Το ντέρμπυ της Β΄ Κυριακής! Και τώρα ποιον Γιάννη θα επιλέξουμε;

Γιάννης Μυλωνάκης VS Γιάννης Σταθόπουλος

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το τελευταίο διάστημα επαναλάμβανα συχνά ότι δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα για την Αγία Παρασκευή να είναι από την αρχή έως το τέλος μία μεγάλη έκπληξη! Έγραφα επίσης πως οι εθνικές εκλογές δεν αποτελούν απαραίτητα μπούσουλα για τις δημοτικές και ότι οι πολίτες έχουν διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά το άμεσο αστικό περιβάλλον τους. Κάποιοι σχολίαζαν ότι γράφω ανοησίες, να όμως που βγήκα αληθινή.

Η κοινωνία της Αγίας Παρασκευής, παρά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας κεντρικά, σε τοπικό επίπεδο την αποκήρυξε και την έφερε από την 3η θέση και κάτω. Ο απερχόμενος Νεοδημοκράτης δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς όχι μόνο έχασε τις εκλογές, αλλά βρέθηκε στην 3η θέση και εκτός της Β’ Κυριακής, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην πόλη. Τι έφταιξε; Πιθανά η έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής, η τοξικότητα που απλώθηκε στην πόλη, η έντονη προβολή της κομματικής ταυτότητας (αρχικά, γιατί στην συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον του κυβερνόντος κόμματος), η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το δήμο, η δυσαρέσκεια  για την καθαριότητα, κ.α.. Θεωρώ ότι η προεκλογική προσπάθεια προβολής έργων της τελευταίας στιγμής δεν έπεισε τους κατοίκους. Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Με αποκορύφωση την ανακοίνωση την παραμονή των εκλογών για δημιουργία skatepark κλειστού τύπου!!! Ακούστηκε πολύ ειρωνικό όταν εδώ και χρόνια τα αθλητικά σωματεία παλεύουν για ένα προπονητήριο το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Μια λάθος κίνηση που σχολιάστηκε ευρέως αρνητικά και έφερε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η έκπληξη ήρθε από το Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή) και την πρωτιά που πέτυχε. Ως επί τω πλείστον οι προγνώσεις τον τοποθετούσαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όμως τα ποσοστά του να έρθει πρώτος ήταν λίγα. Και όμως έκανε τη διαφορά. Τι βοήθησε; Προφανώς η νέα νοοτροπία και ο καινούργιος τρόπος δράσης. Οι Αγιοπαρασκευιώτες είδαν στους «Αλλάζουμε» έναν άλλο τρόπο σκέψης, έναν συνδυασμό που ξεκίνησε ως ομάδα, συνέχισε να δρα ως ομάδα και που βγήκε στους δρόμους και απέκτησε αμεσότητα μαζί τους. Μια τολμηρή και πρωτοποριακή κίνηση για το μέλλον. Στο πλευρό του Γιάννη Μυλωνάκη υπάρχουν διακεκριμένα άτομα, επιστήμονες, που ανάλογα με την εξειδίκευσή τους δεσμεύονται να πάνε την πόλη ένα βήμα παρά πέρα. Ο Γιάννης Μυλωνάκης δεσμεύτηκε να αλλάξει την Αγία Παρασκευή, δεσμεύτηκε για Ανανέωση τώρα και έτσι έγινε ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου.

Στο δεύτερο γύρο καλείται να αντιμετωπίσει το Γιάννη Σταθόπουλο (Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής), έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αντίπαλο. Έναν πρώην δήμαρχο με σημαντική πολιτική ιστορία στην Αγία Παρασκευή και το μεγαλύτερο σε αριθμό υποψηφίων ψηφοδέλτιο, που αντανακλά την εμπιστοσύνη που του δείχνει μεγάλος αριθμός πολιτών. Έχει δίπλα του αξιόλογους επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος και στελέχη δοκιμασμένα στη διοίκηση της πόλης. Ο Γιάννης Σταθόπουλος έχει την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης θητείας του, αυτής που οδήγησε στην απόκτηση της εμβληματικής βίλας Ιόλα με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού τοπόσημου και της απόκτησης χρηματοδότησης για το νέο δημαρχείο. Δεσμεύτηκε να θέσει την Αγία Παρασκευή σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου και σε Δημοτική αυτοδιοικητική αλλαγή.

Τα προγνωστικά ανάμεσα στους δύο Γιάννηδες είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αυτό όχι μόνο εξαιτίας των προσόντων και των ικανοτήτων τους, αλλά κυρίως γιατί ενέχονται και έτεροι παράγοντες. Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για παρασκηνιακό δόσιμο «γραμμών» από επικεφαλής άλλων παρατάξεων που πολλές φορές ακολουθούνται από υποκειμενικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια.

Αρκεί όμως να δοθεί μια «γραμμή» από κάποιον επικεφαλής και να στραφούν όλοι οι ψηφοφόροι του προς την κατεύθυνση που τους δείχνει; Είναι δυνατόν να πειστούν οι οπαδοί ενός κομματικού προσανατολισμού να ψηφίσουν εντελώς αντίθετα; Είναι δυνατόν κάποιοι να ψηφίσουν υποψήφιο που δεν συμπαθούν μόνο και μόνο επειδή το υπέδειξε ο αρχηγός; Δύο είναι οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση: ή πάνε στο παραβάν και ψηφίζουν κατά συνείδηση ή απέχουν …

Και η αποχή ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν ….

Γι’ αυτό δεν ακολουθούμε “γραμμές” (οπουδήποτε κι αν δείχνουν), ψηφίζουμε κατά συνείδηση, με κριτική σκέψη και προς όφελος της πόλης …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.