Κάτι τέτοιο, όπως αποδεικνύεται, δεν συνέβη στον ΠΑΟΔΑΠ. Όπου ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, προφανώς δεν δόθηκε το βάρος εκεί. Η Διοίκηση αναλώθηκε σε «χορούς και πανηγύρια», σε δημιουργίες διπλού θερινού κινηματογράφου (δεν μας έφτανε ο ένας!!! ), σε παράνομες ονοματοδοσίες σε κτίρια με σάπια καλώδια ρεύματος, σε ακριβά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν της φτάνουν δε οι 100 υπάρχοντες υπάλληλοι και θέλει να προσλάβει περισσότερους λες και έχει να κάνει με το Δήμο Αθηναίων και τις αμέτρητες εγκαταστάσεις!

Αν και ετησίως επιχορηγείται από το δήμο με 1.100.000 ευρώ (λεφτά των δημοτών), ο κ. Παπασπύρος πρότεινε την αύξηση του ποσού γιατί όπως είπε ο Οργανισμός γιγαντώθηκε …

Όμως ως γνωστόν «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους». Γιγαντώνεις έναν Οργανισμό όταν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να τον λειτουργήσεις και όχι για προσωπική προβολή.  Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κατάφερε και συγκέντρωσε σχεδόν όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου επιβαρύνοντας το Ν.Π., ενώ θα μπορούσε να αφήσει ορισμένες να τις αναλάβουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη ή ακόμα και η Αντιδημαρχία Νεολαίας δίνοντας έτσι μια ανάσα στον ΠΑΟΔΑΠ. Όφειλε να ασχοληθεί πρωτίστως με τα λειτουργικά προβλήματα του Οργανισμού και τα βασικά προγράμματα. Αλλά δυστυχώς υπερίσχυσε η αλαζονεία.

Ο κ. Οικονόμου πλήρως ενημερωμένος όπως πάντα και με στοιχεία είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη επίδραση της ενεργειακής κρίσης στον ΠΑΟΔΑΠ. Είχε σημάνει το καμπανάκι για την αύξηση κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως δεν εισακούστηκε. Ερεύνησε και τη λειτουργία των Φιλαρμονικών άλλων δήμων που έχουν λιγότερα έξοδα, αλλά και πάλι η ισχυρογνωμοσύνη του προέδρου επικράτησε της λογικής.

Ο κ. Μυλωνάκης μίλησε για αντιθεσμικές συμπεριφορές και για έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας στη λειτουργία του Ν.Π.! Για παραπλάνηση των μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού! Παραπτώματα που επισύρουν εισαγγελική παρέμβαση. Αλλά ποιος τον άκουσε;

Δύο τελευταίες επισημάνσεις:

  • Ας σταματήσει το «παραμυθάκι» ότι «αν δεν ψηφίσετε το χ, ψ, θα βγω να πω στους πολίτες τι κακοί που είστε». Οι πολίτες δεν είναι χάπατα και αντιλαμβάνονται περισσότερα από ότι νομίζουν αυτοί που χρησιμοποιούν τη φράση ως μοχλό πίεσης. Έλεος πια, μην προσβάλετε την νοημοσύνη τους!
  • Δεύτερο «παραμυθάκι» προεκλογικό που αφορά τη διαμάχη των δύο αθλητικών σωματείων με επίκεντρο τον ΠΑΟΔΑΠ: η ΚΑΠ, λέει (δια στόματος κ. Παπασπύρου), έχει γραμματέα μέλος αντιπολιτευόμενης παρατάξεως. Να σας διαφωτίσω λοιπόν ότι και η ΑΕΑΠ έχει μέλος στο Δ.Σ. της τωρινό επικεφαλής άλλης αντιπολιτευόμενης παρατάξεως. Στο Δ.Σ. της ΣΑΝΤΑ μέλος είναι ο αδελφός του επικεφαλής τρίτης αντιπολιτευόμενης παρατάξεως. Και ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρος ήταν επί σειρά ετών μέλος στο ΔΣ στο σύλλογο του Αγίου Ιωάννη, κλπ. Οπότε, όποιος συμμετέχει σε συλλόγους και σωματεία μπαίνει στο στόχαστρο μαζί με την παράταξη που ανήκει;; Τέτοιου είδους αναφορές οδηγούν τη σκέψη των πολιτών σε άλλα σκοτεινά καθεστώτα …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.