Ανέγερση Δημαρχείου: Στο μικροσκόπιο και η (υπο)χρηματοδότηση του έργου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ευθύνες στην Περιφέρεια και στο Δήμο αποδίδει ο ανάδοχος του έργου του Δημαρχείου» (28-4-2023) αναφερθήκαμε στις αιτιάσεις με τις οποίες η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε τη λύση της σύμβασης του έργου του Δημαρχείου. Είχε ήδη προηγηθεί (26-4-23) η συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου οι επικεφαλής κ.κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των πολιτών) και Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) ζήτησαν πληροφόρηση από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο έργο.

Σήμερα ερχόμαστε, σε συνέχεια των προηγούμενων άρθρων, να σας δώσουμε μερικές ακόμη πληροφορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές.

Η παρακολούθηση του έργου

Όσον αφορά την επικείμενη ή μη υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού κ. Καραγιάννη στην γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του ΥΠΟΜΕΔΙ (απόφαση που ήταν επιβεβλημένη από τον Νόμο, δεν υπήρχαν περιθώρια άλλης στάσης, ήταν κάτι σαν “μονόδρομος”) το σίγουρο είναι ότι αυτή δεν θα υπάρξει τουλάχιστον έως τις βουλευτικές εκλογές. Όμως ακόμη κι αν δεν υπογράψει ποτέ ο αναπληρωτής υπουργός, το επίσης σίγουρο είναι ότι η ανάδοχος εταιρεία θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Προφανώς όλη αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι γίνεται όμως στο ενδιάμεσο;

Ο εργολάβος σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένος να εκτελεί εργασίες. Είχα εκφράσει και προηγούμενα την απορία εάν αυτές θα είναι πραγματικές ή για το θεαθήναι. Δηλαδή αν θα υλοποιεί το 100% των εργασιών στον εκτιμώμενο χρόνο. Αν θα δουλεύει ένα μηχάνημα ή 5 – 6 για παράδειγμα. Αυτό καλείται να το ελέγξει η Περιφέρεια Αττικής με μια επιτροπή αυστηρής επίβλεψης ως ο κύριος χρηματοδότης. Από την οποία όμως δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση, ούτε παρατηρούμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του Δήμου που «καίγεται» να συνεχιστεί η ανέγερση του εμβληματικού αυτού έργου. Αυτό που οφείλει να κάνει είναι να δημιουργήσει μία διαπαραταξιακή επιτροπή – αναφέρθηκε από τον κ. Κονταξή στο Δ.Σ. – με μέλη με συναφή επαγγέλματα, η οποία θα παρακολουθεί στενά το έργο και όπου χρειάζεται θα «ενοχλεί» ή και θα «πιέζει» με τρόπο την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής.

Γιατί να μπει ο Δήμος σε αυτό τον κόπο;

Γιατί εκ των πραγμάτων και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εργολάβος στην αίτησή του για διάλυση της σύμβασης, στις δικαστικές αίθουσες θα αιτηθεί ακόμα και πλήρη αποζημίωση που, ας μην γελιόμαστε, θα είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ. Την οποία αποζημίωση θα κερδίσει στα σίγουρα. Και η οποία θα είναι εις βάρους του Δήμου που θα κληθεί να πληρώσει έτσι κι αλλιώς!!! Τουλάχιστον όμως όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει σημαντική εξέλιξη στο έργο. 

Η (υπο)χρηματοδότηση του έργου

Σύμφωνα με τη Διαμόρφωση Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων 2023 της Περιφέρειας Αττικής, σελίδα 13, (βλ. πίνακα) το συνολικό κόστος του έργου μετά την έκπτωση είναι 12.115.514,10 €. Σύμφωνα με την επίδικη αυτή σελίδα, που μας παραχώρησε ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Δύναμη Ζωής», κ. Χρίστος Καραμάνος και υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν πληρωθεί περίπου 250.000€ για το έτος 2021 και 1,5 εκ. € για το 2022. Άρα απομένουν προς απόδοση στον εργολάβο πάνω από 10 εκ. ευρώ!!! Και ποια είναι η πίστωση για το 2023; Μόλις 900.000€!!!

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

Δηλαδή ακόμη κι αν δεν διαλυθεί το έργο, θα χρειαστεί πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί… με αυτό το ρυθμό πληρωμών.

 Να θυμηθούμε ότι στη σύμβαση ορίζεται η χρονική διάρκεια αποπεράτωσης σε 30 μήνες. Άρα πότε σκόπευε η Περιφέρεια Αττικής να ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση;

Και τι γίνεται με τα χρήματα της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης, το 1,4 εκ. €;

Με βάση τη λογική, πως είναι δυνατόν ένα έργο των 12 εκατομμυρίων ευρώ να υλοποιηθεί με περίπου 2 εκατομμύρια; Πως θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε ανάδοχος να καλύψει αγορές υλικών, ημερομίσθια και μισθώσεις μηχανημάτων; Και να είναι και εμπρόθεσμος;

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει κάποιες απαντήσεις. Γιατί καλά είναι τα χαμόγελα στις θεμελιώσεις για τις φωτογραφίες, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής γιατί κινδυνεύουν να μείνουν με μια τρύπα στο κέντρο της πόλης τους και αν υπάρχουν τα χρήματα για την ανέγερση του Δημαρχείου.

Από τη μεριά του Δήμου πρέπει να ασκηθεί πίεση και ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κανείς δεν θέλει να αμαυρωθεί το όνομά του με ένα σταματημένο έργο. Γνωρίζουμε πως ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τ.Υ. κ. Σάρκουλα έχουν επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη χωρίς όμως να λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Μετά από όσα συμβαίνουν ο επικεφαλής της «Νίκης των πολιτών» κ. Σταθόπουλος αναλαμβάνει δράση και ετοιμάζεται να καλέσει τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης να επισκεφθούν τον Περιφερειάρχη, όπως εξέφρασε την πρόθεσή του.

Συμπληρωματικά, είναι τυχαίο ότι στον απολογισμό έργου που έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης στις 3 Μαΐου στο Ζάππειο δεν αναφέρθηκε καθόλου στα 18 έργα που έχουν υποστεί λύση σύμβασης, μεταξύ των οποίων και το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής;

Το aparaskevi-images.gr παρακολουθεί στενά τα γεγονότα ερευνώντας παράλληλα το θέμα που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή.

////////////

ΑΡΘΡΑ του aparaskevi-images.gr από την αρχή του 2023 με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στοιχεία και ενημέρωση για το πρόβλημα που προέκυψε με το έργο της ανέγερσης του νέου Δημαρχείου:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ευθύνες στην Περιφέρεια και στο Δήμο αποδίδει ο ανάδοχος του έργου του Δημαρχείου (28-4-23)

Λύση σύμβασης σε 18+1 έργα της Περιφέρειας Αττικής! Στο Νο 15 το Δημαρχείο (DOC) (25-4-23)

«ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ» -Κέρδισε την ένσταση ο εργολάβος για το Δημαρχείο στο ΥΠΟΜΕΔΙ (3-4-23)

Οι εργασίες στο νέο Δημαρχείο και οι αντιφατικές ενημερώσεις εκ μέρους του Δήμου (VD) (20-3-23)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν τα σκαπτικά στο χώρο του Δημαρχείου και ξεκινά άμεσα το έργο (14-3-23)

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το νέο Δημαρχείο (8-3-23)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ξεμπλοκάρει το Δημαρχείο – Με σημερινό έγγραφο η Περιφέρεια καλεί τον ανάδοχο για την υπογραφή της 1ης ΣΣΕ (27-1-23)

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.