Μηνύματα των επικεφαλής παρατάξεων για την επέτειο του ΟΧΙ 1940

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μεταφέρει σημαντικά μηνύματα στο σήμερα. Συμβολίζει την αντίσταση ενός μικρού κράτους απέναντι στον ισχυρό σύμμαχο της γερμανικής επικυριαρχίας, επιλογή που οι περισσότεροι παρατηρητές της εποχής θα χαρακτήριζαν καταδικασμένη. Κι όμως, η ενότητα του λαού, η σταθερή προσήλωση στο ιδανικότης Ελευθερίας, οδήγησαν τους προγόνους μας στην επίτευξη μιας εποποιίας που γράφτηκε ανεξίτηλα στα βιβλία της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Η Ελευθερία δεν κληρονομείται, αλλά θα πρέπει ο καθένας από εμάς να καταβάλλει το μερίδιό του για την προάσπισή της, είτε αυτή η προάσπιση αφορά την εδαφική κυριαρχία, είτε το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Η 28ηΟκτωβρίου δεν είναι επέτειος, αλλά υπόμνηση του καθήκοντος που έχουμε όλοι οι Έλληνες.

Σήμερα, τον συμβολισμό εκείνης της θυσίας δεν πρέπει να τον υποβιβάσουμεσε μία «εθιμοτυπική» εκδήλωση. Απεναντίας, οφείλουμε να τον ανασύρουμε στον νου κάθε φορά που θα βρισκόμαστε απέναντι στις καθημερινές, μεγάλες και μικρές, προκλήσεις. 

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους «όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» είναι να φανούμε αντάξιοί τους, συνεισφέροντας, κάθε μέρα, με κάθε τρόπο ώστε να πάμε την Πατρίδα μας ψηλότερα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

Γιάννης Μυλωνάκης

Δήμαρχος

**********************************************************

Ογδόντα τρία χρόνια από την έναρξη της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού, ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό του γερμανικού Άξονα, τιμούμε όλους εκείνους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία στα βουνά της Πίνδου και στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους επίδοξους κατακτητές.

Η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι υπόθεση όλων μας καθημερινά και ανυποχώρητα.

Και όπως έγραψε ο Βρετανός Ιστορικός Κ. Μακένζι:

«Όταν αυτός ο πόλεμος θα γίνει ανάμνηση, η Ελλάδα θα είναι εκείνη που στις σελίδες της ιστορίας της θα αποδίδεται η τιμή ότι είναι η πρώτη χώρα που τσάκισε το αήττητο του Άξονα».

Γιάννης Σταθόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

************************************************************

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια χρυσή σελίδα στην νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας. Παρά τη στρατιωτική και αριθμητική υπεροχή των Ιταλών στην παγωμένη Πίνδο, οι Έλληνες απέκρουσαν με σθένος, ηρωισμό και αυτοθυσία  την απρόκλητη  επίθεση.  Η αθάνατη ελληνική ψυχή αποκρίθηκε με λεβεντιά στο κέλευσμα της ιστορίας και διατράνωσε στην ανθρωπότητα την ακλόνητη πεποίθησή της, να προασπίσει μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος τα πάτρια εδάφη.

Το ιστορικό έπος του 1940  στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, δεν ήταν απλά μια επιτυχημένη στρατιωτική απάντηση σε έναν άνισο αγώνα. Ήταν μια έκφραση της αδούλωτης φύσης των Ελλήνων, της αξιοπρέπειας και του πάθους τους για ελευθερία.

Η ιερή ωστόσο μέρα της 28ης  Οκτωβρίου, δεν πρέπει να αποτελεί μόνο επέτειο εορτασμού και ιστορικής μνήμης. Με αφορμή τις εξελίξεις,  τους κινδύνους και  τις απειλές που εμφανίζονται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε το χρέος και το  καθήκον μας απέναντι στην Πατρίδα,  αναγνωρίζοντας την σημασία και  τιμώντας  τις θυσίες των προγόνων μας. Είναι το  μεγάλο μας εθνικό κεκτημένο, που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως ιερή παρακαταθήκη στην νέα γενιά. Να  κάνουμε πράξη το όραμα που τους ενέπνευσε : Μια  ισχυρή Πατρίδα που να εμπνέει σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Την Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ΄40.

Σήμερα  υψώνουμε το σύμβολό μας, την Ελληνική Σημαία, για να τιμήσουμε το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, την ακέραιη στάση και τις θυσίες των προγόνων μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Γιώργος Οικονόμου

Αντιπτέραρχος Μηχανικός ε.α.

Δημοτικός Σύμβουλος