Δικαίωση για τον Γιάννη Αργυρό. Άκυρη η απόφαση Ζορμπά για παύση του από αντιδήμαρχος (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 11 Οκτωβρίου 2023 και ενώ η δημοτική Αρχή Ζορμπά έχει υποστεί μεγάλη ήττα την Α’ Κυριακή των δημοτικών εκλογών, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Γιάννης Αργυρός τολμά δημόσια να εκφέρει την άποψή του για την επιλογή της Β’ Κυριακής. Ευθαρσώς και με ευγενικό τρόπο στηρίζει δημόσια τον (τελικά νικητή) Γιάννη Μυλωνάκη. Η επιλογή αυτή, που ήταν αντίθετη από αυτή της παράταξης, και η δημόσια παραδοχή της του στέρησαν την Αντιδημαρχία. Οκτώ ημέρες μετά ο απερχόμενος Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς του αφαιρεί τις αρμοδιότητες με την απόφαση υπ. αριθ. 628/2023 και με την απόφαση υπ. αριθ. 650/2023 τον παύει από Αντιδήμαρχο.

Άμεσα ο κ. Αργυρός προσφεύγει ως έχει έννομο δικαίωμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για ακύρωση των δύο αποφάσεων.

Και κερδίζει!

Το Τμήμα Εποπτείας ΟΤΑ κάνει δεκτή την προσφυγή και ακυρώνει τις αποφάσεις του Δημάρχου (αποκλειστικό έγγραφο του aparaskevi-images.gr). Σύμφωνα με την νομοθεσία η θητεία του Αντιδημάρχου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1 έτους. Ωστόσο ο Δήμαρχος μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση ορισμού αντιδημάρχου αφού διέλθουν 6 μήνες από τον ορισμό του με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση. Η αιτιολογία αφορά την πλημμελή άσκηση καθηκόντων και πρέπει να περιέχει όλα τα ουσιώδη συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους λόγους και στις αιτίες που οδήγησαν στην παύση του κ. Αργυρού (η απόφαση στο τέλος του κειμένου).

Σαφώς ο κ. Ζορμπάς μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον ειδικής Επιτροπής σύμφωνα με τα άρθρα 151 και 152 του ν. 3463/2006, αλλά αναρωτιέται κανείς αν έχει νόημα μια τέτοια κίνηση. Ίσως μόνο για να κερδηθεί λίγος χρόνος μέχρι την λήξη της θητείας του στις 31/12/2023. Γιατί διαφορετικά θα πρέπει να επαναφέρει στη θέση του τον κ. Αργυρό και να του αποδώσει πλήρως την χαμένη αντιμισθία.

Η «δημοκρατία» του κ. Ζορμπά αποδεδειγμένα πια αποτυγχάνει. Ως ένας δήμαρχος που επί δύο θητείες διαχειρίστηκε τα θέματα της πόλης, στο τέλος παρουσιάστηκε τιμωρητικός απέναντι σε συνεργάτες και (πρώην) φίλους που στάθηκαν στο πλευρό του και τον στήριξαν στα καλά και στα δύσκολα. Διέγραψε με ευκολία όποιον είχε αντίθετη πολιτική άποψη από την δική του και την εξέφρασε ως ελεύθερος πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα. Εξάλλου τι είχε να χάσει πια; Εκτός μόνον από την υστεροφημία του.

Όμως στα δημοκρατικά καθεστώτα υπάρχουν νόμοι που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και που προστατεύουν τους πολίτες, όπως στην περίπτωση του κ. Αργυρού.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων