Δαχτυλίδι αισιόδοξης διαδοχής, αλλά με πολλά βαρίδια …

Lord of the rings, The ring

Το «καυτό» παραταξιακό δαχτυλίδι στο χέρι του Βασίλη Σάρκουλα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα των ενδοπαραταξιακών εκλογών της δημοτικής παράταξης που δημιούργησε ο Βασίλης Ζορμπάς μας ξάφνιασε. Η εκλογή του Βασίλη Σάρκουλα με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους ήταν αναμενόμενη αν σκεφτεί κανείς τις πολύ καλές σχέσεις των δύο αντρών. Ο Βασίλης Σάρκουλας βρίσκεται στο πλευρό του πρώην επικεφαλής επί σειρά ετών γεγονός που οδηγεί στον χαρακτηρισμό του από ορισμένους ως το πολιτικό «παιδί» του Βασίλη Ζορμπά.

Ο Βασίλης Σάρκουλας είναι οδοντίατρος και γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή. Πρώτη φορά εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος το 2010 με την παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ από το 2011 έως το 2014 και στη δεύτερη θητεία του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά τελεί χρέη Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Καθημερινότητας και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Μέχρι τώρα υπηρέτησε πιστά την δημοτική παράταξη την οποία βρέθηκε να οδηγεί. Μία δυνατή επιτυχία, αλλά και μια δύσκολη ευθύνη.

Κάθε αρχή έχει το τέλος της …

Η «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» διέγραψε μια σεβαστή πορεία με επικεφαλής τον Βασίλη Ζορμπά κάνοντας δύο θητείες και παρουσιάζοντας σημαντικό έργο. Όταν έχασε τις εκλογές το 2014 αυτό έγινε με πολύ μικρή διαφορά από τον πρώτο και αφού είχε οδηγηθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών (49,18% έναντι 50,82% του κ. Σταθόπουλου). Οι πρόσφατες όμως δημοτικές εκλογές της επέφεραν βαριά ήττα κατακρημνίζοντας την στην τρίτη θέση με σημαντική μείωση ψήφων (18,75%). Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να την αναλάβει ο Βασίλης Σάρκουλας. Μια διαδοχή που πιθανά να ωφελούσε περισσότερο αν είχε γίνει μερικούς μήνες νωρίτερα και ήταν αυτός που θα οδηγούσε την «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» στις εκλογές. Ίσως οι συσχετισμοί και τα αποτελέσματα να ήταν κατά πολύ διαφορετικά.

Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση αναλαμβάνει το τιμόνι. Και σκέφτεται κανείς κατά πόσο είναι δυνατή πλέον η ανάσταση της παράταξης και αν ακόμα είναι εφικτή. Αναρωτιέται τι μπορεί να αλλάξει από δω και πέρα ο νέος επικεφαλής, ώστε να δοθεί ανοδικός αέρας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη στον Επικοινωνία 94FM ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γίνει ο απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να εντοπιστούν τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν και να αποφασιστεί πώς η παράταξη θα ξαναμπεί σε τροχιά διεκδίκησης της δημαρχίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μίλησε για ενότητα και εμπλουτισμό με νέα στελέχη.

Η ουσία είναι ότι για να κάνει μια νέα αρχή αξιόλογη θα πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια που τραβούν πίσω την παράταξη. Να απαλλαγεί από στελέχη που επηρεάζουν αρνητικά και οδηγούν σε εσωστρέφεια και απομόνωση. Δύσκολο βέβαια γιατί ορισμένα από αυτά βρίσκονται στον πολύ στενό πολιτικό και συνεργατικό του κύκλο. Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο είναι θετική η ενεργή παρουσία του πρώην αρχηγού Βασίλη Ζορμπά στο δημοτικό συμβούλιο. Φοβάμαι πως ίσως φρενάρει ή επηρεάσει κάποιες προσπάθειες ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι θα μπορέσει ο Βασίλης Σάρκουλας να ακολουθήσει τη δική του πορεία ή θα συνεχίσει πάνω στην προηγούμενη φθαρμένη γραμμή, κάνοντας μικρές ασήμαντες αλλαγές, που μπορεί στο τέλος να μην έχουν καμία ουσία; Ένα πρώτο test – drive που περιμένουμε με αγωνία είναι η επερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο κ. Ζορμπάς παραμένει μεν δήμαρχος, επικεφαλής όμως της παράταξης είναι ο κ. Σάρκουλας!

Κάποιοι εικάζουν ότι ο Βασίλης που έφυγε θα είναι πάλι εκείνος που θα κινεί τα νήματα. Αν ισχύσει αυτό θα είναι αναπόφευκτο να γίνουν τα ίδια λάθη που οδήγησαν στην πανωλεθρία του Οκτωβρίου.

… και κάθε τέλος έχει μια αρχή

Τι πρέπει να κάνει τώρα ο Βασίλης Σάρκουλας; Μπορεί να ακουστεί ακραίο αλλά είναι αναγκαίο. Να αλλάξει εντελώς την παράταξη από ονόματος έως σήματος. Νέος τίτλος με νέο λογότυπο. Να αφήσει πίσω τα καμένα και να κάνει μια καινούργια αρχή. Να φέρει δίπλα του φρέσκα στελέχη με όρεξη για δουλειά που θα λειτουργούν ως ομάδα και όχι υποκινούμενα από προσωπικό πολιτικό όφελος και εγωισμούς. Στελέχη που θα τρέξουν για την παράταξη με ιδέες εκσυγχρονισμού, συμβατές με την εποχή και την τεχνολογική εξέλιξη.

Να την κάνει εξωστρεφή και να την φέρει σε επικοινωνία με τους πολίτες. Να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης με τους άλλους επικεφαλής. Ουσιαστικά να την «χτίσει» από την αρχή, διαφορετικά δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Το παραταξιακό δαχτυλίδι λοιπόν στο χέρι του Βασίλη Σάρκουλα.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.