Κυνήγι μαγισσών κάτω από το βουνό του Υμηττού!

Photo by arkas

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ο Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από μία θεοκεντρική αντίληψη, φόβο και υπακοή στα τότε υπάρχοντα δόγματα και κοινωνικές ανισότητες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Ιερά Εξέταση που είχε δημιουργηθεί τον 13ο αιώνα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Ιερά Εξέταση καταδίκαζε οτιδήποτε θεωρούσε αίρεση και οι άνθρωποι διώκονταν λόγω θρησκείας σε μία εποχή όπου η αμαρτία και η αρετή είχανε πάρει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα τον περιορισμό και τον υπερβολικό έλεγχο. Ένα εκρηκτικό μείγμα εμμονικής υστερίας, άγνοιας και φόβου πυροδότησε ένα φανατισμένο κυνήγι μαγισσών.

Οι κυνηγοί μαγισσών ταξίδευαν από χωριό σε χωριό δίνοντας οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει μια μάγισσα. Όταν έφθανε ο κυνηγός στο χωριό θα έπρεπε όλοι να συνεργαστούν και να υποδείξουν τις μάγισσες της περιοχής. Όσοι αρνούνταν να συνεργαστούν αυτόματα θεωρούνταν ύποπτοι όπως και όσοι επιχειρούσαν να βοηθήσουν τις μάγισσες που κατηγορούνταν δημόσια. Οι δίκες δεν παρείχαν καμία πιθανότητα αθώωσης, αυτός που κατηγορούνταν δεν έπρεπε να αθωωθεί με κανέναν τρόπο. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αβάσιμα και η όλη διαδικασία περιλάμβανε άγρια βασανιστήρια.

Ο όρος «κυνήγι μαγισσών» σήμερα συχνά αναφέρεται σε εξονυχιστικές έρευνες που προκαλούνται από πανικό για «υποτιθέμενες» παρατυπίες που δεν έχουν σχέση πλέον με τη μαγεία.

Ένα νέο κυνήγι μαγισσών έχει ανθίσει το τελευταίο διάστημα κάτω από τον Υμηττό στην πόλη της Αγίας Παρασκευής. Ένα κυνήγι μαγισσών με πολλά κοινά σημεία με εκείνο του Μεσαίωνα. Η έλλειψη μόρφωσης, το μίσος και ο φόβος για αυτό που δεν μπορεί να ελεγχθεί, ο πανικός απέναντι σε κάθε κίνημα αντίστασης ή ανεξαρτητοποίησης οδηγεί σε μια σύγχρονη πυρά. Η ελευθερία επιλογής και η δημόσια έκφρασή της τιμωρείται αυστηρά, με αβάσιμα στοιχεία, πολλές φορές κατασκευασμένα και με πλήρη εκμετάλλευση της υπάρχουσας εξουσίας. Κλήσεις σε απολογία, μεθοδευμένες τιμωρίες, κατασυκοφάντηση και διασυρμός είναι τα νέα όπλα του σύγχρονου Ιεροεξεταστή. Η εξουσία σε πλήρη χρήση και εκμετάλλευση.

Όλα αυτά σε μια κρίση πανικού και κακίας. Αποτέλεσμα του χαρακτήρα ατόμων που δεν μπορούν να διαχειριστούν την ήττα και προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα, «εχθρούς» για να εξοντώσουν. Εκφάνσεις μνησικακίας, ανασφάλειας και θυμού.

Στη σημερινή εποχή η μόνη και ικανή κατάληξη όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι η απαξίωση των σημερινών «Ιεροεξεταστών», καθότι οι εποχές έχουν αλλάξει και οι μάγισσες δεν διώκονται πια. Αντίθετα τα θύματα της αδικίας κάποια στιγμή με το πλήρωμα του χρόνου δικαιώνονται και αποκαθίστανται. Έχει αποδειχτεί στο πρόσφατο παρελθόν και θα συμβεί ξανά.

Από τη μία η Αγία Παρασκευή αποχαιρετά το έτος 2023 με τον δικό της mini δημοτικό και πολιτικό Μεσαίωνα, προσβλέποντας από την άλλη στον ερχομό μιας δημοτικής και πολιτικής Αναγέννησης το 2024!

Photo by arkas

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.