Είναι οριστικό με νομοσχέδιο καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές (Νομοσχέδιο)

Με τις ψήφους της Ν.Δ. έγινε δεκτό αργά το βράδυ της Τρίτης (3/10), το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Νίκη, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι Σπαρτιάτες.

Κατά τη συζήτηση, η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική, καθώς τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η ΚΕΔΕ είχαν ζητήσει την απόσυρσή του και τη συζήτηση των διατάξεων μετά τις εκλογές.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου ενώ η Ν.Κεραμέως, όσο και ο Θ. Λιβάνιος προχώρησαν σε διευκρινήσεις. Ο τελευταίος μάλιστα επιτέθηκε και στην ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι ήταν ενήμερη για τις διατάξεις του νομοσχεδίου 10 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές.

Το εν λόγω νομοσχέδιο καταργεί τα ΝΠΔΔ, τις σχολικές επιτροπές, προβλέπει μετακινήσεις προσωπικού, λογοδοσία δημοτικού συμβουλίου και γενικότερα, μαζί με διατάξεις που ενσωματώθηκαν σε τροπολογία , περιλαμβάνει πολλές αλλαγές που αφορούν στο σύνολο της λειτουργίας των ΟΤΑ.

«Αυτοί που θα κερδίσουν στις εκλογές, θα έχουν 2,5 μήνες μπροστά τους να προετοιμάσουν την ανάληψη της ηγεσίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, θα ψηφιστούν οι νέοι οργανισμοί των δήμων. Οι καταργούμενες μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να γίνει η νέα δομή του δήμου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σχολικές επιτροπές

Με το νομοσχέδιο, από την 30ή/6ου/2024 οι αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών μεταφέρονται στους οικείους δήμους προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των σχολικών μονάδων σε κεντρικό επίπεδο. Επίσης συστήνεται πάγια προκαταβολή με διαχειριστή το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας για τη στήριξη της λειτουργίας της. Προβλέπεται επίσης η λύση των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων την 31η/12ου/2023, τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, που μεταφέρονται στους δήμους. Το δημοτικό συμβούλιο δύναται να συγκροτεί επιτροπές για τη βέλτιστη διαχείριση των θεμάτων των νομικών προσώπων που καταργούνται. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη.

Δείτε το νομοσχέδιο:

NOMOΣΧΕΔΙΟ

Πηγή: aftodioikisi.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.