Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας 2024: Στο σκοτάδι Δημαρχείο και κολυμβητήριο

Photo//pexels.com

Γράφει η Λένα Μαρκή

Λίγο πριν τη λήξη του 2023 κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση των βασικών έργων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου εμπλέκεται οικονομικά η Περιφέρεια Αττικής, μας δημιουργήθηκαν απορίες και κάναμε ανακαλύψεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο στραφήκαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τσεκάραμε την δική της οπτική γωνία. Στον «Πίνακα 1: Διαμόρφωση Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων 2024» που αφορά σε χρηματοδότηση με ιδίους πόρους της Περιφέρειας και με ημερομηνία απόφασης 21-12-2023 περιλαμβάνονται τα εξής:

ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ

Ανέγερση νέου Δημαρχιακού Μεγάρου: επί συμβατικού αντικειμένου 13.871.017,48 € από τα οποία μέσα στα έτη 2022-2023 έχουν καταβληθεί συνολικά 2.578.984 €. Για το έτος 2024 οι προτεινόμενες πιστώσεις αφορούν το ποσό των 500.000 €!!! Παρατηρώντας τα ποσά λύνονται αυτομάτως πολύ σημαντικές απορίες (και επιβεβαιώνεται παλιότερο άρθρο μας) όπως γιατί ο ανάδοχος επιθυμεί διακαώς να αποχωρήσει από το έργο. Όταν σε ένα έργο που έπρεπε ήδη να έχει αποπερατωθεί από το καλοκαίρι του 2023, έχει κατασκευαστεί μόλις το 30% αυτού, ποια είναι η αιτία;;

«Δει δη χρημάτων, Ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» όπως είπε και ο αρχαίος ρήτορας  Δημοσθένης. Που σημαίνει «Ε, λοιπόν, πρέπει να έχεις χρήματα, γιατί, χωρίς αυτά, δεν θα γίνει ούτε ένα απ’ όλα όσα πρέπει να γίνουν», οπότε χωρίς χρήματα στον ανάδοχο, Δημαρχείο δεν έχει. Και προφανώς οι 500.000 ευρώ που προτείνονται για το 2024 δεν καλύπτουν καν το επιπλέον ποσό των εκβραχισμών που προέκυψε από την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου (1,4 εκ. ευρώ).

Εδώ θα μου πείτε φταίει η Περιφέρεια που ως χρηματοδότης δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Σαφώς, αλλά ο Δήμος τον οποίο αφορά το έργο και ευελπιστούσε έπειτα από 30 plus χρόνια την απόκτησή του τι έκανε;; Θα μπορούσε έγκαιρα να ασκήσει πιέσεις στους αρμόδιους και να μην αφήσει το έργο εν λευκώ στα χέρια τους με τα γνωστά αποτελέσματα!

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννου: Φανταστείτε την έκπληξή μας όταν είδαμε αυτό το έργο να φιγουράρει στα έργα μεσοπρόθεσμης ωρίμανσης της Περιφέρειας Αττικής και μάλιστα να υπάρχει και προτεινόμενη πίστωση των 1.000€ για το έτος 2024. Καλά, στην Περιφέρεια δεν γνωρίζουν ότι απένταξαν το έργο αφού η πλατεία δεν είχε ΚΑΕΚ (Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου), όπως επιβεβαίωσε ο τότε Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στο Δ.Σ. στις 14/9/2022 (από το 1:13); Μάλιστα, είχε ενημερώσει ότι η Προϊσταμένη Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας δήλωσε τότε πως από τη στιγμή που δεν κατατέθηκε Κωδικός είναι αδύνατο να υπάρξει προγραμματική σύμβαση και χρηματοδότηση του έργου. Η δε απόφαση της τότε δημοτικής Αρχής Ζορμπά ήταν να υλοποιηθεί το έργο από ιδίους πόρους του Δήμου (ΣΑΤΑ). Η απορία που γεννάται είναι αν πρόκειται για λάθος των Υπηρεσιών που συνέταξαν το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ή υπήρχε παραθυράκι που θα μπορούσε ο Δήμος να απορροφήσει στη συνέχεια τη χρηματοδότηση. Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε αδίκως πληρώνουν οι δημότες την ανάπλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη και κακώς η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν επέμεινε και δεν προσπάθησε περισσότερο.

Αποπεράτωση Δημοτικού Κολυμβητηρίου: Και μετά τα πυροτεχνήματα ας πάμε και στην κυρίως έκρηξη! Υποτίθεται ότι για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου ο Δήμος θα ελάμβανε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής 2.000.000 € (προτεινόμενος προϋπολογισμός). Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 έχουν υπολογιστεί μόλις 1.000 €. Όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό. Γιατί κάλλιστα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα μπορούσε να ξεκινήσει με τα χρήματα του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και στη συνέχεια με αναμόρφωση να λάβει τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Το μεγάλο πρόβλημα που τα ανατρέπει όλα είναι, όπως διαπιστώσαμε από έγκυρες και τεκμηριωμένες πηγές, ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή, πρώτα έπρεπε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και μετά να γίνει δημοπράτηση του έργου! Γεγονός που δεν έγινε. Προγραμματική Σύμβαση δεν υπεγράφη. Όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που δημοσιεύουμε δεν αναγράφεται «συμβατικό αντικείμενο». Που σημαίνει να μην περιμένουμε τα χρήματα από την Περιφέρεια. Σε ένα έργο συνολικού κόστους περίπου 6 εκ. ευρώ το μόνο σίγουρο πλέον είναι τα 2 εκ. ευρώ από το δανεισμό. Όλα αυτά απαντούν στις ερωτήσεις των κατοίκων γιατί δεν ξεκινούν οι εργασίες στο κολυμβητήριο, την έναρξη των οποίων ο πρώην Δήμαρχος κ. Ζορμπάς είχε ανακοινώσει για τον Αύγουστο του 2023. Γίνεται έκδηλο πλέον ότι επρόκειτο για μια φιέστα για προεκλογική κατανάλωση.

Πατήστε την εικόνα για Μεγέθυνση

Ας είμαστε ρεαλιστές.

Η εξέλιξη των εργασιών όσον αφορά το νέο Δημαρχείο και το κολυμβητήριο είναι δυσοίωνη. Στο κολυμβητήριο δυστυχώς μπλέξαμε και δεν ξέρω πως μπορούμε να απεμπλακούμε από το συγκεκριμένο πρόβλημα και εξαρτάται φυσικά και από τα σχέδια που έχει γι’ αυτό η νέα δημοτική Αρχή Μυλωνάκη. Όσο για το Δημαρχείο πιθανά αν πειστεί (ή πιεστεί) η Περιφέρεια να συμπεριλάβει ένα σεβαστό ποσό στον Προϋπολογισμό της για το έργο, τότε να αλλάξει άποψη και ο εργολάβος. Όμως κι εκεί έχουμε αλλαγή σκυτάλης και θα περιμένουμε να δούμε την άποψη του νέου Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά σχετικά.

Ο σοφός λαός λέει πως όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Και εδώ λόγω βιασύνης έγιναν σοβαρά λάθη από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Από τη μια η ανάγκη εμφάνισης έργου, από την άλλη οι δημοτικές εκλογές που φέτος διέθεταν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, άφησαν ξανά την πόλη στα «κρύα του λουτρού». Όλα αυτά είναι μέρος από την κληρονομιά που παραλαμβάνει ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης. Και φυσικά όλα έγιναν υποτίθεται «για το καλό της πόλης και των δημοτών»!!!

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.